Life
772 prikaza

Samo u Hrvatskoj: Dužnosnici rade i za strance - legalno!

Državni dužnosnici smiju raditi za strane zemlje, čak i premijer ili predsjednica, a službenici ne

Ako državni službenik koji zarađuje 4000 kuna mjesečno želi raditi i nešto privatno ili za drugoga, mora imati pisanu suglasnost svog šefa. Ali ako hrvatski dužnosnik, pa bio on ministar ili premijer, želi raditi za vladu strane zemlje, onda mu je to automatski dopušteno. Hrvatskog dužnosnika smiju plaćati vlade stranih zemalja iako je to nezamislivo u SAD-u i EU.

Ovaj nevjerojatni apsurd, ali i presedan, u Europi izašao je na vidjelo u odluci Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa u slučaju Štefice Stažnik, hrvatske zastupnice pred Europskim sudom za ljudska prava. Stažnik je prijavljena povjerenstvu jer je lani prihvatila raditi za vladu Republike Srbije i osnovati im pravosudunu akademiju.

Ona ju je osnivala u Hrvatskoj, pa je angažirana i u susjednoj zemlji, a sve financira EU preko British Concila. Stažnik je prijavljena jer stavlja svoj interes ispred javne, dužnosničke funkcije, jer zadaća zastupnice pred Europskim sudom od nje zahtijeva puni angažman.

U doba krize Ekonomix Istraživanje: Prevelike plaće direktora upropaštavaju tvrtke

Stažnik je potvrdila svoj angažman i da je za njega primila više od 161.000 kuna. Stažnik kaže da je radila od ožujka do kolovoza na projektu, što znači da je dobila više od 40.000 kuna mjesečno za rad za stranu vladu. Inače je hrvatska država plaća skoro 14.000 kuna mjesečno za posao zastupnice pred Europskim sudom. Stažnik navodi da je radila u svoje slobodno vrijeme i u vrijeme godišnjih odmora te da je funkcioniranje ureda i u njenoj odsutnosti bilo uredno.

Prijavu je povjerenstvo odbacilo, ali ne zbog ovog obrazloženja dužnosnice. Nego zato što naš zakon propisuje da dužnosnik, dok je na funkciji, ne smije obavljati druge javne i privatne dužnosti. Ali uz jednu veliku iznimku. Smije sudjelovati u projektima i za to dobivati naknadu ako ih financira Europska unija, strana država, strana i međunarodna organizacija i udruženje.

Iako je jasno da je ova iznimka napisana zbog povremenih sastanka, seminara i slično, ona se očito može tumačiti da hrvatski dužnosnici mogu raditi i za strane vlade. Iako je odluka povjerenstva donesena prije dva mjeseca, zasad nema nikakvih naznaka da bi naša Vlada promijenila spornu odredbu u zakonu koja dopušta rad za druge vlade.

Šefica udruge Zviždač, Vesna Balenović, priopćenjem je poručila da je takva praksa neprihvatljiva jer zbog materijalne koristi dovodi dužnosnika u sukob interesa i narušava mu integritet.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.