Life
28771 prikaza

"Rekli su mi da ubijem majku. Nisam imao izbora"

Djeca vojnici u Islamskoj državi
Ilustracija Screenshot Youtube
U građanskom ratu koji traje pola desetljeća žrtve su i djeca vojnici koji su prisiljeni činiti zvjerstva

Rekli su mi da je ubijem, moju majku. Nisam imao izbora. Nakon što su mene oteli ona je došla u vojni logor i molila da me puste, a oni su mi dali puški i rekli ili ja ili ona. Zamolio sam Boga da mi oprosti - rekao je 17 godišnji Christopher, jedan od tristotinjak djece vojnika koji su prije dva dana predali oružje u Južnom Sudanu

Međunarodna zajednica i UN zajedno rade na tome da u zemlji u kojoj bijesni rat kroz sljedećih mjesec dana 'izvuku' barem 900 djece koji će onda dobiti hranu i tromjesečnu terapiju kako bi se oporavili od užasa koje su doživjeli. Više od 19.000 djece nasilno je regrutirano u sukobu koji traje već pet godina u jednoj od najmlađih država na svijetu - Južni Sudan odvojio se od (sjevernog) Sudana 2011., grad Juba je postao glavni grad, a stanovnika ima 12 milijuna, dok Sudan ima gotovo četrdeset milijuna.

Iako Christian na kraju nije ubio majku - zatrokirala mu je puška s kojom nije znao baratati, pa je ona uspjela pobjeći - djeca njegove dobi, a i mlađa, bili su prisiljeni raditi i mnogo gore stvari. 

Djeca u Južnom Sudanu igraju se rata Pakao Top News Južni Sudan: Zemlja u kojoj špijuni potpaljuju genocid

UNICEF-ove statistike pokazuju da se 300.000 djece na svijetu bori u vojskama, a 120.000 u Africi. Najpogođenije su Sierra Leone, Južni Sudan, Kongo i Srednjoafrička Republika. Deset posto djece vojnika u Africi je mlađe od 13 godina.

U Južnom Sudanu odvija se građanski rat koji je po pola raskolio i vojsku. U zemlji bogatoj naftom 2013. je predsjednik Kiir, iz većinskog naroda Dinka, potjerao svoju desnu ruku, Riek Machara, koji pripada drugom najvećem narodu u Južnim Sudanu, narodu Nuer.

Pripadnika naroda Dinka, koji se tradicionalno bave uzgojem žitarica i stoke, u Južnom Sudanu ima 1,5 milijuna, a po vjeri pripadaju i katoličanstvu, i islamu kao i tradicionalnim afričkim religijama. Točan broj pripadnika naroda Nuer se ne zna jer je riječ o putujućem narodu, koji sa svojom stokom ponekad i prelazi državne granice.

Dječji vojnici u Sierra Leoneu Djeca-vojnici Top News Novi američki plaćenici: Ubijaju od svoje desete godine

Pretpostavlja se da ih je gotovo milijun u Južnom Sudanu, a po vjeri su katolici. Neki antropolozi tvrde da su Nuer i Dinka zapravo isti narod kojeg je podijelio odnos prema britanskim kolonizatorima te razlika u sjedilačkom i nomadskom načinu života. Ostali narodi i plemena u Južnom Sudanu, poput Bari, Azande i Shilluk su ili kolateralne žrtve ili su se ovisno o regijama odlučili podržati jednu od sukobljenih strana.

Predsjednik Kiir je prije pet godina optužio Machara da je pripremao državni udar, a vojska se u tom trenutku podijelila na dva djela, ponajviše prema etnicitetu. Borbama su se pridružili i ratnici te profiteri od kojih mnogi za svoje poluprivatne garnizone otimaju djecu. Borbe su sporadične i zbog njih je više od tri milijuna Sudanaca raseljeno. Neki su ostali unutar granica, dok drugi pune izbjegličke kampove u Keniji, Sudanu i Ugandi.

Južni Sudan je jedna od najsiromašnijih i najnerazvijenijih zemalja na svijetu, sa tek nekoliko stotina kilometara asfaltirane ceste u zemlji čija je površina veća od Španjolske i Portugala zajedno, a samo 14 posto građana posjeduje mobitel.

Robert Mugabe svrgnuti predsjednik, ekonomski je uništio Zimbabve Čija je to intervencija? Top News Puč u Zimbabveu: Generali su bili prvo u Kini

Mirovni pregovori započeli su ovaj tjedan u Etiopiji, na pritisak regionalnog bloka država. UN i radnici na terenu su optimistični no znaju da će svako novo nasilje potjerati djecu natrag u naoružane skupine.

- Ako se ne održi mir i djeca opet odu u buš, mi ih sigurno gubimo - kaže UNICEF-ovka Anne Hadjixros koja kaže da iako Južni Sudan deklarativno radi protiv regrutiranja djece, u stvarnosti to znači vrlo malo. 

Na ceremoniji polaganja oružja govor je održao potpredsjednik Taban Deng Gai koji je rekao da je poslobađanje djece 'jasan znak nadolazećeg mira'. Ljutito se osvrnuo na kritike i embargo na oružje sa strane SAD-a.

Vojnici Sve za moć Life Jezivi zločini: Masovno silovali žene da bi ostali na vlasti

- Oni u staklenim kućama neka ne bacaju kamenje. Amerika mora učiti iz svojih grešaka, kao što mora i Južni Sudan - rekao je potpredsjednik Deng Gai prije upoznavanja s dječacima i djevojčicama koji će uskoro biti vraćeni svojim roditeljima i školama te poslani na terapije koje osigurava UN.

- Meni je moja obitelj oprostila - rekao je Christian tiho gledajući u zemljani pod na koji je odložio svoju pušku i hrđavu mačetu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 14:02 12.Veljača 2018.

    samo 14 posto građana južnog sudana posjeduje mobitel?!? jadnog li naroda! znam kako im je jer ni ja nemam mobitel, ali bar imam laptop s programom windows7 ultimate. ima ugrađene igre; srca, free cell, pasijans i minolovac