Life
2357 prikaza

Strahuju da će se žene vratiti pobačajima žičanom vješalicom

Žena u bolnici - ilustracija pobačaja
Thinkstock
Ilegalni pobačaji vrlo često znače opasnost za žene, koje u nedostatku opcija biraju najgore metode

Postoje snažne naznake da se SAD-u sprema konzervativniji sastav Vrhovnog suda. Upravo zbog tih najava mnoge su žene počele strahovati što će se dogoditi sa presedanskim slučajem Roe V. Wade kojim je zapravo legaliziran pobačaj. One strahuju da bi ga sud mogao ukinuti. 

Predmet kojeg su iskoristili kao slikovitu metaforu za taj slučaj bio je vješalica, koju ju je i Cynthia Nixon, kandidatkinja za guvernerku New Yorka, iskoristila kao upozorenje da se SAD ne bi trebao vratiti u prijašnje godine kada su generacije izvodile nezakonite pobačaje pa čak i žičanom vješalicom.  

Od 1973. godine i tog presedanskog slučaja medicina je puno napredovala pa se zapravo možemo nadati kako vješalica neće postati glavni alat za izvođenje pobačaja. 

Žene bi se sada mogle okrenuti onome što je trend u mnogim zemljama u kojima je pobačaj zabranjen, a to su pilule za pobačaj, koje se mogu naručiti online. Žene koje žele pobaciti u ranom stadiju trudnoće mogu uzeti kombinaciju dvaju lijekova: misoprostola, koji se nalazi u tabletama nazvanima Cytotec i mifepristone, kojeg se naziva RU-486. I jedan i drugi lijek nalaze se na listi lijekova koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, što znači da se smatraju sigurnim i učinkovitim. Ova kombinacija može se sigurno koristiti do desetog tjedna trudnoće i već se dosada koristi u gotovo trećini svih pobačaja. 

Pravo na izbor CRKVI CRKVENO Life 'Pobačaj, baš kao i vjera u boga je stvar osobne slobode'

Misoprostol, lijek koji se upotrebljava i za liječenje drugih problema, dostupan je u ljekarnama, a njegova učinkovitost u izazivanju pobačaja iznosi 85 posto. Puno je učinkovitiji kada se koristi sa lijekovima sa mifepristoneom, no Američka agencija za hranu i lijekove zabranila je prodaju tog lijeka u ljekarnama i putem pošte. Oni koji pobačaje izvode smatraju kako je najsigurnije mifepristone dati direktno onima koji žele pobačaj.

No u nekim mjestima liječnici koji izvode pobačaj ženama nisu dostupni pa će se većina njih u potrazi za informacijama okrenuti svemogućem Googleu. 

Za potrebe izvođenja studije Abigail Aiken sa Sveučilišta Texas intervjuirala je 32 žene iz 20 država koje su bile u potrazi za pilulama za pobačaj. Istraživanje je pokazalo kako će žene lijekove koji izazivaj pobačaj zatražiti putem pošte u slučajevima kada su klinički pobačaji preskupi ili u državama u kojima pobačaj zabranjen. Neke su tako odabrale pobačaj izvesti u privatnosti svog doma, piše The Atlantic.

Stranice na kojima se mogu naručiti pilule za izazivanje pobačaja često se koriste marketinškim sloganima i riječima poput ovih: " U ovim recesijskim trenucima u kojima si ne možemo priuštiti još više djece, trebamo neki izvor koji će nam biti jednostavno dostupan putem interneta".

Čine se nezakonitima i često su napisani na lošem engleskom. Bilo bi gotovo nemoguće da se takve ljekarne otvore u SAD-u zbog striktne odredbe FDA koja zahtjeva da pacijenti imaju liječnički recept kada naručuju ovakve lijekove. Ni jedna žena koja je sudjelovala u studiji, pilule nije naručila na takav način, već su se okrenule nekim prirodnim tretmanima ili su posjetile klinike u posljednji trenutak. 

Prilikom istraživanja za studiju koja je objavljena početkom ove godine Elizabeth Raymond iz organizacije Gynuity, u Google je upisala "kupovina pilula za pobačaj online". Istraživači su na kraju naručili 18 kombinacija pilula sa 16 različitih stranica, bez recepta. Pilule su stigle iz Indije gdje postoji velika industrija generičkih lijekova. Pošiljka je stajala između 110 i 360 dolara a pošiljke su stizale za oko tri dana ili tri tjedna. 

Referendum o pravu na pobačaj u Irskoj 67,30% Top News Irci ukinuli zabranu pobačaja - Markićki usprkos

No dobiti tablete nije baš bilo lako. Kako su istraživači sami napisali, dva su kupca dobila upozorenje od onih od kojih su kupili lijekove. 

"Molimo vas nemojte informacije dijeliti s nekim drugim jer se istražuju detalji ove vrste medicine", stajalo je u jednoj poruci. U drugoj se prodavač požalio da nije provedeno plaćanje preko online platforme i prijetio kako će povući pošiljku dok kupac ne plati na drugi način. Nakon malo nagovaranja, konačno je poslalo naručeno. Upozorenja su kupcima stigla i iz Western Uniona o mogućoj prevari. Neke pilule stigle su sa oštećenim pakiranjem. 

"Pretpostavljamo kako neki pošiljatelji strahuju kako će se možda prilikom slanja prepoznati da se šalju lijekovi, pa zato uništavaju te folije sa zračnim mjehurićima", objašnjava Raymond

U većini su slučajeva pilule s mifepristoneom sadržavale očekivanu količinu lijeka, no većina pilula misoprostola sadržavala je manje količine od onoga što piše na etiketi. Veći je problem bio u tome što tablete nisu dolazile s uputstvima za upotrebu. 

