Znanost
6359 prikaza

Poslušajte zvuk snimljen u najdubljem dijelu oceana

Ronioc pod morem
J.W. Alker/DPA/PIXSELL
Znanstvenici su poprilično sigurni da su otkrili otkud potječe misteriozan zvuk snimljen na nekoliko kilometara dubine

Nakon mjeseci razmišljanja i špekulacija, točnije nakon gotovo dvije godine istraživanja, znanstvenici su napokon identificirali otkud potječe jezivi zvuk iz najdubljih dijelova oceana. Naime, prije dvije godine su robotske podmornice u Marijanskoj brazdi, dubokoj oko 11 kilometara, zabilježile neobičan zvuk u trajanju od 3 i pol sekunde.

Ovdje ga možete i poslušati.

Istraživači sada kažu da je riječ o potpuno novoj vrsti  kitova usana koji nikad prije nisu zabilježeni. Znanstvenike sada zanima i što znači takva komunikacija. Sharon Nieukirk s oregonskog sveučilišta kaže da je zov kitova potpuno različit od sviju ostalih do sad zabilježenih. "Zvukovi niske frekvencije su tipični za kitove usane. Ali jako je rijetko da zabilježimo neku novu komunikaciju između kitova", ispričala je Nieukirk za Science Alert.

Sam zov je jako zanimljiv i proteže se kroz frekvencije između 38 hertza i 8.000 hertza. Ljudsko uho može čuti zvukove u rasponu između 20 i 20.000 hertza pa su duboki zvukovi jedva čujni ljudskom uhu. "Snimljeni zvukovi nisu slični bilo kakvim poznatim ljudskim izvorima kao što su to brodovi. Nisu slični ni geofizičkim izvorima kao što su to kretanja zemlje uslijed potresa", napisali su istraživači.

11 kilometara dubok ocean

Isti zvuk snimljen je nekoliko puta od jeseni 2014. do proljeća 2015. godine na području spomenika prirode Marijanske brazde. Iako su znanstvenici uvjereni da su identificirali izvor zvuka, misterij nije potpuno rasvijetljen. Pretpostavlja se da je to zvuk kojeg kitovi usani proizvode tijekom parenja i to bi moglo objasniti zašto je snimljen u zimi, ali ovaj specifičan zvuk snimljen je i izvan perioda parenja kitova usana.

Naime, kako je to sama Nieukirkova ispričala: "Ako su to zvuci povezani s parenjem, zašto ih čujemo tijekom čitave godine?".

Najveću pomoć u razotkrivanju misterija Marijanske brazde znanstvenicima je pružila snimka kita usana nastala u blizini australskog koraljnog grebena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.