Life
4105 prikaza

SS Mohammed: Slavni nogometaš pljačkao je i ubijao za naciste

Wikipedia
Villaplane je 1930. bio kapetan francuske reprezentacije na SP-u 1930., a zbog izdaje je streljan 1944.

Život Alexandrea Villaplanea mnogo je kompleksniji, potresniji i nečovječan od tek dvije crtice iz životopisa, no one će otprilike dočarati kakav je čovjek bio nekoć važan francuski nogometaš. Bio je francuski kapetan 13. srpnja 1930. u prvoj utakmici u povijesti Svjetskih prvenstava. 'Galski pijetlovi' igrali su protiv Meksika i pobijedili 4-1. Samo 14 godina kasnije, 26. prosinca 1944. osuđen je kao jedan od najvećih izdajnika u povijesti Francuske i streljan. 

U nogometu postoji izreka: 'od junaka do tragičara'. Kod nas je ona nešto ublažena, no u originalu, kod Britanca, ona glasi: 'from hero to villain'. U doslovnom prijevodu: 'od junaka do zločinca'. I upravo ona najbolje opisuje život Villaplanea, kako je od prvog nogometaša sjevernoafričkog porijekla, koji je zaigrao za Francusku, postao zločinac, lovac na Židove, ubojica, kriminalac i pripadnik francuskog Gestapoa. Zbog počinjenih zvjerstava i sjevernoafričkog porijekla dobio je i nadimak 'SS Mohammed'.

Nacisti u Parizu John Rabe Life Nacist koji je svastikom branio žene od silovanja

Villaplane je rođen 1905. u Alžiru, no sa 16 godina preselio se kod ujaka na jugu Francuske. Počeo je igrati nogomet za lokalni FC Sete, a škotski igrač-menadžer Victor Gibson ubrzo ga je priključio prvoj momčadi. Profesionalizam tada još nije bio dozvoljen, no Villaplanea je velikom plaćom 'regrutirao' Nimes u kojem je postao slavan nogometaš. Bio je jedan od najboljih igrača generacije, brz, hitar, sjajan u duelu, a 1926. debitirao je za reprezentaciju u kojoj ta koju će ukupno odigrati 25 utakmica.

Tri godine kasnije doveo ga je pariški Racing Club, a 1930. je bio prvi kapetan Francuske na Svjetskom prvenstvu. I od tada na dalje njegova karijera, ali i život, krenuli su silaznom putanjom. Profesionalizam niti tada još nije bio dozvoljen, no Villaplane uopće se nije trudio sakriti da ga Parižani plaćaju pravo bogatstvo. Veliki novac trošio je na piće i žene, svaku večer bio je gost najpoznatijih gradskih barova i kabareta, a nerijetko ga se moglo vidjeti i na konjičkim utrkama gdje se družio s gangsterima i kriminalcima.

Brunhilde Pomsel u filmu "Njemački život" Nacizam Life Goebbelsova tajnica: "Lagali smo o broju silovanih Njemica..."

Kada je 1932. profesionalizam i službeno legaliziran Villaplenea je doveo Antibes. Osvojili su prvenstvo, no titula im je oduzeta zbog namještanja finalne utakmice. Trener je bio žrtveni jarac, dok su pravi organizatori, Villaplane i njegova dva suigrača, pušteni na slobodu. Nakon toga je završio u Nici, no budući da nije redovito dolazio na treninge, dok je na utakmicama bio statist, ubrzo je otpušten. Pokušao je oživjeti karijeru u jednom francuskom drugoligašu, ali i tamo su mu nakon tri mjeseca pokazali vrata zbog neprofesionalnog ponašanja.

Nestao je iz nogometa, a njegovo se ime još jednom pojavilo 1935. u novinama nakon što je uhićen zbog namještanja konjičkih utrka. A onda je počeo 2. svjetski rat i krenula su opet bolja vremena za Villaplanea. Pariz je pao u ruke nacista u lipnju 1940. Nijemci su se povezali s francuskim kriminalcima kako bi došli nabavili sve ono što nisu uspjeli opljačkati. Iz te priče isplivali su Henri Lafont, neobrazovano siroče i kralj 'sivog tržišta', te nekoć najslavniji francuski policajac Pierre Bonny, koji je zatvoren zbog korupcije.

Nacistički eksperimenti RAZOTKRIVENO Life Horor nacista: Dan nakon abortusa tjerali ih na prostituciju

Sjedište im je bilo u ulici Lauriston, na broju 93, a ta adresa jedna je od najzloglasnijih u pariškoj povijesti jer je bila sjedište francuskog Gestapoa. Bonny i Lafont regrutaciju su obavljali uglavnom po zatvorima, a tako su i došli do Villaplanea. Francuski nogometaš iza rešetaka se našao zbog ukradene robe i reketarenja Židova. Dečki su uskoro postali iznimno bogati, a nacisti su bili zadovoljni jer su od njih dobivali vrijedne slike, umjetnine, zlato i ostalo drago kamenje. Također, Bonny, Lafont i Villaplane uspješno su se rješavali čelnih ljudi pokreta otpora.

U veljači 1944. osnovali su Sjevernoafričku brigadu, a šef joj je bio upravo Villaplane. Brigada je uskoro postala zloglasna po ubijanjima, silovanjima i krađama. Villaplane je naređivao ubojstva, ali je u mnogo navrata i sam povukao obarač. Tijekom tih zvjerstava Villaplane je ucjenjivao žrtve govoreći im da mu daju novac te da će im on spasiti život. Kad vi dobio što želi ipak ih je smaknuo.

Pariz je u kolovozu 1944. oslobođen, a Villaplane Bonny i Lafont završili su u zatvoru. Na suđenju su proglašeni krivima za zločine protiv čovječnosti te su 26. prosinca iste godine streljani. Villaplane je imao samo 39 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.