Znanost
19762 prikaza

Novi Zeland se pomaknuo, više nije tamo gdje je bio

Novi Zeland
1/3
Pixabay
Dijelovi Novog Zelanda promijenili su geografski izgled otočja, a pomaknuo se čak i glavni grad Wellington

Sjeverni i južni otoci Novog Zelanda približavaju se nakon niza potresa u 2016. godine, a koji su podigli i morsko dno, objavili su novozelandski geolozi. 

Potres magnitude 7,8 po Richteru i njegove katastrofalne posljedice, rezultirali su podizanjem morskog dna za oko 6,5 metara kad su valovi stigli blizu Kaikoura na South Islandu, otkrivajući stijene prekrivene morskom travom i prepune sićušnih živih bića s morskog dna. No, nastavili su se približavati i otoci, rekla je Sigrún Hreinsdóttir iz geološkog instituta na Novom Zelandu.

"Cape Campbell, na sjeveroistočnom vrhu South Islanda, gotovo je 14 centimetara bliže Wellingtonu, glavnom gradu na južnoj obali North Islanda, nakon potresa", kaže znanstvenica za CNN.

U međuvremenu, Kaikōura se preselio oko šest centimetara prema istoku, a obalni grad Blenheim za isto toliko se pomaknuo prema sjeveroistoku. Čak se i Wellington preselio oko dva inča sjeveroistočno.

Hreinsdóttir je napomenula da je bilo teško odrediti što je uzrokovalo ovakvu tektonsku aktivnost: 

Novi Zeland | Author: Thinkstock Thinkstock
"Problem je što vidimo sva ta kretanja, no i dalje ne znamo koji je glavni uzročnik?"

GNS Science nadzire geološka kretanja na nekoliko mjesta diljem Novog Zelanda od potresa 2016. godine. Taj je potres dramatično je promijenio krajolik dijelova južnog otoka i proizveo 25 ruptura, pa tvrde da je to bio "jedan od najsloženijih potresa koji su ikada zabilježili u svijetu".

Jedna od posljedica vidljiva je i u zaljevu Waipapa, gdje je zabilježeno okomito pomicanje stijena za oko metar i to brzinom od oko pet kilometara u sekundi.  

"Najveće pomicanje zabilježeno je u Kekerengu koji se jednim svojim dijelom pomaknuo za oko devet metara", izjavio je Michael Blanpied, koordinator za suradnju s USGS Programom opasnosti od potresa. Potresi u 2016. rezultirali su smrću dvoje ljudi.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ajeto 18:00 02.Prosinac 2018.

    Moram sada poštelati navigaciju na avionu da ne sletim u more.

  • draženmuhvić 16:48 01.Prosinac 2018.

    Nije to ništa! Nakon tog potresa Hrvatska je puno bliže Švicarskoj. Još nekoliko takvih potresa i biti ćemo tamo gdje je Švica sada...

  • BESTpartizan 21:45 29.Studeni 2018.

    otišao prema down under hahaha