Life
601 prikaza

Suci u ratu: Mafijašima oduzimaju djecu i šalju u nove obitelji

Sudac
Thinkstock
Talijanski sudac pokrenuo je program razdvajanja mafijaških obitelji kako bi sačuvao bar djecu mafijaša

Kad se sudac Roberto Di Bella vratio u regiju Calabria 2011. godine, dom nekih od najjačih zločinačkih mreža na svijetu, otkrio je da se pred njim sve češće pojavljuju potomci mafijaša koje je godinama prije poslao u zatvor.

52-godišnji sudac tvrdi da je tad doživio "svojevrsno prosvjetljenje", jer je shvatio da je ovaj izolirani dio Italije, u kojem se 'Ndrangheta mafija pokazala imunom na državne zakone, stvorio kulturu organiziranog kriminala s uporištem u snažnim mafijaškim vezama.

"Mladi 'Ndrangheti predstavljaju endemski fenomen kojeg smo predugo podcjenjivali i kojeg smo morali pod hitno zaustaviti", izjavio je Di Bella koji je ubrzo osmislio novi pristup. Naime, od 2012. godine, 30-ak maloljetnih članova mafijaških obitelji koji su bili pod povećanim rizikom da i sami krenu roditeljskim stopama, uklonjeni su iz svojih obitelji.

U nekim slučajevima su smješteni kod udomiteljskih obitelji na sjeveru Italije, a u drugima se o njima skrbe antimafijaške organizacije ili domovi za mlade.

U svakom slučaju je cilj prilično očit, napominje Di Bella: pokazati tinejdžerima, za koje sud smatra da su na neki način naučeni na život kriminalaca, da postoji i drugačiji put.

"Moramo paziti na tu djecu i dati im priliku za nove kulturne i društvene mogućnosti, koje su daleko od njihove dosadašnje svakodnevice."

To je novi pristup zločinačkoj organizaciji poznatoj po brutalnosti i po suradnji s narkobossevima iz Južne Amerike, pa su ujedno i najveći izvor kokaina u Europi.

Pretpostavlja se da su se ubacili u poslovni svijet, političke stranke i organizacije diljem Italije, a poznato je i da su se prošrili na druge zemlje, uključujući Njemačku i SAD. Činjenica pak da funkcioniraju prvenstveno zahvaljujući rodbinskim vezama policiji posebno otežava gonjenje članova i okretanje jednih protiv drugih.

U početku su lokalni mediji dočekali sučevu inicijativu "na nož", te su Di Bellu prozvali nacistom. Nakon što je sudac pojasnio da nije riječ o etničkom čišćenju ili deportiranju mafijaške djece, pokazao je koliko indoktrinacija od najmanjih nogu čini štete toj djeci, ali je objasnio i da smatra da ih se i dalje može "oblikovati i da nije prekasno" za njih. 

Dolaze "oštećena" djeca

Zasad je vrlo zadovoljan postignutim rezultatima, jer je samo jedan od tinejdžera koji su se vratili počinio zločin, koji uz to nije bio povezan s mafijom.

Iako se većinom usredotočio na dječake, djevojčice same traže pomoć suda, pogotovo nakon što navrše 18 godina, jer ih u toj dobi često tjeraju na brak, budući da na taj način očevi žele proširiti svoj utjecaj. 

"Prva faza njihove promjene je vrlo teška", objašnjava Di Bella, jer mnoga djeca dolaze "oštećena" na mnogo načina. Pate od noćnih mora i jako teško pokazuju emocije. Mafija im uskraćuje slobodu od najranijeg djetinjstva i ne znaju kako se izraziti.

Di Bella ponosno kaže da se nakon nekoliko mjesec djeca opuste i počnu ponašati primjereno njihovoj dobi.

"Odjednom pokazuju svoj puni potencijal, kojeg su dotad ubijale njihove obitelj. Počnu učiti, volontiraju i iskuse prave veze kakve nisu mogli doživjeti prije. No za to vrijeme im pomažu dobri psiholozi i socijalni radnici koji su prošli specifičan trening za rad s njima."

31-godišnji psiholog Enrico Interdonato koji je radio kao volonter na tri slučaja sa Sicilije, objašnjava razloge koji su ga ponukali da se uključi u cijelu priču.

"Naravno da je istina da ako maknete s ulice potencijalnog ubojicu da ćete oslabiti kriminalce, ali to nije poanta, nego mi to činimo kako bismo spasili živote. Ako vidite oca koji sinu daje viski, to je zlostavljanje. A u ovoj regiji imamo očeve koji djecu stavljaju kalašnjikove u ruke i vode ih sa sobom na sastanke 'Ndranghete. To je također zlostavljanje i loše ponašanje."

Terapeut ističe da je nužno djecu izvesti iz takvog okruženja, a iako ne vjeruje da se mogu skroz promijeniti odjednom, misli da se djeci mora pokazati da postoji alternativa i ponuditi im različite opcije. 

Iako je još prerano za reći hoće li program dugoročno uzrokovati velike promjene, Di Bella se nada da će bar uskoro dobiti još širu podršku javnosti, jer želi da ga podrži vlada i ministarstva kako bi mogao zaposliti više stručnjaka i djeci osigurati sigurne domove.

Uz to, nada se da će u budućnosti moći pomagati toj djeci i nakon što postanu punoljetni, kad ih i inače iznevjeri sustav, piše Guardian.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.