Life
23442 prikaza

Štete od najvećeg tsunamija u povijesti vide se i danas

Tsunami
Getty images
Potresi su česta pojava na Aljasci, pa tako ne čude ni razorni valovi koji su dosegnuli i nekoliko stotina metara

Najveći tsunami u povijesti zabilježen je 10. srpnja 1958. godine. Maksimalna visina vala tada je dosegnula i 520 metara a pogodio je područje sjeveroistoka Aljaske. Potaknuo ga je potres magnitude 7,7 stupnjeva. Odlomio se veliki komad leda koji je pao sa ledenjaka Lituya u zaljev. Kada je pogodio zaljev u kojem su bili brodovi bio je visine od 23 metra. Svi su putnici s jednog broda spašeni, no izgubljen je bio ribarski brod s dvoje ljudi.

Putnici jednog borda vješto su pobjegli iz zaljeva izbjegavajući sanduke koji su popadali po vodi. No poginuli su u trenutku kada se plaža na Khantaaka otoku na ulazu u Yakutat zaljev iznenada urušila. 

Klizišta su zabilježena na udaljenosti od 250 kilometara a tsunami valovi u udaljenim lukama kao što su Dixon, zaljev Dry i Yakutat te Disenchantment  i Skagway bili su visoki šest metara. Uništenje je vidljivo i danas, 60 godina kasnije, a rubovi zaljeva su i dalje bez vegetacije, koja se nije oporavila ni nakon toliko godina, piše The Vintage News.  

Potres Tempirana bomba Znanost Milijunima se trese tlo pod nogama, prijeti im megapotres

Lokalni stanovnici Bill i Vivian Swanson bili su na brodu u Anchorage Coveu kada je područje pogodio potres. 

"Ledenjak se podigao u zrak i pomaknuo prema naprijed. Možda se podigao nekoliko stotina metara i nije samo visio u zraku. Činilo se da je čvrst, no skakao je i trasao se nemilice. Veliki komadi leda odlamali su se s njega i padali u more. I to je trajalo neko vrijeme. I tada je nestao, a veliki vodeni zid se pojavio. Krenuo je na nas", pričao je taj bračni par. 

Prema njegovom brodu krenuo je val visok 15 metara a oni su zatim bili gotovo 20 metara iznad obližnjih drveća. Kad je val prošao, brod je pao i počeo tonuti. Pobjegli su u čamcu za spašavanje a spašeni su dva sata kasnije. 

Potresi na Aljasci nisu neuobičajeni. Na tom se području i uz zapadnu obalu Kanade i Aljaske susreću Tihi ocean i sjevernoamerička tektonska ploča. Planina Fairweather i Queen Charlotte dio su dugog sustava koji označava istočnu granicu pacifičke ploče i zapadnu granicu sjevernoameričke ploče.

Tsunami Upozorenje stručnjaka Znanost Tsunami od deset metara moguć je na Jadranu

Dvije se ploče pokreću horizontalno ali u različitim smjerovima. Upravo zbog toga Aljaska je jedno od seizmički najaktivnijih područja na svijetu. Od početka 20. stoljeća potresi su Aljasku pogodili 1906, 1946, 1957, 1958, 1964, 1965, 1975, 1986, 2002, 2014, 2016, i dva 2018.godine.

Potres iz 1964. godine bio je najsnažniji u povijesti sjeverne Amerike i drugi najjači u povijesti, magnitude 9,2 stupnja po Richteru, tijekom kojeg se pomaknula pacifička ploča prem sjeveru u blizini tjesnaca Prince William Sound. Potresima osjetljivo područje uključuje Anchorage i Aleutske otoke

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.