Life
3081 prikaza

Rusi treniraju kitove za napad na brodove?

Bijeli kit beluga uhvaćen u Norveškoj
1/3
Screenshot/Youtube
Ruska mornarica još je tijekom Hladnog rata trenirala beluga kitove za pronalazak mina i torpeda

Norveški ribari jako su se iznenadili kada su primijetili beluga kita s remenjem i nosačem za fotoaparat. Ovaj neobični bijeli kit ima jako zanimljiv život, a pretpostavlja se da ga je utrenirala ruska vojska.

Ribar Joar Hesten otkrio je ovu životinju na obali Finnmarka, županije na krajnjem sjeveroistoku Norveške.

"Činio se zaigran, no instinkt nam je govorio da se pokušava riješit remenja", rekao je morski biolog Jorgen Ree Wiig

Taj remen činilo se da je "posebno napravljen s mjestima za GoPro kameru na svakoj strani", naglašava Wiing. Na kopčama je pisalo "Equipment St. Petersburg".

Wiig vjeruje da je kit stigao iz ruskog grada Murmanska, i da ga je trenirala ruska mornarica. Za nju je već od ranije poznato da je "trenirala beluga kitove za vojne operacije, kao što su čuvanje vojnih baza, pomaganje roniocima, i pronalazak izgubljene opreme". 

"Sigurno je kako je bio naučen biti oko brodova i tražiti ih. Došao je do njih s glavom iznad vode i otvorenim ustima, što pokazuje da je očekivao da će dobiti hranu, ribu kao nagradu", rekao je Martin Biuw sa norveškog instituta za istraživanje morskog života, piše CNN. 

Naglašava kako istraživači s tog područja ne koriste takve pojaseve kao što su pronađeni na bijelom kitu. Bilo kakva izjava o njegovoj namjeni bila bi "prava spekulacija", kažu. No također ističu da se znao da su takvi kitovi nekada bili korišteni u vojne svrhe. 

Kitovi - nasukavanje Polako nestaju Znanost Znanstvenici otkrili zašto se kitovi nasukavaju

"Znamo da je ruska vojska tijekom Hladnog rata trenirala beluga kitove da nanjuše mine ili stara torpeda", rekao je Biuw.

2017. godine istraživački institut u Murmansku trenirao je beluga kitove, dupine i tuljane za vojne uloge.

Ovog su kita uspješno oslobodili, nakon čega je otplivao dalje. 

"Bio je to najbolji osjećaj ikad", rekao je Wiig.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:54 01.Svibanj 2019.

    haha