Life
2633 prikaza

Staljin do smrti izgladnjavao 7 milijuna Ukrajinaca, a Rusi krive Zapad

Holomodor u Ukrajini
Wikipedia
Rusi tvrde da je holodomor zapadnjačka izmišljotina

Sputniknews.com je ruska stranica kojom neslužbeno upravlja Kremlj i na kojoj se ovih dana prije svega može čitati o herojskim ruskim pothvatima u Siriji, o problemima u Europi i SAD-u, te licemjerstvu zapada po pitanju ljudskih prava. Ono što ne možete pročitati na stranici su isprike zbog zločina Josifa Staljina

Doduše, nedavno je Ekatarina Blinova, koja se na Twitteru prozvala 'nezavisnom političkom analitičarkom', na stranici objavila tekst s naslovom: 'Holodomorska varka: Anatomija laži koje je izumila zapadnjačka propagandna mašinerija'. 

Holodomor, poznat i kao gladomor, razdoblje je velike glade u sovjetskoj Ukrajini, na sjevernom Kavkazu i oko donjeg toka rijele Volge, između 1932. i 1933. godine. Glad je bila umjetno izazvana, te je uzela živote oko sedam milijuna sovjetskih seljaka, od kojih su većina bili Ukrajinci.

Inače, holodomor je izazvao mnoge političke kontraverze, jer je za Ukrajince koji su se željeli odcijepiti od Rusije holodomor godinama predstavljao simbol brutalnog ugnjetavanja i nacionalnog identiteta. 

Holomodor u Ukrajini | Author: Wikipedia Wikipedia

Nakon 'narančaste revolucije' 2004. godine, ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko, koji je bio naklonjen zapadu, prozvao je komemoraciju holodomora pitanjem od državne važnosti, posebno kako se bližila 75. godišnjica, 2009. godine.

Ukrajinski parlament je veliku glad prozvao genocidom, te je Ukrajina zahtijevala isto priznanje na međunarodnoj razini.

Iako prema rezoluciji Europskog parlamenta nije riječ o genocidu, velika glad se ipak osudila kao 'užasan zločin protiv ukrajinskog naroda i ljudstva', koji je počinjen namjerno i 'okrutno osmišljeno od strane Staljinovog režima' kako bi skršio otpor seljaka.

Reakcija Rusije na ove navode je bila neprijateljska i obrambena, te su komemoraciju holodomora prozvali 'rusofobičnom', iako je Juščenko izrazito naglasio da je glavni krivac za zločin bio 'imperijalistički, komunistički sovjetski režim'.

Tadašnji ruski predsjednik, Dmitrij Anatoljevič Medvjedev, zlovoljno je odbio poziv da prisustvuje danu sjećanja na holodomor u Kijevu, 2008. godine, optuživsši ukrajinsko vodstvo da koristi tragediju kako bi postigli svoje 'političke ciljeve'. 

Nešto kasnije iste godine, Rusija je uspješno spriječila ukrajinske pokušaje da UN rezolucijom prizna holodomor kao genocid.

No u ono vrijeme niti ruske vlasti niti mediji nisu dovodili u pitanje je li Staljinov režim bio odgovaran za navedeni zločin, nego su tek tvrdili da politika koja je uzrokovala veliku gald nije bila usmjerana konkretno prema Ukrajincima nego prema seljacima, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti.

Nagla promjena ploče

No u najnovijem članku u Sputnik Newsu, Rusi su odjednom promijenili ploču, te su se vratili prastaroj sovjestkoj propagandi koja je poricala ikakvo postojanje užasne gladi.

Holomodor u Ukrajini | Author: Wikipedia Wikipedia

Tako početak teksta kao da je kopiran iz nekih ruskih novina s početka 1980-ih: "Od Oktobarske revolucije 1917. godine u Rusiji, zapadni mediji su učinili sve što je u njihovoj moći kako bi umanjili sovjetske uspjehe, stvarajući pritom sliku potpunog horora i očaja kakav je navodno zahvatio SSSR. Neustrašiv povijesni eksperiment kojeg su pokrenuli komunisti, a koji se temeljio na 'pravednoj raspodjeli nacionalnog bogatstva', egalitarizmu i internacionalizmu, zamrznuo je krv zapadnjačkih plutokrata... Da se novi sustav pokazao učinkovitim, on bi zauvijek promijenio svijet. Nepotrebno je reći da on nije bio nimalo u skladu s planovima zapadne političke i financijske elite."

Blinova pokušava prvu polovicu članka dokazati da je holodomor bio antisovjetska izmišljotina koju su osmislili Zapadnjaci, nacisti i Ukrajinci skloni nacizmu, da bi zatim odjednom počela pisati o tome kako je do gladi došlo zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i slabe žetve.

Glavni izvor kojim je potkrijepila svoje tvrdnje Blinova je pronašla je knjizi iz 1987. godine, nazvane 'Prevara, Glad i fašizam: Mit o ukrajinskom genocidu od Hitlera do Hrvarda', koja prikazuje prilično šaroliku povijest, a napisao ju je kanadski aktivist za prava radnika, Douglas Tottle. 

Blinova je dokaz da je holodomor varka pronašla u činjenici da je 1935. godine, u Hearstovim novinama, Robert Green, zločinac i osuđivani falsifikator, tvrdio da je prisustvovao ukrajinskog gladi 1934. godine, pri čemu je koristio fotografije iz jedne ranije sovjetske gladi, iz 1920-ih godina.

Činjenica da je objavljeno jedno lažno svjedočenje uopće ne može potkrijepiti ideju da je sve bila laž, no njoj je to bilo i više nego dovoljno.

Ostatak teksta pročitajte u Daily Beastu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.