Life
7661 prikaza

Slobu su htjeli ubiti da ne bi "cinkao" u Haagu

Slobodan Milošević
William J. Clinton Presidential Library
Šef Miloševićevog osiguranja ispričao je dosad nepoznate detalje o sudbonosnoj noći Slobinog uhićenja

Saša Rudić, nekadašnji tjelohranitelj Slobodana Miloševića iznio je doista nevjerojatno svjedočanstvo o posljednjim trenucima vlasti nekadašnjeg jugoslavenskog diktatora. "Bio sam se predsjednikom na platou i razgovarali smo. U tom trenutku je puščani metak pogodio prozor iza njegove glave, ali tako da ga nije razbio. Pucano je iz kalibra velike brzine, NATO punjenja. Mislim da ga je snajper namjerno promašio. Ne vjerujem da je htio ubiti ga već da je dobio takvu naredbu, a on je to i učinio", ispričao je Rudić.

Nakon toga je Milošević smireno ušao u vilu i pitao Rudića: "Što je to bilo?". U razgovoru za srpski tabloid Alo, Rudić kaže da je nakon tog snajperskog hica uslijedio pokušaj upada Jedinice za specijalne operacije. "Milorad Ulemek Legija krenuo je nezakonito u akciju s minsko-eksplozivnim sredstvima. Napao je savezni objekt pod zaštitom vojske koja je bila unutra. Legija i njegovi su preskočili metalna vrata, ali su se zaustavili kada su u dvorištu ugledali dva borbena vozila. Ispalili su nekoliko rafala i malo je falilo da se pobiju između sebe. Međutim, povukli su se i onda su ponovno počeli pregovori", prepričava Rudić napetosti u noći Miloševićevog uhićenja.

"Ja, Zoran Mijatović, Milorad Bracanović i Legija počeli smo sa spuštanjem tenzija. To je trajalo sve do jutra. Teško je to bilo jer tu je bila JSO koji nisu bili za igru. Mislim da je to jedini primjer da takvu jedinicu zaustavimo u izvršenju jednog takvog zadatka", priča Rudić koji je bio zadužena za osiguranje tadašnjeg šefa države, a prenosi Kurir.

"Slobo se tijekom pregovora dobro držao. Pokušavao je staviti stvari na svoje mjesto zato što je imao određena jamstva da neće biti uhićen", priča Rudić i dodaje da je Milošević osobno razgovarao s Legijom, a pokušavao je i s mnogim drugima koji su ga ignorirali.

"Kad je shvatio ozbiljnost čitave situacije donio je pravu odluku kojom je izbjegao ozbiljniji sukob", priča Rudić i objašnjava kako je Milošević odlučio spriječiti vojsku da iziđe na ulice što je spriječilo krvoproliće na ulicama Beograda. "Pa nećemo valjda vojskom braniti Srbe od Srba? Vrati vojsku u vojarne", navodno je Slobodan rekao jednom generalu.

Čak i tijekom Slobinog uhićenja, zrakoplov je cijelo vrijeme bio spreman kako bi ga prebacio u Rusiju. Milošević je cijelo vrijeme odbijao pobjeći iz Srbije. "Ma što, bre, imam bježati iz svoje zemlje", govorio je Milošević u posljednjim trenucima slobode.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Thaicoom 08:25 03.Ožujak 2017.

    Zabole me bre.... za slobu i njegove