Life
199 prikaza

Roditelji žele djeci sreću, a bolje bi bilo da ih uče živjeti

Djeca na klizalištu
Marijan Susenj (PIXSELL)
Autorica knjige o paradoksu modernih roditelja Jeniffer Senior provela je istraživanje u kojem tvrdi da su roditelji sve više u strahu jer ne znaju na koji način odgojiti djecu. Svima savjetuje da ih uče poštenju, radnoj etici te da ih vole

Kada su djeca prestala raditi, ekonomska računica roditeljstva se promijenila. Djeca su postala, riječima jednog briljantnog makar potpuno surova sociologa, “ekonomski bezvrijedna, ali emocionalno neprocjenjiva”, kaže Jennifer Senior, autorica knjige “Paradoks modernih roditelja”. Tri godine je proučavala svojevrsnu krizu kroz koju prolaze oni koji u braku dobiju djecu. Zaključila je da roditelji doživljavaju više stresa nego oni koji to nisu. Ujedno je njihovo zadovoljstvo u braku niže. 

- Do nedavno, djeca su radila, prije svega na farmama, ali i u tvornicama, mlinovima, rudnicima. Bila su imovina - kaže autorica. Društvo je djecu prestalo izrabljivati tek početkom 20. stoljeća. Priznali su im prava, zabranili da rade i usredotočili se na njihovo obrazovanje. Mantra koju danas ni jedan roditelj ne dovodi u pitanje je “Sve što želim za svoju djecu jest da budu sretna.”Iako je sreća divan cilj za dijete, ujedno je i teško uhvatljiv. 

- Roditelji moraju shvatiti da su sreća i samopouzdanje nusproizvod odgoja i vremena koje ulažu u njih. To ih ne možete naučiti, kao na primjer orati polje - smatra Senior. Iako se prema njoj neki roditelji danas i previše trude zaštititi svoju djecu od negativnih utjecaja drugih, trebali bi se opustiti. O tome je izdano i jako mnogo priručnika, a to još više zbunjuje roditelje. 

- Ako nemate scenarij za odgoj, samo pratite najstariji koji postoji - poštenje, radna etika i ljubav. Pustite da se sreća i samopoštovanje pobrinu sami za sebe - zaključuje Senior.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.