Life
9720 prikaza

Stanje koje pogađa 25 posto žena doktori često ne uoče

Žena na pregledu kod liječnika
Thinkstock
Kod ove bolesti dolazi do gomilanja tjelesne težine, a tradcionalne metode mršavljenja ne pomažu

Prije četiri godine sam se razboljela, nešto se neobično događalo u mom organizmu. To nije bila ona vrsta bolesti gdje uzmeš par dana bolovanja, nekoliko tableta i za par dana si bolje. Bila je to bolest koja zahtijeva nekoliko godina liječenja (najčešće krive vrste) i brojnih pregleda kod liječnika koji sa sobom nose previše tjeskobe i stresta. No, najgori dio svega je što sam provela godine u neznanju, uopće ne shvaćajući da sam bolesna, piše Nikhita Mahtani, novinarka Elite Dailya.

Nakon zaista gadnog prekida ljubavne veze, primijetila je kako se značajno deblja. Mislila je kako je to povezano s traženjem utjehe u hrani i unosu previše kalorija, pa je razgovarala s nutricionistom kako bi joj složio plan zdrave prehrane za gubitak viška.

Osam tjedana se strogo pridržavala jelovnika, nikad nije varala sa slasticama, a uvela je i redovito vježbanje, no na njezino veliko čuđenje - kilogrami su se i dalje gomilali. 

Na vlastitu je inicijativu kod liječnice, koja ju je uvjeravala kako je s njom sve u redu jer su joj osnovni krvnu nalazi bili u referentnim intervalima te da kako samo "jede previše", tražila dodatne analize hormona štitnjače, misleći kako možda u tome leži ključ problema.

- Jesi li ikada provjerila da ne boluješ od sindroma poliističnih jajnika? - pitala ju je nutricionistica. Nikhita je bila zbunjena, to joj nije palo na pamet. 

Pogađa svaku četvrtu mlađu ženu

Sindrom policističnih jajnika vrlo je raznolik jer izraženost pojedinih njegovih obilježja može biti različita. Pojava simptoma je postupna pa se klinička slika može razlikovati u pojedinim životnim razdobljima. 

Neki znakovi mogu se prepoznati već u vrijeme pojave prvih menstrualnih krvarenja, a nekad žene ne traže pomoć prije sredine dvadesetih godina. Zašto se javlja, još ne znamo. 
Osnovni hormonski poremećaj u podlozi razvoja sindroma policističnih jajnika je višak androgenih hormona. Kožne promjene jedan su od najprepoznatljivijih znakova viška androgena. One obuhvaćaju u prvom redu pojačanu dlakavost, a zatim akne i androgenu alopeciju. Ti poremećaji se javljaju jer su upravo žlijezde lojnice i tzv. folikuli dlake posebno osjetljivi na djelovanje androgena. 

Ukratko rečeno, PCOS je uzrokovan kombinacijom genetskih, prehrambenih i okolišnih čimbenika koji spriječavaju ovulaciju, pa dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa. Kombinacija inzulinske osjetljivosti, prevelike količine estrogena i osjetljivosti na testosteron rezultira viškom kilograma.

Dijete kod PCOS-a ne pale

Hormoni su kod težih slučajeva sindroma policističnih jajnika posve izvan ravnoteže, pa tradicionalne metode mršavljenja poput brojanja kalorija i izbacivanja večere nemaju učinka, sve dok se ne srede hormonalni problemi.

- Prvi i nužni korak je smanjiti ili potpuno izbaciti mliječne proizvode, kofein i gluten - ističu stručnjaci.

S druge strane, treba pojačati unos tvari koji pomažu u regulaciji hormona, poput lanenih sjemenki, zelenog lisnatog povrća, biljnih čajeva poput matičnjaka, vrkute...

S gomilanjem kilograma stvara se začarani krug, pa tjelesni višak samo još više potiče sindrom policističnih jajnika. 

Najčešći simptomi

  • Neredovite menstruacije
  • Pojačana dlakavost
  • Debljanje
  • Ispadanje kose
  • Pretjerana pojava akni i prištića
  • Nemogućnost začeća
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.