Life
854 prikaza

Video: Kako su spasili s plaže 15 metara dugog kita

Trenuci u kojima je kit uspio krenuti prema pučini
Ronioci su proveli sate i sate u hladnom moru, jer je u Argentini trenutno zima. Na kraju su uspjeli

Desecima spasitelja uspjelo je s plaže kod turističkog gradića Mar del Tuyu u Argentini u posljednji trenutak spasiti 10 tona teškog i 15 metara dugačkog grbavog kita. 320 kilometara od Buenos Airesa nesretni morski sisavac pokušavao se sam odsukati prije nego što su ga primijetili mještani. Obalna straža, pripadnici civilne zaštite, vatrogasci i stručnjaci iz obližnjeg morskog ZOO-a pohitali su mu u pomoć, što se pokazalo kao jako težak posao.

(Dvije snimke spašavanja pogledajte na dnu stranice)

Spašavanje kita s plaže u Argentini | Author: Youtube Youtube

Biologinja Karina Alvez rekla je lokalnim novinarima da je u trenutku snimanja kit već bio na rubu života jer se borio još od prethodnog dana i cijelu noć. "Životinja je iscrpljenja. Nasukani kitovi lako mogu uginuti... Jučer su spasitelji proveli sate u moru, sad su opet unutra", kazala je. Ronioci su se satima smrzavali u hladnom moru u plićaku Atlantskog oceana, jer na južnoj polutki sada je zima. Da bi ga na kraju ipak uspjeli odgurati dovoljno daleko od obale da se kit sa sljedećom plimom uspio otisnuti na pučinu.

Praktično u posljednjim trenucima prije nego što bi uginuo od iscrpljenosti. Nasukanim kitovima prijeti nekoliko stvari. Prvo, ukoliko je vruće, da umru od dehidracije. Zatim, da ih ozlijedi njihova vlastita težina uslijed dugotrajnog ležanja na plaži, te, konačno, da se utope ukoliko naiđe plima i prekrije im otvor za disanje, a oni više nisu u stanju od iscrpljenosti otplivati. Godišnje se diljem svijeta nasuka 2000 kitova. Nekoliko je razloga nasukavanja.

Spasitelji usred spašavanja kita | Author: Youtube Youtube

Među najspominjanijima su slučajevi u kojima kitove koji plivaju površinom, nagle snažne struje ili vjetrovi naprosto otplave na obalu. Događa se, potom, i to da kitovi love previše blizu obale i tako zaglave, na što može utjecati poremećaj kretanja i količine planktona ili sitne ribe uslijed izlova ili zagađenja. Ljudsko korištenje sonara u plovilima također može kitove toliko dezorijentirati da se naprosto zalete na obalu, misleći da plivaju prema pučini, može im oštetiti organe, posebno slušne, i slično tome.

Niže pogledajte snimke spašavanja; na gornjoj nastojanje da ga odvuku, na donjoj trenutke u kojima se polako, metar po metar, konačno izvlači s plaže prema pučini.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.