Znanost
831 prikaza

Voda budućnosti dolazi u obliku cool, jestive loptice želatine

Ooho!
Skipping Rocks Lab
U budućnosti više nećemo ljeta provoditi noseći svuda sa sobom boce, nego loptice s vodom

Protiv dehidracije borit ćemo se inhalirajući jestivu kuglicu nalik želeu koja izgleda kao kap vode koja pluta svemirskom postajom. Ili je to bar vizija Skipping Rocks Laba iz Londona. 

Trenutačno su smislili način na koji se kuhari amateri mogu riješiti serviranja vode pomoći gela koji se temelji na algama. Ljudi mogu konzumirati podatne kuglice tako da ih zagrizu i usišu tekućinu, iako ih, ako su izuzetno spretni, mogu i progutati.

Ove H2O kuglice zovu se Ooho!, a cilj im je boriti se protiv svjetske epidemije zagađenja plastikom. Ooho! je čak zaradio nominaciju za dizajn koji može poboljšati život za 2015. godinu, piše Citylab.

Ooho! the water blob from rodrigo garcía on Vimeo.

Naime, kad pijemo vodu iz boce, na kraju samo bacimo bocu i 80 posto njih se uopće ne reciklira. Ooho! koristi kulinarsku tehniku sferefikacije, pri čemu voda ostaje zarobljena u dvostrukoj membrani gela. Konačan proizvod je jednostavan, jeftin, otporan, higijenski, biorazgradiv, pa čak i jestiv.

Inače Ooho! je pod Creative commons licencom, što znači da svatko može napraviti istu stvar u svojoj kuhinji, ili čak mijenjati i unaprijediti postojeći recept.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.