Life
355 prikaza

Ruska vlast financira djecu da idu u lov na homoseksualce

Tinejdžeri tračaju
Thinkstock
Grupa mladih Rusa odanih Putinu pronašla je novu misiju: otkrivanje i prijavljivanje 'gay propagande' vladi

Rusija se posljednjih godina ozbiljno bori protiv homoseksualizma, što znači da se osobe koje otvoreno priznaju da su gay suočavaju s fizičkom opasnosti.

Situaciju pojačava tzv. 'crna lista' iz 2013. godine, koja omogućuje ruskoj medijskoj nadzornoj službi, Roskomnadzoru, da cenzurira sadržaj koji navodno promovira samoozljeđivanje, korištenje droge i homoseksualno ponašanje među osobama mlađim od 18 godina.

Sve što je potrebno jest da netko uputi službeni zahtjev, pa Romskomnadzor mora istražiti slučaj. A ako se tvrdnje pokažu istinitima, optužena osoba može završiti na sudu.

Za početak, imali smo Mladu stražu. Osnovani su 2005. godine, kao dio Putinove stranke Ujedinjena Rusija, te pokušavaju ujediniti rusku mladež te što više ljudi uključiti u društveno-politički život zemlje. Drugim riječima, žele pridobiti i uključiti što više mladih (ili budućih) glasača, pogotovo onih koji žive u udaljenijim, izoliranim područjima Rusije.

Posljednjih godina iz ove velike grupe proizišla je i jedna skupina nazvana Čuvar medija, čiji je jedini cilj korištenje interneta u borbi protiv homoseksualizma.

Gay pride u Londonu | Author: Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL Stefan Rousseau/Press Association/PIXSELL

Njihov se put iskristalizirao 2014. godine kad su Čuvari medija objavili rat 'Djeci-404', tj. pokretu za podršku LGBT zajednici, koja je prozvana po čuvenoj 'not found' 404 poruci koja ukazuje na internetsku grešku.

'Djeca-404' zgrožena su pretvaranjem ruske vlasti da ne postoje mladi LGBT građani, pa imaju svoju stranicu, te profile na Facebooku i, ruskom ekvivalentu, VKontaktu, gdje im se ruska mladež može anonimno javiti i primiti pomoć psihologa i odvjetnika.

Biblija kao referenca

U prosincu prošle godine, Roskomnadzor je naredio psihologinji Lidyji Matveevoj da prouči 'Djecu-404' . 

Rezultati su bili zastrašujući za navedenu grupu: njezin je izvještaj homoseksualizam prozvao 'grijehom' i 'patologijom', te je koristila Bibliju kao referencu.

Citirajući njezine pronalaske, Roskomnadzor je tužio osnivačicu 'Djece-404', Elenu Klimovu, tvrdeći da je ona prekršila ruski zakon koji zabranjuje promociju homoseksualnih sklonosti prema djeci.

Klimova je izgubila slučaj, kao i žalbu, koju je digla odmah nakon presude, no ne posustaje nego trenutno pokušava podići još jednu žalbu. Ona tvrdi da je ovaj slučaj privukao ljutite prosvjednike iz Mlade straže tijekom suđenja, iako su datumi suđenja trebali biti tajni.

U srpnju, iščekujući Klimovinu žalbu, Čuvar medija je počeo skupljati potpise na Avaazu kojima se željelo spriječiti 'Djecu-404' da mogu imati profil na VK ruskoj društvenoj mreži.

Oko dva tjedna kasnije, kad su prikupili oko 5.000 potpisa izjavili su da je svatko od potpisnika pomogao u očuvanju maloljetnika od LGBT propagande, nakon čega je Avaaz obrisao peticiju

Krajem srpnja Roskomnadzor je pozvao jednog visoko rangiranog člana Čuvara medija kao svjedoka protiv Klimove, te su kao dokaz koristili i pritužbe grupe, pa je Klimova dobila kaznu od 820 dolara.

Sljedeća žtrva - emotikoni!

Emotikoni na tipkovnici | Author: Thinkstock Thinkstock

No djeca su se već prebacila na nove mete. Mjesec dana ranije, naime, senator iz Brjanske oblasti, Mikhail Marchenko, predložio je da Roskomnadzor pošalje "društvenim mrežama upozorenje kako se trebaju ponašati, jer su ga brinuli - emotikoni!

"Ti emotikoni su netradicionalne seksualne orijentacije, a vidljivi su svim korisnicima društvenih mreža, od kojih su većina maloljetnici. A homoseksualna propaganda je zabranjena zakonom i tradicionalnim vrijednostima koje postoje u našoj zemlji", izjavio je Marchenko.

I tako je Čuvar medija dobio novu metu. 

Ako posjetite stranicu Čuvara medija na VK-u, vidjet ćete da su svi članovi uključeni u raspravu jesi li emotikoni dio homoseksualne propagande ii ne, a pogotovo su kritični prema Appleovom emotikonu na kojoj se ljubi istospolni par, a koji je predstavljen u travnju.

Iako još ne postoji pravni presedan, čak ni u Rusiji, za progon tehnoloških kompanija za homoseksualnu propagandu zbog emotikona, izgleda da je Rusija krenula u tom smjeru, piše Daily Dot.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.