Life
2630 prikaza

Rostuhar je prvi Hrvat koji je pješke osvojio Južni pol

Davor Rostuhar na Južnom polu
Facebook
Nakon dvije godine priprema i više od 1.000 kilometara pješačenja po snijegu i ledu, napokon je uspio

Davor Rostuhar propješačio je 1200 kilometara i stigao na Južni pol. Tijekom 47 dana kroz snijeg je vukao i saonice sa svim potrepštinama na temperaturama koje su se spuštale i na -40.

"Odjednom se na tom horizontu pojavi crna točka. Znanstvena stanica na samom polu. Prvo se razveselim. Sada mi pogled ima čvrstu točku prema kojoj idem i koja je zadnja točka do koje trebam doći. Krajnji cilj. Kraj svijeta. Potom mi proleti misao, da zašto mi sad ta točka prekida horizont. Taj beskrajni horizont na koji sam se tako lijepo navikao. Da, to je to", napisao je ranije u srijedu Rostuhar.

Rostuhar se na ledenu avanturu pripremao dvije godine. 

resort ushuaia Ushuaia Life Život na kraju svijeta: Tu vlada zima i divlji psi

"Na svijetu postoje tri točke koje golicaju maštu istraživača već stotinama godina - Sjeverni pol, Južni pol i Mt. Everest. Naš najuspješniji istraživač i moj veliki uzor, Stipe Božić, bio je prvi Hrvat na Mt. Everestu i na Sjevernom polu. Ekspedicija na Južni pol ostala je posljednja velika klasična ekspedicija koju još nije napravio nitko iz Hrvatske ili šire regije", napisao je Rostuhar na svojim stranicama prije ekspedicije.

"Uvijek sam se trudio Božić provoditi doma, ali u mojih 16 godina putovanja svijetom barem me pet puta zatekao negdje u Americi, Africi ili Aziji. No nikad nisam Božić proslavio na mjestu neobičnijem od ovog i vrlo vjerojatno ću to teško nadmašiti.

Ovdje nema one božićne čarolije na kakvu smo navikli. Nema noći ni milijun lampica. Nema ljudi, društva, obitelji, vatre u kaminu, toplog ozračja doma ili veselja i svečanosti na javnim prostorima. Nema ni travke, a kamoli drvca, i to ne samo ovdje gdje sam ja, nego na cijelom kontinentu. Ali isto tako nema ni pucnjave ni konzumerističkog ludila.

Ekspedicija za izgubljenim gradom Z EKSPEDICIJA Life Tragao za izgubljenim gradom od zlata - i zauvijek nestao

Ono čega ima napretek, a inače nam uvijek nedostaje je snijeg. Ovdje nikad nema straha hoće li Božić biti bijel ili neće. Ono čega također ima napretek, a možda nam isto ponekad nedostaje, su mir i tišina.

Možda ovaj put nemam Božić u toplom obiteljskom ozračju. Ali ga nalazim u miru i tišini. Jedan posve drugačiji, neobičan, ali ipak, možda čak posve autentičan Božić", napisao je Rastuhar u božićnoj čestitci.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • gucmirtl 11:21 19.Siječanj 2018.

    Kako se vratio? Amundsen je išao jednako i nazad.