Life
34818 prikaza

Legendarni ljubavnik: Bolovao od sifilisa i spavao s kćeri

Scena iz filma Casanova
screenshot/youtube
Postao je poznat po svojim ljubavničkim umijećima, no malo tko zna njegovu drugu stranu

Malo nakon ponoći, naoružan lovačkim nožem, sin poznatih kazališnih glumaca ušuljao se na lokalno groblje i ondje iskopao svježi grob.

Tijelu je odrezao ruku kako bi se osvetio grčkom prodavaču začina, Demetriju, koji ga je taj dan naveo da prijeđe trošan most pri čemu je pao u "smrdljivo blato".

Giacomo Casanova se zatim s rukom sakrio pod krevetom neprijatelja, kojeg je želio prestrašiti tako da pomisli da mu je u posjet došao duh. Nažalost, itekako je dobro uspio u svojem naumu, jer je Demetrio od silnog šoka doživio moždani udar i ostatak života ostao prikovan u krevetu.

Giacomo Casanova | Author: Wikipedia Wikipedia

Casanova se kasnije obranio ovim riječima: "Bilo mi je iskreno žao, jer ga nisam želio toliko ozlijediti", no isto tako je naveo da je i on sam mogao proći gadno kad je propao kroz most ranije tog dana. Samo je imao više sreće.

Ovo je tek jedna od dogodovština koje je veliki avanturist opisao u svojim memoarima, dodavši da ga je nakon toga počela pratiti loša sreća.

Uskoro je bio prisiljen napustiti rodnu Veneciju i diplomatski posao, nakon što ga je mlada djevojka optužila za silovanje.

Prema njegovim memoarima, "naučio ju je lekciju" koristeći se metlom, jer je ona odbila spavati s njim iako joj je prethodno platio. Premda je naknadno oslobođen optužbe, zbog nedostatka dokaz, dotad je već napustio grad.

132 žene i jedna časna

Sve se to detaljno može iščitati iz njegove autobiografije koju mnogi smatraju jednim od najznačajnijih dokumenata 18. stoljeća, iako ona prikazuje tek život muškarca koji se smatrao velikim ljubavnikom. Mnogi isto tako smatraju da je sigurno postojalo još muškaraca koji bi se mogli okititi istom titulom, samo što nikad nisu napisali knjige o svojim podvizima.

Ono po čemu se definitivno isticao Casanova bila je činjenica da premda je tražio zadovoljstvo u seksu, on ga je i pružao svojim partnericama.

Doduše, prilično smo uvjereni da bi mnoge rado živjele i bez tog iskustva, jer je primjerice tjerao seljanke da spavaju s njim, a u krevet je odveo i djevojku za koju je bio prilično siguran da je njegova kći. 

Danas bi bio optužen za silovanje, no u ono vrijeme se ponosio svojim ljubavnim uspjesima. Unatoč tome što je upravo zahvaljujući njima "zaradio" brojne spolno prenosive bolesti, među kojima i sifilis i gonoreju.

Giacomo Casanova | Author: Wikipedia Wikipedia

Volio se hvaliti kako je spavao sa 132 žene, među kojima je bila i jedna časna sestra, te je redovito posjećivao prostitutke u javnim kućama.

Nije želio koristiti prezervative (koji su postojali u ono vrijeme), nego se radije oslanjao na vidljive simptome bolesti kod partnerica. Kao što smo naveli, to mu nije puno pomoglo s bolestima (zbog jedne nije mogao spavati s nikim godinu dana), a i postao je otac osmero nezakonite djece.

Čitav njegov život bio je pun skandala, koji su ga pratili na brojnim poslovima koje je obavljao, a ispunjavao je i policijske dosjee javnim kontraverzama; od tuča do svetogrđa koje je činio protiv crkve.

Posljednje godine života proveo je kao siromašan izgnanik iz društva, dosađujući se i osjećajući krajnje nezadovoljstvo životom, piše Ozy.

Čak je razmišljao i o samoubojstvu, ali je na kraju odlučio napisati podulju autobiografiju.

Premda nije poznato je li žalio za ičim što je učinio, napisao je: "Iako ne žalim zbog brojnih ljubavnih podviga, daleko od toga da želim ikome služiti kao primjer za iskorištavanje nježnijeg spola, koji je toliko zaslužan za moje uspjehe". I samo tako, ušao je u povijest.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.