Life
6311 prikaza

Roditelji su čuli pucnjavu, nisu znali da im je sin ubijen

Mjesto ubojstva Chrisa Gueffroya na Berlinskom zidu 1989.
BStU
Bio je zadnji koji je ubijen u pokušaju bijega u slobodu, koja je došla samo nekoliko mjeseci kasnije

Berlinski zid je stajao 28 godina – točnije od 13. kolovoza 1961. do 9. studenog 1989. godine. U tom je razdoblju, prema službenim navodima, 136 osoba izgubilo život na Zidu ili neposredno u blizini granice između DDR-a i tadašnje Zapadne Njemačke. Među njima je i Chris Gueffroy, posljednja žrtva koja je ubijena samo nekoliko mjeseci prije pada Zida.

Na pokušaj bijega navela ga je kobna pogreška. Jedan njegov poznanik, vojnik, rekao mu je da je povučena naredba za paljbu na bjegunce.

Berlinski zid Luđe od fikcije Life Hollywood je gradio lažni tunel za bijeg iz Istočnog Berlina

To je učvrstilo Chrisa, 20-godišnjeg konobara, u namjeri da, nakon što je primio poziv za odsluženje vojnog roka, zajedno s jednim prijateljem pokuša pobjeći preko Zida. Navečer 5. veljače 1989. bjegunci su se sakrili u vrtovima u blizini granice. Njihov pokušaj da se popnu preko Zida aktivirao je alarm. Očevici sa zapadne strane Zida kasnije su pričali da su čuli najmanje desetak pucnjeva. Chris Gueffroy umire već nakon nekoliko minuta, a njegov prijatelj, teško ranjen, preživljava i završava u zatvoru.

Vlasti DDR-a pokušali su prikriti smrt Chrisa Gueffroya. Kasnije je u jednom pismu Erichu Honeckeru ministar državne sigurnosti (Stasi) Erich Mielke izvijestio kako je poduzeo sve mjere da "spriječi štetu po DDR" te da je "zakonska obveza obavještavanja članova obitelji svedena na minimum".

I doista, obitelj je o smrti sina obaviještena tek nakon dva dana. Stasi je u objašnjenju šturo naveo da je poginuo pri pokušaju napada na zabranjenu zonu.

I obitelj Gueffroy, koja je živjela blizu Zida, te je noći također čula paljbu. Dva tjedna kasnije rodbina je objavila osmrtnicu u listu "Berliner Zeitung"u kojoj govori o pogibiji "nesretnim slučajem" – što je bila uobičajena službena formulacija. Na pogreb dolaze i mnogobrojni zapadni novinari.

Berlinski zid BERLINSKI ZID Life Bježali su od užasa, a jedini put bio je preko zida

Iste večeri radijska postaja iz Zapadnog Berlina RIAS prenosi: "Nejasna formulacija tragičnog načina na koji je Chris zauvijek sklopio oči danas poslije podne opet se mogla čuti u pogrebnom govoru. Više se o razlogu smrti službeno nije doznalo. Po čitavom groblju bile su raspoređene jake snage državne sigurnosti, a neki od njihovih 'civila' prisustvovali su čak i ispraćaju urne."

Chris Gueffroy je posljednja žrtva Berlinskog zida. Samo pola godine kasnije DDR se raspao. Vojnik koji je ustrijelio Chrisa Gueffroya osuđen je početkom 90-ih na tri i pol godine zatvora. 1997. posljednji DDR-ovi politički vođe morali su odgovarati pred sudom zbog zapovijedi o paljbi na bjegunce preko granice. Honeckerov nasljednik Egon Krenz osuđen je na šest i pol godina zatvora.

Mjesto ubojstva Chrisa Gueffroya na Berlinskom zidu 1989. | Author: BStU BStU

Majka Chrisa Gueffroya pratila je to suđenje, a nakon objavljivanja presude izjavila je: "Ne spominjite mi zadovoljštinu, nju ne može dobiti niti jedan član pokojnikove obitelji. Ali to je dio onoga što smo oduvijek htjeli imati: dio pravde. Onoga što nam je bilo uskraćeno."

Na mjestu na kojem je Chris pokušao preskočiti Zid danas se nalazi staza za šetače i bicikliste. Taj čitav dio Berlina je pretvoren u park, a kameni spomenik podsjeća na mladića koji je posljednja žrtva Zida. Spomenik je dao postaviti Berlinski senat u lipnju 2003. na Chrisov 35. rođendan.

Članak je preuzet s Deutsche Wellea, priredio Express.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:19 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site