Life
1167 prikaza

Putinov progon tajkuna - držao ga 10 godina u gulagu, a sad ga tuži za ubojstvo

Mihail Hodorkovski
Michael Kappeler (DPA/PIXSELL)
Putin ne može smisliti ovog čovjeka kojem stalno dodaje nove optužbe, a najnovija je ona za ubojstvo

Puno toga se dogodilo otkad je bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski napustio Rusiju. Ovog 52-godišnjeg vođu opozicije, koji trenutačno živi u egzilu u Europi, opet traži ruski sud, s tim da je ovaj put optužen za ubojstvo.

Nekoć moćni vlasnik Yukos naftne kompanije već je proveo više od 10 godina u ruskom zatvoru zbog navodne prevare, te nema nikakve namjere vratiti se u domovinu samo kako bi ga ponovno zatvorili.

Naime, nekoliko dana prije Božića, ruski istražni odbor objavio je međunarodnu tjeralicu za njegovim uhićenjem, koju je potvrdio sud u Moskvi. Hodorkovski je optužen za ubojstvo koje je navodno počinio u Sibiru 1998. godine, a s obzirom na to koliko je dugo boravio u zatvoru bez da su spomenute ove optužbe, mogli biste pomisliti da se pravi zločin, u očima Vladimira Putina, dogodio u bližoj prošlosti.

A ono što bi mogao biti okidač dogodio se par dana ranije, kad je Hodorkovski na konferenciji za tisak u Londonu izjavio: "Neizbježna je revolucija u Rusiji", što je očito pogodilo živac mnogih u Moskvi. Među njima, doduše, nisu samo Putinovi sljedbenici, jer i oni koji žele manje stege od strane Kremlja, žude za stabilnošću, ali ne i drastičnim preokretima.

Mihail Hodorkovski | Author: Michael Kappeler (DPA/PIXSELL) Michael Kappeler (DPA/PIXSELL)

Nakon Hodorkovskijevih primjedbi, policija je počela tražiti dokaze o zločinu oko stanova, ureda pa čak i privatnih automobila zaposlenika "Otvorene Rusije" - zajednice aktivista koje podržava i financira Hodorkovski. Aktivisti su na svojim stranicama objavili priče o kršenjima ljudskih prava kao i izvještaje istraga koji govore o korupciji među visokim dužnosnicima u Rusiji.

No zašto je Kremlj odlučio krenuti u lov na Hodorkovskog dvije godine nakon što ga je Putin pomilovao? Teško da se toliko naljutio samo zbog jedne konferencije za novinare.

Hodorkovski tvrdi da je razlog taj što ga se ruski predsjednik boji. "Putin me vidi kao prijetnju, ekonomsku, jer mu mogu oduzeti sredstva iz inozemstva."

Naime, još 2014. godine je haški tribunal presudio da je Rusija natjerala Yukos u stečaj, inače najveću privatnu naftnu kompaniju u zemlji, kako bi prisvojila njezinu imovinu i spriječila Hodorkovskog da se ubaci u svijet politike. 

Sud je odredio 50 milijardi dolara odštete, što je u vrijeme odluke bilo oko 2.5 posto ruskog BDP-a, a otad se država svim silama trudi promijeniti zakone kako bi izbjegli odluku međunarodnog suda.

Između ostalog, najnoviji način jest da Hodorkovski završi na suđenju za ubojstvo, pa makar se ono odvijalo i u njegovom odsustvu, čime će vlasti sa sebe pozornost prebaciti na njega.

Hodorkovski ističe da život u egzilu nije nimalo nalik onome kod kuće, gdje se ekipa aktivista bori za njegova prava, a ovo treće rusko suđenje samo je odmazda za njegove dosadašnje pobjede na međunarodnom sudu. 

Optužbe su ujedno i kazna za to što otvoreno podupire kandidate opozicije na izborima, no oni koji ga poznaju tvrde da niti jedna nova optužba ne može slomiti slobodan duh Hodorkovskog, koji se nikad neće prestati boriti, prenosi Daily Beast.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.