Life
110348 prikaza

Stručnjaci: Smjesta prestanite piti mineralnu vodu!

Čaša mineralne vode
Thinkstock
Iako se tako često reklamira, mineralna voda nije nešto što liječnici smatraju zdravom opcijom

Gazirana mineralna voda mala je poslastica za zdrave, a za one manje zdrave čini se kao dobar pokušaj da poprave svoje zdravlje. Univerzalno se pije diljem svijeta te svoju primamljivost duguje pikantnim mjehurićima, kao i navodnoj pomoći u probavi, osjećaju težine te zdravim mineralima kojima obiluje.

No, nije problem u mineralima, već u ugljičnom dioksidu koji je čini gaziranom, a sadrži slabu ugljičnu kiselinu, objašnjava Adam Thorne, ugledni britanski zubar.

- Većina ljudi nije svjesna činjenice da je gazirana mineralna iznimno kisela, ima pH 3. Mjehurići u mineralnoj bez problema erodiraju caklinu na zubima, a što se češće pije, opasnost je veća. Tijekom vremena to uzrokuje lakše kvarenje, upale, gubitak bijele boje i bol - ističe Thorne.

Osobito su opasne mineralne gazirane vode s raznim okusima, kod kojih ne postoji samo kiselina, već i šećeri.

- Nitko ne kaže da povremeno ne možete popiti čašu, no svakodnevno konzumiranje je doista opasno za oralnu higijenu - ističe Thorne za Independent.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ned 07:23 14.Kolovoz 2017.

    Pijte mineralnu na slamku😂😂😂

  • Mariana 23:15 11.Kolovoz 2017.

    Tako je,jer kad ideš pitati "stručnjake" po njihovom ništa nije dobro,ne valja ovo,ne valja ono...Ma ne pada mi napamet da prestanem piti mineralnu,sad baš za inat sljedeći put kad odem u kafić,naručiti ću mineralnu.Da svi slušamo "stručnjake",pa svi bi već ... prikaži još! odavno pocrkavali od gladi i žeđi jer njima ništa nije dobro;nezdarvo ovo,nezdravo ono...Pa što je onda zdravo,je li uopće postoji zdrava hrana i piće,osim vode?

  • nelson 18:47 11.Kolovoz 2017.

    neću