"Čini se kako žene nemaju većih komplikacija nakon ovih tretmana", rekao je Daniel Grossman, profesor sa Sveučilišta Kalifornija. Ako se tablete konzumiraju u kasnijem razdoblju, iako imaju manje šanse da budu učinkovite, mogle bi svejedno funkcionirati. 

Mifeprex je naziv lijeka koji sadržava mifepristone i kojeg je koristilo tri milijuna žena u SAD-u. Uzrokovao je 19 smrtnih slučajeva, što je puno manje nego u slučaju Viagre. Grupe za pravo na život isključivo tvrde kako tablete nisu sigurne.

Majka s djetetom PATRIJARHAT Life Selektivni abortusi: Neželjene kćeri u Crnoj Gori

"Naručivanje tableta za pobačaj preko interneta je riskantno i ilegalno" rekao je Steve Aden iz američke organizacije Americans United for Life. Odgovornost leži, kako smatra Aden, na kompanijama koje stoje iza tih tableta, a ne na ženama koje ih naručuju. 

Ako se slučaj Roe poništi, smatra Raymond, žene će putovati u države u kojima je pobačaj legalan. 

"Neke će pobaciti, a neke neće. A mnoge će posegnuti i za alternativnim metodama dobivanja onoga što žele", naglašava. 

Kanadski servis Women on Web, dostavlja ovakve tablete pacijentima koji žive u državama gdje je pobačaj ilegalan. Osnivačica organizacije Rebecca Gomperts kaže kako mjesečno dobivaju oko 10.000  emailova s pozivima za pomoć. Od žena traže da ispune obrasce kako bi se detaljno upoznali s njihovim zdravstvenim stanjem. Te dokumente zatim pregledavaju liječnici u različitim zemljama koji izdaju recepte za lijekove. U 12 godina ova je organizacija, po procjeni, pomogla da 70.000 žena napravi pobačaj. 

Lijekove ne šalju u SAD jer se boje agresivnog pokreta protiv pobačaja i strahuju da im ne uništi cijelu organizaciju.

"To je jako bogata zemlja. Tamo problem nastaje zbog društvene nejednakosti. Nema razloga zašto bi situacija u SAD trebala biti ovakva kava je", naglašava Gomperts

Iako je u većini zemalja legalno lijekove naručivati preko interneta, mnogi se pitaju ako sve veći broj žena posegne za ovakvim rješenjima, trebaju li strahovati od nekih kazni. SIA Legal Team, grupa odvjetnika koja se specijalizirala za slučajeve žena koje same izazivaju pobačaj, upoznata je sa slučajem 21 žene koja je bila uhićena ili procesuirana zbog prekida trudnoće ovakvim putem ili zato što su nekoj drugoj ženi pomogli da to učini. 

Žene se u takvim slučajevima mogu optužiti za zlostavljanje djeteta, zlostavljanje leša, zato što nisu prijavile smrt, itd. 

Ilustracija bolnica-pacijentica PRAVO NA IZBOR Life Za pobačaj sam posudila novac, to dijete nismo mogli hraniti

Ni jedna žena nije procesuirana zato jer je naručila tablete, no smatraju kao kupovina tableta putem interneta može ostaviti papirnati trag kojeg se poslije može iskoristiti na sudu. Upravo zbog tog rizika, kako kaže organizacija koja nudi informacije onima koji sami žele izvesti pobačaj, Plan C, kaže kako mnogi uspostavljaju privatne mreže kako bi mogli sakriti povijest pretraživanja, te upotrebljavaju ostale sigurne metode istraživanja ili plaćanja. 

U sedam država samostalno izveden pobačaj je ilegalan. 2015. godine Purvi Patel u Indiji osuđena na 20 godina zatvora zbog feticida, ubojstva nerođenog djeteta jer je navodno upotrijebila tablete koje je naručila putem interneta. Tužitelji su tvrdili kako je njezin fetus rođen živ a ona mu je dopustila da umre. 

Stranice poput Women on Web savjetuju ženama što bi trebale napraviti i reći liječniku nakon pobačaja kojeg su izvele doma. Liječniku bi trebale reći da su imale spontani pobačaj, budući da, kao kažu, on neće moći primijetiti razliku. 

"Policija u mnogim zemljama vrši veliki pritisak na žene da priznaju. One nikad ne bi trebale priznati da su pobacile", naglašava Gompert. 

Ženama koje žele pobaciti a trudne su više od 10 tjedana savjetuju da tabletu popiju u bolnici kako bi bile spremne na neke komplikacije. Ako se slučaj poništi, svaka država moći će sama odlučivati o pobačaju, a 22 će najvjerojatnije pobačaj zabraniti, smatra odvjetnica iz centra za reproduktivna prava. 

Liječnici će tada, smatraju mnogi, žene savjetovati kako umanjiti štetu i npr informirati ih o korištenju tableta iako ih neće moći propisati. No neće se moći dogoditi da liječnik u npr. Kaliforniji ženi u Texasu propiše tablete putem interneta, jer je Texas takvu praksu zabranio. 

Iako se možda neće poništiti, sigurno je kako će konzervativniji sastav Vrhovnog suda uvesti niz oštrijih pravila, što je već i slučaj u mnogim državama. Veliki broj restrikcija doveo je do toga da mnoge žene u potrazi za pobačajem putuju iz svojih država u neke druge, dok će druge umjesto za vješalicom, posegnuti za tabletama. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.