Life
2772 prikaza

Razlike između ljudi sa zapada i onih koji su živjeli u komunizmu

Poštanska marka iz DDR-a
http://www.diw.de/sixcms/detail.php?id=diw_01.c.511729.de
Postoji, međutim, i tumačenje da istočnjaci posljedice trpe zato što i danas žive lošije nego zapadnjaci

Gospodarski i socijalni znanstvenici sa Sveučilišta Marburg i Bielefeld proveli su uz pomoć Europske središnje banke istraživanje kojim su usporedili osobine ličnosti 15.000 zapadnih i istočnih Nijemaca. Sve kako bi provjerili na koji način je na građane DDR-a utjecao život u zemlji u kojoj ih se tijekom nekoliko desetljeća nadziralo.

Pet godina, od 2005. do 2010., Nijemci koji su do 1989. živjeli na istoku odnosno zapadu podijeljene zemlje, ispunjavali su upitnike u kojima su znanstvenici ispitivali osobine njihovih ličnosti. Ispalo je da su bivši istočni Nijemci izrazito savjesniji u odnosu na zapadne sunarodnjake, ali i da su istodobno bitno plašljiviji, manje skloni novitetima, te da manje vjeruju da su u stanju kontrolirati svoje živote.

Autori studije potom su krenuli objašnjavati što je to točno utjecalo na takvo psihološko oblikovanje istočnjaka u njihovim svakodnevnim životima. Savjesniji od Nijemaca za zapada ispali su zato što su se stalno morali pametno organizirati u uvjetima nestašica svega i svačega, čak i namirnica poput voća.

"Mnogi su morali slijediti naputke i pravila bez da postavljaju ikakva pitanja", navodi studija još jedan utjecaj u tom smjeru. Kreativnost, individualnost i sklonost novinama DDR-ovcima je, pak, uništila stalna prijetnja saslušanjima, praćenjima, u najgorem slučaju i zatvorom. Morali su se truditi kako bi što manje privlačili pažnju na sebe.

Konačno, Stazi je građane DDR-a imao običaj nadgledati i preko prijatelja, čak i rodbine pojedinaca, što je dovelo do dubokog nepovjerenja građana jednih prema drugima. Posljedica toga je da su istočni Nijemci i danas skloniji zabrinutosti, strahovima, pa čak i emocionalnoj nestabilnosti od zapadnih Nijemaca. Preciznije, puno su neurotičniji.

Postoji, međutim, i ponešto drugačije tumačenje uočenih razlika. Tako je s Freie Universität Berlin došlo tumačenje po kojem činjenica da razlike opstaju čak i 27 godina nakon ujedinjenja Njemačke, ukazuje na to da je riječ o posljedici života nakon ujedinjenja. Odnosno da istočni Nijemci danas trpe posljedice toga što su njihovi krajevi, s obrazovanjem, ekonomijom, uopće kvalitetom života i danas daleko iza razvijenih krajeva u zapadnoj Njemačkoj.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.