Life
18398 prikaza

Špijunski rašomon: Tito i Pavelić u lovu na Luburića

Knjiga "Misija: Ubiti Tita, Pavelića, Luburića"
express
Obavještajne službe su najtajanstvenije organizacije u svakom društvu, a iza naših ostaje još mnogo misterija

Knjiga ‘Misija: Ubiti Tita, Pavelića i Luburića’ donosi portrete najistaknutijih hrvatskih špijuna i smješta ih u povijesne kontekste koji su oblikovali današnju Hrvatsku. U prodaji je na svim boljim prodajnim mjestima po cijeni od 49,90 kuna.

Jednog nedjeljnog prijepodneva krajem travnja 1969. godine, za kuhinjskim stolom u kući u španjolskom gradiću Carcaixentu sjedile su dvije muške osobe: krupni muškarac u kasnim pedesetim godinama i suhonjavi mladić koji je izgledao kao da je tek prešao dvadesetu.

Neupućenom promatraču moglo bi se učiniti da je riječ o idiličnom obiteljskom prizoru oca i sina, no stvar je bila malo kompliciranija: stariji muškarac bio je zloglasni ustaški zločinac Vjekoslav Maks Luburić, a mlađi njegovo kumče, osobni čuvar, kuhar i vozač Ilija Stanić. Bili su potpuno sami u toj velikoj kući koja je nekadašnjem zapovjedniku ustaških logora smrti služila kao dom, ali i kao tiskara, skladište propagandnog materijala i okupljalište političkih istomišljenika.

Ante Pavelić i Benito Mussolini Ugovori i dogovori Top News Kako je Pavelić prodao Talijanima Dalmaciju

Dok je tog sunčanog prijepodneva u svojoj kuhinji prelistavao novine, Maks Luburić nije ni slutio da je “mali Ilija” udbaški špijun i da u džepu nervozno stišće vrećicu s otrovom koju mu je nekoliko dana ranije dostavio suradnik Udbe, uz zapovijed da izvrši atentat na “Generala Drinjanina”.

Slučajevi udbaških ubojstava samo su neke od špijunskih afera kojima se bavi knjiga Borisa Rašete i Gorana Gavranovića “Misija: Ubiti Tita, Pavelića, Luburića – sedam najvećih hrvatskih špijuna”, koju je upravo objavio izdavač 24sata.

Među brojnim živopisnim likovima ovdašnje obavještajne scene, “Misija...” donosi portrete najistaknutijih hrvatskih špijuna i smješta ih u povijesne kontekste koji su oblikovali današnju Hrvatsku. Legendarni komunistički špijunski mastermind Ivan Stevo Krajačić; ustaški James Bond koji je promijenio stranu, sarajevski svećenik Krunoslav Draganović; mutni Slovenac i moskovski čovjek, NKVD-ovac Josip Kopinič; savršeni “špijun koji se sklonio u zavjetrinu”, ustaški general Ivan Prpić, među glavnim su junacima knjige u kojoj se špijunske konfabulacije isprepliću s povijesnim događajima, a obavještajne legende nadmeću sa široko prihvaćenim službenim verzijama povijesti.

Svijet špijuna, svijet dvostrukih i trostrukih lojalnosti, oduvijek je bio skriven od pogleda javnosti - “Misija...” otkriva što se zbivalo iza koprene tajnosti u presudnim trenucima novije hrvatske povijesti, u regiji na razmeđi između “Europe” i “Balkana”, gdje se vrijednosti oba ta svijeta neizbježno reflektiraju i na obavještajni svemir.

Knjiga "Misija: Ubiti Tita, Pavelića, Luburića" | Author: express express

Biografija Ilije Stanića - koji je nekoliko godina stjecao povjerenje Maksa Luburića prije nego što je dobio zeleno svjetlo za “konačni udarac” - možda je i najdramatičniji primjer izvrnutih vrijednosti špijunskog metiera zamagljenih granica između dobra i zla, u kojemu ništa nije kako se čini i u kojemu su karakteri protagonista stavljeni pred neslućene kušnje.

Luburić je u mladog Iliju imao neograničeno povjerenje – kod njega je živio i radio već nekoliko godina, a prvi put ga je vidio kao tek rođenu bebu. Ilijin otac Vinko bio je tijekom Drugog svjetskog rata pripadnik Maksove ustaške bojne, a kad mu se 1942. u okolici Konjica rodio sin, Vjekoslav Luburić ga je krstio i dao mu ime. Vinko Stanić nakon rata ostao je “u šumi” boreći se u redovima križara te je poginuo 1949. godine nakon što je Udba ušla u trag njegovoj postrojbi.

Ilija Stanić djetinjstvo bez oca proveo je u Konjicu i kod tete u Zrenjaninu, a kao vrlo mlad zbog nekih “nesporazuma” sa zakonom pobjegao je u Austriju, pa u Francusku, gdje je uhićen zbog krađe. Jugoslavenski konzul, istodobno i suradnik obavještajne službe, izbavio ga je iz zatvora i svojim nadređenima skrenuo pozornost na obiteljsku povijest mladog sitnoga kriminalca, čiji je životni put time bio određen – pod okriljem Udbe. Postao je špijun kodnog imena Mungos.

Ante Pavelić i Benito Mussolini Bombardiranje Life Kako je Pavelić prodao, pa izdao Zadar

Vjekoslav Maks Luburić, kao i brojni drugi visokopozicionirani ustaše, nakon Drugog svjetskog rata zaštitu je pronašao u frankističkoj Španjolskoj. Tamo se bavio raznim poslovima - bio je, između ostalog, trgovački putnik i uzgajivač pilića - oženio se Španjolkom, s kojom je dobio četvero djece, ali nikad nije odustao od političkog angažmana, kojemu je krajnji i jedini cilj bila neovisna hrvatska država.

Sredinom pedesetih godina razišao se s emigrantskom ustaškom frakcijom Ante Pavelića te počeo promovirati, možda pod utjecajem španjolskog caudilla Francisca Franca, ideju svehrvatske pomirbe ustaša i partizana izjavljujući da bi surađivao i sa samim đavlom, odnosno Sovjetskim Savezom, kako bi se ostvarila ideja neovisne Hrvatske. Te je Luburićeve ideje puno godina kasnije preuzeo i “tvorac moderne hrvatske države” Franjo Tuđman.

Bilo kako bilo, Udba je sredinom šezdesetih godina zaključila da joj Maks koristi više mrtav nego živ, pa ga je odlučila likvidirati, a za izvršitelja je izabran – Mungos.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MaryellenGraves 23:34 01.Kolovoz 2018.

    Zaradim od 30.000 do 35.000 dolara mjesečno za rad kod kuće na računalu kod kuće. Radim ovo za 2 godine, a prošli mjesec sam zaradio prvu petu plaću za plaćanje svih vremena! posjetite..>> Ecash10.COM

  • nelson 11:45 31.Srpanj 2018.

    pavelić je bio zločinac