Znanost
2685 prikaza

Arheolozi: "Pronašli smo Sodomu, biblijski grad razvrata"

Arhelološki ostaci Sodome
Twitter/ Die Welt
Na jugu Jordana nakon desetegodišnjeg iskopavanja pronađeno važno arheološko otkriće

Nakon desetogodišnjeg iskopavanja, američki arheolozi pronašli su biblijski grad Sodomu na jugu Jordana koji se povezuje s porocima i razvratom. 

Pronalazak Sodome od najveće je važnosti za arheologiju, tvrde znanstvenici. Očekuje se kako će ovaj izgubljeni biblijski grad biti spomenik kojim će se dočarati veličina brončanog doba, ali i otkriti kako se izgradio, te kako se u njemu živjelo između 3500. i 1540. godine prije rođenja Krista.  

Tim znanstvenika predvođen profesorom Steveom Collinsom sa Sveučilišta Trinity u Novom Meksiku vjeruje kako je pronašao ostatke ovoga drevnog grada nakon skoro čitavog desetljeća iskapanja u blizini Tal el Hamama u Jordanskoj dolini. 

"Arheološki tim iskopao je rudnik zlata drevne monumentalne strukture i predmete koji otkrivaju veliki grad iz brončanog doba koji je dominirao Jordanskom dolinom, čak i u vremenu kada su mnogi drugi veliki gradovi "Svete zemlje" bili napušteni ili pred izumiranjem", rekao je Collins koji na tome području sa svojim timom radi još od 2005. godine. 

"Jako malo stvari se znalo o brončanom dobu na ovom području prije nego li smo počeli s iskopavanjem. Većina arheoloških mapa ovoga područja je bila prazna", dodao je on. 

Uspoređujući svoja otkrića s drugim gradovima koji su pronađeni u blizini, Collins sa sigurnošću tvrdi kako je ovo pravo mjesto. 

"Tal el Hamam ispunjava sve kriterije koji su postavljeni prilikom potrage za Sodomom", tvrdi ovaj znanstvenik prema čijim se opisima grad sastoji od gornjeg i donjeg grada, opasan je zidovima debelim 5,2 i visokim oko deset metara napravljenim od blatne cigle. 

Prema za sada otkrivenim podacima, može se zaključiti kako su utvrde u srednjem brončanom dobu bile puno čvršće nego li se do tada mislilo. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.