Life
16468 prikaza

'Ratko Mladić nije nikakav zločinac, on je naš bog'

Ratko Mladić
REUTERS/Petar Kujundzic/File Photo
Ratko Mladić u bijegu je živio gospodski, imao vozača, kuhara, konobara, mogao se kupati u bazenima, loviti jelene, igrati šah

Ratko Mladić je 16 godina bio u bijegu od haškog suda, a konačno je uhićen u svibnju 2011. u selu Lazarevu kod Zrenjanina.
Nisu to bili bijeg i skrivanje protkani neizvjesnošću, strahu za život ili od doživotne robije. Mladić se nije poput Osame bin Ladena krio u brdima i živio u prašnjavim pećinama, niti je kao Saddam Hussein pronađen u nekoj pustinjskoj rupi jedva široj od njegova tijela. Srbijanske vlasti znale su gdje se nalazi, a neko vrijeme živio je na dvije lokacije u Beogradu uz brojno osiguranje.

Novi detalji Top News Tajni dogovor: Karadžića su planirali osloboditi Haaga

Madić je u tom svom 'bijegu' živio gotovo kao bogataš. Na nekim lokacijama na raspolaganju je imao teniske terene, bazene, a mogao je ići i u lov na jelene. Na usluzi su mu bili osobni vozač, kuhar i konobar, a nesmetano je išao i na nogometne utakmice. 
Eto, takav je bio Mladićev život kao bjegunca. Tek posljednjih nekoliko godina uoči uhićenja počeo je za ratnog zločinca tipičan život čovjeka koji bježi od pravde. Politička klima se promijenila, Srbiji je postao pretežak teret, a smanjio mu se i broj prijatelja i financijera.

Državni, vojni i policijski službenici sudjelovali su skrivanju najtraženijeg haškog bjegunca, no simptomatično je da su u pravilu svi oni znali gdje je Mladić bio do jučer, no da mu se onda jednostavno izgubio svaki trag.

- Koliko je meni poznato gospodin Mladić je jedno vrijeme bio u Beogradu na određenoj adresi, ali prema našim informacijama on se više tamo ne nalazi- rekao je 2001. tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović.

Upravo je on sebe najčešće demantirao i svakih nekoliko mjeseci i godina govorio je nešto sasvim drugo.

- MUP je do sredine 2002. znao gdje se nalazi Mladić te da je bio pod zaštitom vojske - rekao je Mihajlović u veljači 2002.

Tri godine kasnije opet nova priča.

- Nalazio se u svojoj kući na Košutnjaku. Ispred su se nalazila vojna vozila i ljudi u uniformama i s punim naoružanjem. Svatko tko bi ga pokušao uhititi, sukobio bi se s vojskom ove zemlje - ispričao je Mihajlović.

Radovan Karadžić Radovan Karadžić Top News Četnički krvnik otkrio kako se skrivao od Carle Del Ponte

Carla Del Ponte, bivša glavna tužiteljica haškog suda često je prozivala Vojislava Koštunicu, tadašnjeg predsjednika SRJ. Njega je označila kao čovjeka koji pomaže Mladiću u skrivanju. List Danas pisao je da je Koštunica od tadašnjeg načelnika Uprave sigurnosti Vojske Jugoslavije Ace Tomića redovito dobivao izvještaje o Mladićevu kretanju. U televizijskoj emisiji Insajder objavljeno je da se Tomić s Mladićem viđao u Beogradu i susretao na lokacijama po autocesti. Uz haškog bjegunca uvijek je u društvu bilo i 30 osoba koje su ga čuvale.

Premda je postojao pritisak europske zajednice da se Mladića što prije uhiti, srbijanske vlasti za to i nisu previše marile. Dobro je samo podsjetiti se što je u listopadu  2005. rekao tadašnji ministar obrane Zoran Stanković.

- Ako netko očekuje da će ministar obrane krenuti u planine tražiti Mladića.... mislim da to nije moj posao - istaknuo je.
Nije ni trebao juriti u planine, Mladić nije ni bio na planinskom zraku. Da je postojala želja mogao je biti uhićen odmah sutradan nakon Stankovićeve izjave.

Nakon završetka rata Mladić se neko vrijeme skrivao u vojnim objektima u Han Pijesku u istočnoj Bosni, a bio je smješten i u vojnom odmaralištu Rajac nakon čega je prebačen u vojni kompleks Strugari pored Kragujevca. Upravo tamo je na raspolaganju imao bazen, sportske terene, dvorane sa stolovima za stolni tenis, čak i lovište s jelenima.

Biljana Plavšić i Radovan Karadžić Velika ispovijest Top News Karadžić je neviđena kukavica - dokazao to skrivanjem od Haaga

General Đorđe Ćurčin možda je i najbolje opisao život haškog bjegunca u tim danima. Nije tu bilo nikakvog bježanja ili skrivanja. Gotovo da su dečki bili na godišnjem odmoru.

- Razgovarali smo, šetali kroz šumu, igrali šah, stolni tenis i kartali. Zatim bismo ručali i ponovo odlazili u šetnju - ispričao je Ćurčin.
Prava idila, pogotovo kad se zna da je Mladić imao i vlastita vozača, kuhara i konobara. Eto, život po mjeri.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 15:09 23.Studeni 2017.

    A ko je to rekao gospodine Rašeta? Sigurno ne nijedan razumnik... A "Srebrenica", je zločin a ne genocid . Zločini svih triju strana. "Daleko da su bosanski muslimani imali najviše žrtava jer su ratovali protiv Srba, Hrvata i medjusobno" (Iz ... prikaži još!(Iz "Hrvatske ljevice" devedestih godina) Podsjetite se malo Izetbegovićevog V korpusa (sa mujahedinima glavosječama, protiv umjerenih Abdićevaca! Razumijem bol majki, žena, djece, ali mediji nebi smijeli biti tako , krajnje jednostrani!"

  • JohnDoe1 09:31 22.Studeni 2017.

    Sve na stranu ali Bogovi se ne sakrivaju godinama ,on vec dugo dugo nespava mirno ,vrijeme za naplatu je doslo