Life
2313 prikaza

Svi su je ismijavali, a ona je podnosila život pun prevara i samoće

Vladimir Putin s bivšom suprugom Ljudmilom
YouTube screenshot
Ljudmila je teško podnosila Putinov tretman, iako danas uživa u braku s 37-godišnjim Arturom Očeretnijem

U četvrtak 6. lipnja 2013. godine, u pauzi baleta “Esmeralda”, vjeruje se, u namještenom, to jest, dogovorenu pitanju, novinarka TV postaje Rusija 24 nakon obvezna je komentiranja predstave, postavila inače tabu pitanje - jer se privatni život predsjednika Rusije “ne dira” - koje je glasilo, otprilike: ‘Kako funkcionira vaš brak, s obzirom na to da vas ne viđamo često skupa u javnosti?  

Na to je Vladímir Putin (60) izrekao nešto što je preplavilo, nekoliko minuta poslije, sve društvene mreže i medije uopće: “Naš brak je gotov, i to je zajednička odluka”, što je potvrdila supruga, Ljudmila Škrebnjova (55), dometnuvši da je odluka zajednička i da se par više gotovo “uopće ne viđa”.

Rekla je i ovo: “Ne volim publicitet, a letovi su mi komplicirani. Volimo svoju djecu i ponosni smo na njih”, te dodala kako će “oni uvijek biti prijatelji” i da je “zahvalna mužu na podršci” u gotovo 30-godišnjem braku. I zaista, već gotovo pet godina traju nagađanja i spekulacije da je brak u krizi, da je Putin bio nevjeran, čak i da ima dvoje izvanbračne djece s bivšom gimnastičarkom i olimpijkom, a sada zastupnicom u Dumi, Alinom Kabajevom, smatranom najljepšom sportašicom Rusije. Ona je to demantirala.

Posljedni su put Ljudmila i Vladímir viđeni zajedno na predsjedničkoj inauguraciji, 7. svibnja 2012.

Treba reći Rusi ne vole baš da se žene vladara previše ističu, da se petljaju u javni život zemlje ili u poslove muževa. Zapravo, ne vole to uopće.

U prvom mahu je šok bio velik, ali se nacija brzo umirila. Netko je izvukao podatak da se to događa prvi put nakon 316 godina, s obzirom na to da je Petar I. potjerao svoju suprugu Jevdokiju u samostan, ali se građani nisu uzbuđivali previše.

Možda zato što se u Rusiji raspada svaki drugi brak, na opće zgražanje Ruske pravoslavne crkve čiji je glavar, moskovski patrijarh Kiril rekao da je razvod jedan od triju najvećih grijeha, uz pobačaj i homoseksualizam, pa se ne zna kako će on postupiti, za razliku od političke klase koja je reagirala s poštovanjem, distancom i razumijevanjem. Kao i građani, uostalom.

Djeluje hladno i zbog drila u KGB-u

Sociolozi smatraju da je razvod Putina učinio bližim glasačima, sklonijima razvodima, da ga je narodu približio i učinio “vjerodostojnijim” i “razumljivijim”.

Putin, inače, djeluje hladno, strogo, što je posljedica ne samo naravi nego i teška drila u KGB-u. Koji god bio motiv javne objave “civilizirana prekida”, kako su istaknuli Ljudmila i Vladímir (nešto slično je pokušao učiniti Željko Kerum kada se pročulo za ljubav s Fanijem), čin ima visok politički naboj jer upozorava da je život, sa svim svojim zavojima i iznenađenjima, jači od stereotipa i propagandnoj liniji Ruske pravoslavne crkve, koja želi prikazati Rusiju kao tradicionalnu kršćansku zemlju, stroga morala i utabanih običaja, što je jako daleko od istine i činjenica na koje upozoravaju sociolozi i antropolozi.

Iako je patrijarh poveo kampanju protiv razvoda, teško da će Kirl anatemizirati predsjednika, bez obzira na to što je jako blizak Ljudmili koja je možda povrijeđena pričama o bračnim prevarama bivšeg muža.

Jer, naposljetku, Rusija je laička država u kojoj su se već mnogi visoki dužnosnici razveli ili su bez prevelika srama imali ljubavnice. A neizbježnost je ova: Ruska pravoslavna crkva, jako vezana uz materijalna bogatstva i sukobljena s mlađim generacijama otvorenima modernom životu i pozitivnim promjenama koje donosi sekularizam, ne može odjednom batinati predsjednika moralnim lekcijama.

Mnogo je veći problem onaj o navodnoj “drugoj ženi”. To je došlo do usijanja kada je Ljudmila slavila 55. rođendan, a čečenski predsjednik Ramzan Kadirov, jako blizak Kremlju i aktivan na društvenim mrežama, napisao na Twitteru: “Želim čestitati prvoj supruzi Putina, Ljudmili Aleksandrovoj...”. Mreža nije izdržala: “prva žena??!!”, pa je krenulo opće ruganje.

Ali tajnik za tisak Putinova kabineta, Dmitri Peskov, intervenirao je oštro da bi osigurao da u životu predsjednika Putina “nema druge žene” jer predsjednik, kako narod priželjkuje, “živi samo za Rusiju”. Kako bilo, razvod, čini se, jako dobro djeluje na Ljudmilu koja nastupa opušteno jer nikada, zapravo, nije bila prihvatila ulogu prve dame na ruski način, nešto u čemu je jedino briljirala Raisa Gorbačov

Gospođa Ljudmila, stručnjakinja za španjolsku lingvistiku, a ona prenosi duh srednjovjekovnih i ne tako starih kavalira, te kult žene kao dame kojoj treba ugađati, može se pretpostaviti, teško je podnosila takav tretman.

Nikada je nije pohvalio. To je za nju bilo previše. Ljudmila sada može odmoriti. I je, i to u novom braku.

Ali ne treba očekivati da će se otvoreni prostor u Kremlju puniti na način filma “Prizori iz bračnog života” Ingmara Bergmana. Ne. Putin će taj prostor opet strogo zaključati jer malo tko vjeruje da će se vladar Rusije pretvoriti u ruskog Sarkozyja, s mladom damom koja će ga otpratiti do kraja mandata. Iako se nakon nedavnog Ljumilinog vjenčanja počelo kalkulirati da će i on uskoro opet staviti novi prsten na ruku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.