Life
4405 prikaza

Rijeka krvi teče oko najzagađenijeg grada

rijeka Daldikan
1/3
Instagram
Gotovo nestvarna preslika biblijskih scena šokirala je svjetske medije i organizacije za zaštitu okoliša

"On diže štap i udari njim po vodi u Nilu pred očima faraona i sluga njegovih. Tada se sva voda u Nilu pretvori u krv.", biblijska je priča o susretu Mojsija i faraona, ali u gradu Norilsku, u dalekom Sibiru, crvena rijeka gotovo je uobičajena pojava.

Ostaci crvene rijeke Daldikan | Author: Facebook/Greenpeace Russia Facebook/Greenpeace Russia

Rijeka Daldikan kod Norilska nedavno je postala crvena, a ruski gigant Norilski Nikl isprva je nijekao bilo kakvo zagađenje. Međutim, na kraju su ipak priznali da je popustila jedna od brana i izlila veće količne zagađenja u rijeku. Ustvrdili su da ne postoji veća opasnost za ljude i život u rijeci, ali to je samo jedan od dokaza da je pred ruskom industrijom dug i težak put do očuvanja okoliša.

Norilsk je i dan danas najzagađeniji grad u Rusiji, usprkos naporima lokalnih vlasti i kompanija da barem malo počiste zagađenje. Prije nekoliko mjeseci Norilski Nikl zatvorio je tvornicu Nikla staru 74 godine koja je svojevremeno ispuštala 350.000 sumpornog dioksida svake godine.

Ostaci crvene rijeke Daldikan | Author: Facebook/Greenpeace Russia Facebook/Greenpeace Russia

Stručnjaci predviđaju da će stanovnici Norilska još godinama osjećati zdravstvene posljedice svih tih silnih zagađenja. "Naivno je misliti da će zatvaranje tvornice to popraviti. Sigurno će pomoći, ali to nije konačno rješenje", rekao je Boris Revič, šef laboratorija za kontrolu kvalitete okoliša na Ruskoj akademiji znanosti za britanski Guardian.

Povijest Norilska počinje 1935. godine i to u gulagu. Tada su zatvorenici novootvorenog logora počela s izgradnjom tvornica za preradu rude u arktičkoj tundri. Tisuće zatvorenika su umrle.

Ostaci crvene rijeke Daldikan | Author: Facebook/Greenpeace Russia Facebook/Greenpeace Russia

Sedam godina kasnije upaljena je prva talionica nikla koja je proizvodila leguru za tenkovski oklop. Zatvorenici gulaga su tih dana radili na temparaturama od -47 stupnjeva celzijevih.

2014. godine Norilski Nikl proizvodio je gotovo polovicu svjetske proizvodnje paladija i 13% svjetskog nikla. I dok ogromna tvornica impresionira posjetitelje velikim kotlovima tekućih metala, njihov utjecaj na okoliš zanemarivan je desetljećima.

Ostaci crvene rijeke Daldikan | Author: Facebook/Greenpeace Russia Facebook/Greenpeace Russia

Samo tvornice Norilskog Nikla ispustile su 1.883.000 tona štetnih plinova u atmosferu u samo godinu dana. Problemi dušnih puteva razvijaju se gotovo odmah. "Osjetite kad ispuštaju plinove. Od bakra osjetite slatkasti okus u ustima, od nikla je nešto drukčiji. Ipak, sada se manje osjete", ispričao je Eldar Alijev, vlasnik restorana u Norilsku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.