Life
1759 prikaza

Skandal u SAD-u: Vojnik čuvao tajnu fotografiju ubijenog Bin Ladena

Osama bin Laden
DPA/PIXSELL
Nitko osim američke vlade nema fotografiju ubijenog vođe Al Kaide, a fotografija koja je pronađena snimljena je tajno i neovlašteno

Bivši američki marinac Matthew Bissonnette na svojm je računalu čuvao fotografiju mrtvog teroriste Osame Bin Ladena, koju je neovlašteno snimio.

To je otkriveno nakon što je Bissonnette, koji je sudjelovao u operaciji tijekom koje je Bin Laden likvidiran u svom skloništu u Pakistanu 2011. godine, predao svoje računalo vlastima radi istrage, piše Intercept.

Bissonnette je pod istragom zbog navodnog otkrivanja povjerljivih informacija u knjizi "No Easy Day", čiji je on autor, a u kojoj je opisao detalja hvatanja Bin Ladena. Knjiga je objavljena nedugo nakon što je Bissonnette otpušten iz mornarice i svojevrsni je presedan, obzirom da je kao marinac potpisao ugovor da nikada u javnosti neće iznositi nikakve detalje o akcijama mornarice.

Bivši marinac je kopiju svog hard diska predao u sklopu dogovora s tužilaštvom, kako bi izbjegao da se protiv njega podigne optužnica. Na hard disku je tako pronađena fotografija tijela Bin Ladena, kao i dokumenti da je Bissonnette radio kao konzultant za vanjsku kompaniju istovremeno dok je bio u marincima, što je teško kršenje dužnosti.

Američka vlada nikada nije objavila fotografiju mrtvog Bin Ladena zbog navodno, nacionalne sigurnosti i samo američka vlada ima tu fotografiju. Odnosno, barem se tako mislilo do sada.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.