Life
2624 prikaza

Stručnjaci: Ne nasjedajte na laži i mitove o parfemima

Prskanje parfema po koži
Thinkstock
Mirisanje šake pomaže da se nos "očisti" od mirisa pri biranju, masna koža najdulje "drži" parfem pa ne traži puno, a parfem nikako ne stavljajte na svjetlo

Parfemi su omiljeni poklon, nešto po čemu pamtimo ljude, mjesta i doživljaje, ali i nešto što odražava naš ukus i stil. Neotvoreni parfem se može čuvati do tri godina, a ako je otvore, savjetuje ga se potrošiti u roku od 18 mjeseci. Parfemi općenito imaju tri neprijatelja - svjetlo, visoku temperaturu i vlagu. Poželjno je da bude na suhom, hladnijem i tamnom mjestu, a nije dobro niti ga na njega pada jako umjetno svjetlo.

Mit: EDT je jednako dobar kao EDP

Parfemi se razlikuju po svojoj jačini. Najsnažniji je parfem ili parfum čija koncentracija parfemskih ulja iznosi 15-30 posto. Eau de parfum sadrži od osam do 18 posto parfemskih ulja, Eau de toilette od četiri do osam posto, a Eau de Cologne koji je namijenjen muškarcima sadrži od dva do pet posto. Koncentracija mirisa tako određuje samu cijenu parfema, pa će za "parfum" trebati izdvojiti pravo malo bogatstvo, dok će "Eau de toilete" biti isplativiji ali i će se i brže potrošiti. Mirisi su podijeljeni u četiri skupine: cvjetni, citrusni, puderasti, biljno-papratni i duhansko-kožni.

Mit: Svejedno je kada kupujete parfem

Nakon jutarnjeg tuširanja nemojte nanositi hidratantnu kremu, losion, dezodorans niti parfem. Bilo bi uputno da jedan dan prođe da uopće ne stavite parfem koji ste dotad upotrebljavali ako imate namjeru isprobavati i kupovati novi miris. Miris njuha najslabije radi ujutro, pa tada nije dobro niti birati parfem.

Pri isprobavanju parfema nemojte uzimati više od tri bočice odjednom, jer ljudski nos ne može u kratkom vremenu raspoznati više mirisa od toga. Pričekajte par minuta da se mirisi "raščiste", ili pomirišite vanjski dio šake. To će pročistiti nos, osim ako ste na nju nanosili parfem.   

Mit: Dvije kapi su dovoljne

Parfem se nanosi na mjesta velike cirkulacije, odnosno kod većih žila - na unutrašnju stranu laktova, vrat i zapešće. Koristite li toaletnu vodu, bit će vam potrebno četiri do pet "šprica", a s parfemom nemojte prskati više od tri puta. Želite li da se miris zadrži dulje, kapnite malo mirisa na odjeću ili kosu.

Također, količinu parfema diktira i tip kože, pa primjerice masna koža bolje upija i dulje zadržava miris te su potrebne manje količine. Oni sa suhom kožom trebat će veće količine, a savjetuje im se da izbjegavaju cvjetne note jer s njihove kože brže "hlape".

Mit: Mirise držite u kupaonici

Vlaga i visoke temperature koje nastaju u kupaonici uslijed tuširanja, korištenja perilice ili sušilice ili pak drugih grijaćih tijela, djelovat će nepovoljno na parfeme i kolonjske vode. To se događa jer se mirisna ulja brže razgrađuju. Iako se miris ne može "pokvariti", on bi vrlo lako mogao početi mirisati drugačije nego što bi trebao.

Mit: Test uz pomoć papira otkriva kako će mirisati na koži

Testiranje uz pomoć papirića koji se za tu svrhu nalaze u drogerijama zapravo je beskorisno. Naime, miris na papir ne mora biti ni izbliza sličan mirisu na koži. 

S obzirom da parfem mijenja svoj miris ovisno o hormonima te svojstvima kože na kojoj se nalazi, savjetuje se testirati parfem te se tek sutradan vratiti po njega.

Mit: Kolonjska voda i parfem imaju "spol"

U stvarnosti, termini kolonjska voda i parfem odnose se samo na to koliko se mirisnih ulja nalazi u njegovoj mješavini. Stoga, oni sami po sebi ne određuju jesu li namijenjeni muškarcima ili ženama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.