Life
1729 prikaza

Sedam nevjerojatnih stvari za koje nećete vjerovati da postoje u prirodi

Slana pustinja u Boliviji
Youtube
Na svijetu još uvijek postoje misteriozna mjesta za koja vjerojatno niste čuli

Smrznuti mjehurići Abraham jezera

Abraham jezero | Author: Youtube Youtube

Jedan od najljepših i najrjeđih fenomena na svijetu možete vidjeti ako se nađete u blizini Abraham jezera u Alberti u Kanadi. Ovaj ludi prizor stvara metan koji se nalazi ispod jezera, a smrzava se kad dosegne površinu vode.

Inače, metan nastaje kad ostaci biljaka i životinja potonu na dno jezera i počnu se bakterijski raspadati. Bakterije razgrade sve organske tvari i tijela, pri čemu se otpušta ovaj plin.

Budući da je gustoća leda prečvrsta, plin nikad ne uspije izaći na površinu, pa se stalno stvaraju ovakva umjetnička djela.

Vulkanske munje na Islandu

Vulkanske munje na Islandu | Author: Youtube Youtube

Ovakve munje su na Islandu poznate kao 'prljave oluje'. Kad se dogode, djeluje kao da je došlo do velike ekplozije, osim što njom upravlja priroda.

Ovaj ludi oblak nastaje kad se dijelovi stijena, kao što je pepeo, sudare s ledom u vulkanskom oblaku. Kako oblak leprša prema gore, statika u višim dijelovima atomsfere stvara snažan naboj koji kreira munje.

Masivni kristali u špilji Naica u Meksiku

Naica kristalna špilja u Meksiku | Author: Youtube Youtube

Na kraju pznatog rudnika nalazi se ogromna kristalna špilja koju bi svi ljubitelji kristala željeli posjetiti. Špilja se zove meksičkom Špiljom kristala te je dom najvećih prirodnih kristala na svijetu.

Špilja čini savršeno okruženje za kristale, jer je u njoj 'ugodnih' 58 stupnjeva Celzijusa, što je za 15 stupnjeva više nego na vrući dan izvan špilje. Ali zahvaljujući toj temperaturi su kristali izrasli tako veliki.

Ružičasto jezero 'Hillier' u Australiji

Hillier jezero u Australiji | Author: Youtube Youtube

Ovo je prilično zanimljivo izgledajuće jezero, a ono što ga čini još intrigantnijim jest činjenica da ni znanstvenici još nisu sigurno čemu ima zahvaliti svoju boju. Zasad je najbliži odgovor to da je 'krivac' visoka razina soli u vodi. Naime, ovo jezero je 10 puta slanije od oceana, koji je sam po sebi dosta slan.

U jezeru živi vrsta mikroalgi - Dunaliella Salina koja uspjeva preživjeti tu upravo zahvaljujući slanosti. Ove vrste algi stvaraju pigment koji apsorbira svjetlost na isti način kako to čini betakaroten. Zahvaljujući tome su mrkve narančaste boje, a jedna vrsta kupusa - ljubičasta. Prilično smo sigurni i da ovo jezero u Zapadnoj Australiji, na otoku Middle, svoju boju dobiva na isti način.

Reflektirajuća pustinja soli u Boliviji

Slana pustinja u Boliviji | Author: Youtube Youtube

Bilo da je zovete pustinjom ili barom, ovo mjesto ostaje jednako čarobno. Salar de Uyuni se prostire na 10.582 kvadratnih kilometara u južnoistočnoj Boliviji i djeluje kao nacrtano. Riječ o transformiranim prapovijesnim jezerima koja su s vremenom na površini ostavila slanu 'koru'. Odraz koji se stvara u njoj učinit će da se osjećate kao u snu, piše Spirit Science.

Paučinom začahurena drveća u Pakistanu

Drveća paučine u Pakistanu | Author: Youtube Youtube

Nekima djeluju strašno, drugima cool. U svakom slučaju, u selu Sindh ovo nije nikakva novost. Stabla prekrivena paukovim mrežama puno su više od doma nekoliko malih paukova.

Od velike poplave 2010. godine, milijuni pauka bili su prisiljeni potražiti utočište u krošnjama stabala, a tijekom godina napravili su zamršene mreže koje izgledaju kao čudesne umjetničke instalacije.

Svjetlucava plaža Vaadhooa na Maldivima

Vaadhoo na Maldivima | Author: Youtube Youtube

Ako ste ikad željeli pronaći najromantičnije mjesto na svijetu, možda biste trebali posjetiti nenaseljeni otočić Vaadhoo. Briljantnu svjetlucavost stvara mala vojska morskih mikroorganizama - fitoplanktona koji se nasukaju na plaži. Tijekom dana, ovi planktoni su crvenkastih i smeđih nijansi, no po noći se potpuno preobraze.

Postoji više vrsta fitoplanktona koji posjeduju bioluminscenciju - obrambeni mehanizam koji bi trebao otjerati potencijale napadače. Tako, kad su preplašeni, oni počnu sjajiti kako bi bili vidljivi. Na našu sreću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.