Znanost
1963 prikaza

Glad ubila na tisuće pingvina s Antarktike

Pingvini
Wikipedia
Zbog gladi se je smrznuo velik broj mladunaca, a uzrok svemu je raspad ledenjaka Mertz

Tisuće mladunaca pingvina uginulo je od gladi na Antarktici zbog neuobičajeno debele ledene kore koja je prisilila njihove roditelje da hranu traže na većim udaljenostima.

Francuski znanstvenici od 2010. proučavaju koloniju od 18.000 parova Adelie pingvina na istočnoj Antarktici i otkrili su da su samo dva mlada pingvina preživjela zadnju sezonu parenja početkom 2017. To su pripisali većim površinama leda na moru koji se zadržao do ljeta što je značilo da su odrasli pingvini morali putovati dalje kako bi pronašli hranu dok su mladunci umirali čekajući.

Yan Ropert-Coudert, znanstvenik iz istraživačke postaje Dumont D’Urville koja je u blizini kolonije pingvina kazao je da su na to područje utjecale promjene okoliša povezane s raspadom ledenjaka Mertz.

"Uvjeti su takvi da će se to događati češće zbog raspada ledenjaka Mertza 2010. što je promijenilo konfiguraciju mora ispred kolonije", kazao je za AFP. No potrebno je da se poklope i drugi faktori poput temperature, smjerova i jačine vjetra i neotvaranja prirodnih otvora na ledenoj kori u blizini kolonije.

Dodao je da se čini da je predstojeća sezone bolja za ptice u smislu ledene kore no "na žalost nikad ne znamo kako će završiti".

Adelie pingvini koji se hrane uglavnom malim račićima dosad su dobro prolazili na području istočne Antarktike. Njihov se broj smanjivao u područjima u kojima su klimatske promjene izazvale nagomilavanje putujućeg leda koji smanjuje životni prostor dok je istodobno zatopljavanje mora utjecalo na njihovu hranu.

Prije četiri godine ista kolonija koja je tada brojala 20.196 parova nije proizvela nijedno mlado. Debeli slojevi leda u kombinaciji s toplijim vremenom i kišama nakon kojih je slijedio nagli pad temperature rezultirali su time da su se svi mladi smrznuli.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.