Life
71 prikaza

Protiv korupcije se treba boriti javnim registrima poduzeća

Korupcija
Thinkstock
Britanka Charmain Gooch pokrenula je globalnu inicijativu u kojoj se zauzima za javne registre svih poduzeća na svijetu. Njezinu inicijativu promjene zakona podržala je i Europska unija. Cilj je zauvijek uništiti nemoralne tvrtke ‘paravane’

Zamislite kad biste mogli otići na internet i potražiti tko je stvarni vlasnik neke tvrtke. Zamislite da su ti podaci dostupni i besplatni, u svim zemljama, za građane i tvrtke i provoditelje zakona. To bi potpuno promijenilo pravila igre, misli britanska aktivistica Charmian Gooch. S kolegama je osnovala udrugu Global Witness. Cilj joj je prokazati anonimne tvrtke u svijetu koje su paravan za korupciju i uništavanje javnog dobra. 

- Anonimne kompanije pojavile su se tijekom posljednje revolucije u Ukrajini. Koriste ih meksički karteli, a uz pomoć takvog paravana, iranska je vlada, unatoč službenoj zabrani, kupila zgradu u strogom centru New Yorka - kazala je aktivistica. Najveći problem tih tvrtki je što su one sasvim legalne te ih država podržava. Gooch navodi primjer iz američke savezne države Delaware, u kojoj svatko u 10 minuta i s nešto novca, putem interneta može otvoriti anonimnu tvrtku. Ona može glasiti na drugu tvrtku ili osobu, makar ste vi pravi vlasnik.

- Kad takvo što napravite 10 puta, isteražiteljima je sve teže ući vam u trag – upozorava aktivistica. Zbog toga je sa skupinom istomišljenika pokrenula akciju promjene zakona o javnim registrima diljem svijeta čime će mogućnost kamufliranja poslova i korupcije pasti na nulu. Nedavno je inicijativu podržala i Europska unija te izglasala novi zakon o registrima. 

- Tvrtke su uvijek stvarane kao financijski štit za vaše projekte i nikad ne bi trebale biti moralni štit za štetne poslove - napomenula je aktivistica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.