Znanost
3475 prikaza

Mirisne svijeće su puno opasnije nego što mislite

Mirisne svijeće
Thinkstock
Iako mnogi obožavaju mirisne svijeće, možda biste trebali dva puta razmisliti prije nego ih zapalite

Zima je doba godine kad ljudi najviše kupuju mirisne svijeće, iako rezutati najnovijih istraživanja pokazuju da bismo trebali biti malo oprezniji pri njihovom korištenju.

Sve je počelo kad je u Daily Mailu objavljen članak u kojem je pisalo da su pronađeni dokazi da nam od mirisnih svijeća može biti jako loše. No ne samo od njih, nego i od bilo kakvih osvježivača zraka, mirisnih štapića i sličnih mirišljavih proizvoda.

Naime, problematične su kemikalije koje se mogu pronaći u mirisima i vosku. Iako se iščekuju daljnja istraživanja, prva su pokazala da je produljeno izlaganje određenim mirisnim proizvodima zaista toliko opasno da može uzrokovati pojavu astme, oštećenja pluća ili čak rak.

Ako zagrebemo još ispod površine, lako je otkriti da su prethodna istraživanja pokazala da paljenje svijeća u unutrašnjosti zagađuje zrak u tom prostoru.

Isto tako, istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da izgaranje svijeća s više mirisa u sebi proizvodi više čađe, pa je utoliko bolje koristiti manje mirisne ili svijeće bez mirisa. U istom istraživanju navedeno je da je moguće da su organski spojevi iz svijeća povezani s povećanim rizikom od razvoja karcinoma.

S druge strane, neki znanstvenici strahuju i zbog učinaka dugotrajnog korištenja osvježivača zraka. Tako je engleski Centar za javno zdravstvo za radijacijske, kemijske i opasnosti iz okoliša otkrio da ti proizvodi mogu sadržavati "znatne količine formaldehida", iako je naznačeno da to ne bi trebalo predstavljati zdravstveni problem u prostoru normalne ventilacije i pri rijetkoj upotrebi.

Također, 2014. godine dokazana je snažna veza između izloženosti ftalatima (kemikalijama koje se nalaze u osvježivačima i često u plastici) tijekom trudnoće i povećanoj šansi da dijete kasnije oboli od astme, piše Elle Decore

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.