Life
1171 prikaza

S kim će Putin proslaviti svoj 66. rođendan?

Ruski predsjendik Vladimir Putin i kineski Xi Jinping
pool/REUTERS/PIXSELL
Neki se svjetski moćnici druže i nakon političkih sastanaka, pa čak i na rođendanskim proslavama

Ovoga vikenda, točnije 7. listopada, jedan od najvećih svjetskih moćnika proslavit će svoj 66. rođendan. Za proslavu rođendana Vladimira Putina veliko slavlje planirano je u Sočiju, kako pišu mediji, gdje sam Putin voli uživati u odmoru i opuštanju. 

Jedan od njegovih bliskih prijatelja je i 82-godišnji bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi koji će zbog svog prijatelja Putina propustiti i godišnju konferenciju svoje stranke. No Putinov rođendan se ne propušta. Prijateljstvo ovo dvoje političkih moćnika seže daleko u prošlost, a Berlusconi se svake godine potrudi Putinu pokloniti dovoljno zanimljiv, koristan i prije svega poklon koji obilježava njihovo prijateljstvo. Tako je prošle godine ruskom predsjedniku poklonio prekrivač za krevet sa slikom njih dvoje nasmiješenih i zadovoljnih. 

Ovaj dvojac nastavio se družiti i nakon što je Berlusconi napustio kabinet premijera 2011. godine. Putin je čak posjetio Berlusconija u njegovog rimskoj palači nakon što je bivši talijanski premijer optužen za porezne prijevare. Kako pišu mediji, njih dvoje ljetovali su zajedno, i proslavili aneksiju Krima sa 240 godina starom bocom vina.

Putin poklone šalje i Berlusconiju za rođendan, a on sam reći će kako "kako je poseban osjećaj dobivati pozdrave od njegovog prijatelja Vladimira Putina".

Ta će proslava zasigurno biti jedna od onih za pamćenje, baš kako što će se Putin uvijek rado sjetiti kako je sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom rođendan proslavio nazdravljajući votkom. Uz hranu i piće dvojica predsjednika družila su se i ove godine na ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Ruski predsjendik Vladimir Putin i kineski Xi Jinping | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL

"Neću skrivati, popili smo votku i narezali neke kobasice. Završili smo poslovne obaveze i proslavili moj rođendan. Možda se to čini nebitno, no dobiti priliku i razgovarati sa kineskim predsjednikom, to mi se čini kao dobar početak", rekao je Putin prisjećajući se 2013. godine i samita na Baliju gdje je proslavio svoj 61. rođendan.Tom mu je prigodom predsjednik Indonezije na gitari odsvirao i zapjevao "Sretan rođendan", što je Putina jako iznenadilo.

No Putinove proslave rođendana u Rusiji obilježavaju dani slavlja i prosvjeda. Prošle je godine tako predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedow ruskom kolegi poklonio psića,s obzirom da je poznato kako je Putin veliki ljubitelj životinja.

Putin dobio psa za rođendanski poklon | Author: Screenshot Screenshot

Putin je psića nazvao "Vjerni". Bilo je to prošle godine, u isto vrijeme kada su mu građani Rusije 'poklonili' i veliki prosvjed u kojem su tisuće Rusa izašli na ulice i izvikivali "Sretan rođendan sramoto Rusije".

Njihova 'proslava' nije dobro završila, s obzirom kako je policija izašla na ulice i uhitila mnogo prosvjednika. 

Prosvjedi protiv Putina u Rusiji | Author: Emile Ducke/DPA/PIXSELL Emile Ducke/DPA/PIXSELL

Za svoj 59. rođendan Putin je dobio i posebnu bojanku za djecu Vova i Dima, dvojica su dječaka koji nalikuju Vladimiru Putinu i tadašnjem predsjedniku Dmitriju Medvedevu.

Za 62. rođendan dočekala ga je izložba slika koja je njega prikazala kao poluboga iz grčke mitologije. Tu izložbu nije pogledao tada, već je po prvi put za svoje rođendan uzeo slobodan dan i otputovao u sibirsku divljinu, gdje su mu i pristizale čestitke mnogobrojnih obožavatelja dok je on sam propješačio devet kilometara kroz sibirsku divljinu.

Vladimir Putin | Author: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL

Godinu kasnije za rođendan se nije povukao iz javnosti već ga je proslavio, kako je sam rekao, sa svojim starim prijateljima poznatim veteranima hokeja. Putin je inače veliki ljubitelj sporta, posebno hokeja, a na utakmici je zabio sedam golova.

Prošle su godine na ulicama Barcelone i Pariza osvanuli grafiti u čast predsjednika i njegovog rođendana. A što mu se sprema ove godine, i hoće li Berlusconi biti jedini svjetski moćnik s kojim će Putin proslaviti rođendan saznat ćemo već ovog vikenda. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar dudek1
    dudek1 16:58 06.Listopad 2018.

    morti mu mamic organizira festu