Top News
1117 prikaza

Što se nalazilo u kolekciji audio kazeta Osame Bin Ladena?

Audio kazeta
Thinkstock
2001. godina, nakon američke invazije Afganistana, Bin Laden je pobjegao iz grada Kandahara, gdje je ostalo oko 1.500 njegovih kazeta

Od 1997. do 2001. godine Osama Bin Laden bio je u Kandharu u Afganistanu. Preko puta talibanskog ministarstva za vanjske poslove, gdje su se okupljale talibanske glavešine, pronađeno je oko 1.500 kazeta, kojima se služio sam vođa Al Qaede. 

Kazete je pronašla lokalna obitelj dok je pregledavala što se nalazi u bivšem taboru Al Qaede, koje su zatim odnijeli u lokalnu prodavaonicu kazeta, nadajući se da je riječ o dotad zabranjivanoj pop glazbi. 

No jedan snimatelj koji je radio za zapadne medije vidio je o čemu je riječ i nagovorio prodavača da mu uruči kazete koje su na kraju doputovale do Massachusettsa, gdje su istražene u sklopu afganistanskog medijskog projekta na Williams koledžu.

Stručnjak za arapsku književnost i kulturu, Flagg Miller, dobio je zadatak da prouči o čemu se radi, pa su za njega uslijedili sati i sati slušanja ceremonija, propovijedi, pjesama i snimljenih intimnih razgovora. Miller je do danas ostao jedina osoba koja je u potpunosti preslušala cijelu kolekciju.

"Preplavio me nevjerojatan osjećaj", prisjeća se Miller tog dana 2003. godine kad je primio dvije prašnjave kutije pune kazeta. "Nisam spavao tri dana, nego sam samo razmišljao što će mi sve trebati da pronađem smisao u svemu što ću čuti."

Osama bin Laden | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Nakon više od desetljeća, Miller je napisao knjigu o svojim otkrićima nazvanu 'The Audacious Ascetic'. Inače, pronađene kazete datiraju iz vremena od kasnih 1960-ih do 2001. godine, te se na njima nalazi više od 200 različitih govornika, među kojima je i sam Osama.

Prvi put se Bin Laden čuje na kazeti iz 1987. godine, na snimci koja bilježi bitku između afganistansko-arapskih mudžahedina i sovjetskih specijalnih postrojbi.

Bin Laden je ostavio svoj dom u Saudijskoj Arabiji, gdje je odrastao u luksuzu, kako bi izgradio ime boreći se protiv nevjernih afganistanskih osvajača.

"Bin Laden je želio stvoriti sliku učinkovitog militanta, što nije bio lagan posao jer je dotad bio poznat tek kao kicoš koji je nosio dizajnerske pustinjske čizme ", kaže Miller i dodaje: "No bio je jako sofisticiran u pogledu samopromocije i audio kazete iz ove kolekcije pokazuju velik dio te priče, kako je građen mit".

U kolekciji se nalaze i snimke Bin Ladenovih govora iz kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih za publiku u Saudijskoj Arabiji i Jemenu. 

"Ono što je fascinantno je na koji način je Bin Laden pričao o vrstama prijetnji arapskom poluotoku. On neprijateljem nije proglasio SAD, kao što mi često mislimo, nego su to, navodno, bili drugi muslimani", kaže Miller.

Iako je s vremenom SAD postao glavna meta Al Qaede, u rane dane nema ni spomena tog dalekog neprijatelja. Nekoliko godina je Bin Laden bio puno zabrinutiji zbog onoga što je nazivao 'nevjerom' među muslimanima koji se nisu pridržavali strogog, doslovnog pridržavanja islama.

Audio kazete su bile savršen alat za Bin Ladenovu propagandu, pa nije nimalo čudno da je bio njihov obožavatelj. One su se mogle lako dijeliti i širiti, a oni koji su se bavili cenzurom su najmanje pozornosti obraćali na njih. Bile su jako popularne na Bliskom Istoku i u arapskom svijetu, gdje bi ih ljudi često slušali u većim skupinama, pri čemu su se formirale revolucionarne ideje.

Iako kolekcijom dominiraju propovijedi i govori, postoje i neke čudne stvari poput razgovora s duhim koji je preuzeo tijelo čovjeka i govorio kroz njega o političkim zavrzlamama, premda se Bin Laden navodno nije obazirao na takvo praznovjerje.

Postoje i snimke afganistansko-arapskih boraca za vrijeme doručka u kampu u kojem treniraju krajem 1980-ih. Ovdje je otkrivena prava ljudska priroda na prvoj liniji fronte, jer konverzacijom dominira žudnja za 'poštenim obrokom' i kulinarskim čarima poznatog kuhara iz Meke.

Postoje i sati i sati islamskih himni, pjesama u koje su uključene dramatične bitke i glazbene poruke za sve nadobudne mudžahedine, što je bilo ključno pri novačenju mladih snaga.

Nažalost, ako ste se nadali da je bilo zapadne pop glazbe, moramo vas razočarati, iako se pojavio Gaston Ghrenassia, koji je obično nastupao kao Enrico Macias, alžirski Židov koji se prvo proslavio u Francuskoj, prije nego je postao poznat diljem svijeta 1960-ih i 1970-ih godina.

Još jedno neočekivano ime na kazetema je ono Mahatma Gandhija, kojeg je, kao inspiraciju, Bin Laden citirao u govoru u rujnu 1993. godine. To je ujedno i prvi govor iz kolekcije u kojem Bin Laden poziva svoje ljude da poduzmu akciju protiv SAD-a, i to bojkotirajući njihove proizvode, piše CNN

Tek je 1996., nekoliko dana nakon što je protjeran iz Sudana, počeo pozivati na rat protiv SAD-a. A ostalo je povijest. Doduše, na kazetama nema ni spomena 11. rujna, na žalost mnogih, ali i sreću američkih teoretičara zavjere koji sumnjaju da je uopće bila riječ o napadima izvana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.