Life
5980 prikaza

Sveti otok: Ženama je ovdje ulaz zabranjen

Sveti otok Okinoshima
Wikimedia Commons
Na otok koji je preporučen za UNESCO-vu listu svjetske baštine smiju samo muškarci

Otok Okinoshima u jugozapadnom Japanu savjetodavno tijelo UNESCO-a preporučilo je za listu svjetske kulturne baštine zbog svoje duge povijesti, ali i brojnih specifičnosti - od kojih su neke bizarne. Naime, na otoku koji se nalazi u okrugu Fukuoka strogo je zabranjen pristup ženama - one ne smiju niti stupiti nogom na njega!

Na otoku nema stanovnika, već samo i isključivo posjetitelja koji onamo odlaze iz vjerskih razloga. Na Okinoshimi nalazi se sveti hram Okitsu, koji odaje počast božici mora.

Sveti otok Okinoshima | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Tradicionalno, na otok su se muškarci dolazili klanjati i moliti za dobru sreću na pomorskim putovanjima, za sigurnost brodova i povoljna sklapanja trgovine između ljudi koreanskog poluotoka i Kine još od doba 4. stoljeća.

Čak niti tada, kao niti danas - posjetitelji s otoka nisu smjeli uzeti nikakav suvenir na kopno, pa čak niti kamenčić ili vlati trave.

Rituali obavijeni velom tajne

Religijski tabui su se na otoku zadržali do modernog doba. Jednako tako kao što postoji zabrana stupanja ženske noge na otok, svi muškarci koji dođu na Okinoshimu moraju se podvrgnuti ritualu čišćenja.

Zbog toga se moraju skinuti goli i oprati - no svi ostali detalji su tajni te ih nitko od posjetitelja otkriti, a čini se kako se oni toga doista i drže.

Sveti otok Okinoshima | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Na otoku je otkriveno oko 80 tisuća artefakata koji su donirani kao darovi iz inozemstva, uključujući i zlatne prstene s korejskog poluotoka te dijelove staklenih šalica za koje se smatra da potječu iz Perzije, a sve ove stavke označene su kao nacionalno blago.

Iako bi stavljanje na UNESCO listu značajno doprinijelo popularnosti otoka te zasigurno i većem broju turista, Japanci tvrde kako će i dalje strogo uređivati posjete otoku, odnosno da žene niti u budućnosti neće imati pristup na njega, piše Japan Times.

Pogledajte video:

 

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.