Life
429 prikaza

Rusi traže istragu – sumnjaju da Amerikanci lažu o slijetanju na Mjesec

Slijetanje na Mjesec
NASA
Rusi su doveli u pitanje jedno od najvećih postignuća Amerike

Sve napetiji odnosi između SAD i Rusije pred novim je izazovom. Rusi su naime doveli u pitanje jedno od najvećih postignuća Amerike, a to je slijetanje na Mjesec. Sumnjaju da se to nikada nije dogodilo i traže istragu.

Takva istraga bi, kako je za ruske novine Izvestia potvrdio glasnogovornik vladinog službenog odbora za istrage Vladimir Markin, mogla dovesti do novih spoznaja o povijesnom putovanju u svemir.  

Markin traži istragu oko sumnjivog nestanka snimki prvog slijetanja na Mjesec 1969. godine.

"Ne tvrdimo da Amerikanci nisu sletjeli na Mjesec i napravili film o tome. No, svi ove znanstvene ili, ako hoćete kulturne činjenice su dijelom naslijeđa čovječanstva, a nestanak tih snimki bez traga je naš zajednički gubitak. Istraga će otkriti što se dogodilo", rekao je Markin.

NASA je sama priznala kako je 2009. godine obrisala originalni video zapis prvog slijetanja na Mjesec među 200.000 drugih snimki kako bi se uštedio novac. 

Međutim, NASA je obnovila kopije slijetanja koristeći druge izvore poput CBS Newsa i tvrdi kako je kvaliteta restaurirane snimnke čak i bolja u odnosu na original koji je nestao. Rusima je pak takvo opravdanje na 'tankim nogama'.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.