Life
15972 prikaza

Svoj život su predale Bogu, i odrekle se seksa

Obred vjenčanja "za Isusa Krista"
YouTube
Žena dobiva i vjenčani prsten, te se od tog trenutka one smatraju kao da su se udale za Isusa Krista

Bila je spremna za njega, za udaju za Krista. 41-godišnja Jessica Hayes je posvećena djevica, zvanje koje preuzimaju žene unutar katoličke crkve koje sebe žele predati Bogu, kao posvećene djevice, njegove mladenke. Čak i u katoličanstvu, posvećene djevice su malo poznate, posebno zbog toga što je ta praksa bila sankcionirana pred crkvom prije 50 godina. 

U svečanosti posvećenja kandidatkinja je obučena u vjenčanicu, bijelu haljinu dok prihvaća zavjete i obećaje Bogu da se nikada neće upustiti u seksualne odnose. Žena dobiva i vjenčani prsten, što je simbol zaruka sa Kristom

"Često me pitaju, jesam li udana? Odgovorim im najčešće sa kratkim objašnjenje kako sam ja slična običnoj časnoj sestri, sa svojim zavjetom Kristu, ali živim u vanjskom svijetu", rekla je.

Ona je jedna o 254 "nevjesti Krista" u SAD-u, po podacima američke asocijacije posvećenih djevica, koje se većinom bave poslovima poput medicinskih sestara i psihologa, do računovotkinja, poslovnih žena i žena u vatrogastvu, piše BBC.

U svijetu ima najmanje 4000 posvećenih djevica, podaci su to istraživanja iz 2015. godine, i Vatikan kaže kako je zabilježeno povećanje broja žena u ovom zvanju "u vrlo raznolikim zemljopisnim područjima i kulturnim kontekstima". Za razliku od redovnica posvećene djevice ne žive u zatvorenim zajednicama ili nose posebnu odjeću, već vode svjetovne živote, imaju poslove i same se uzdržavaju.

Papa Franjo Strogo čuvano Life Velike tajne koje Crkva nikad neće otkriti

Ne postoji nešto slično tome u muškom svijetu. Najviše takvih žena, njih oko 1200, žive u Francuskoj i Italiji. Pretpostavlja se da će ih do 2020. godine biti oko 5000.

"Bila sam učiteljica 18 godina, predajem u srednjoj školi u koju sam i sama nekad išla", rekla je.

"Prije mog posvećenja shvatila sam da ne dijelim poziv kao što su ga imale časne sestre, u vjerskoj zajednici ili u određenom apostolatu koju bi svaka od tih zajednica imala'', naglašava.

Većinu svog vremena kad nije u školi provodi u molitvi i pokori. Javlja se biskupu i održava privatne sastanke sa svojim duhovnim savjetnikom. 

"Živim u susjedstvu i pripadam župi koja je u blizini mog doma, pa mogu pomoći i svojoj obitelji i prijateljima. I predajem pa sam tako svaki dan okružena ljudima, ali posvećuje svoj dan Bogu", naglašava.

Bila je u romantičnom odnosu ali kaže kako se nikada nije osjećala potpuno. 

"Mislila sam da je moj poziv život u braku, što je prirodna potreba svakom čovjeku. Pa sam izlazila, ali nikada nisam ništa dublje ostvarila. Svi s kojima sam se družila bili su dobri ljudi, no nije mi činilo da je odnos s nekim od njih najbolja stvara za mene", objašnjava. 

Papa Franjo Inicijativa biskupa Top News Vatikan odlučio: Mijenja se molitva Očenaša

Djevice su dio katoličke crkve od ranih dana, a u prva tri stoljeća mnogi su kao rezultata toga umrli. Među njima je bila i Agneza Rimska za koju postoji priča kako je odbila udaju za guvernera pa je zbog toga, zbog svoje posvećenosti religioznom djevičanstvu, ubijena. Praksa se ukinula u srednjem vijeku, u vremenima kada je porasla popularnost redovničkog reda. Oživjela je 1971. godine sa dokumentom Ordo consecrationis virginum, koji je priznao takve djevice kao dobrovoljne sudionike života u crkvi.

Kaže Hayes kako nije imala potrebu za takvim životom dok nije susrela duhovnog savjetnika koji je, kako kaže, "počeo postavljati prava pitanja". Odluku je donijela 2013. godine i dvije godine nakon se predala Bogu, sa 36 godina.

"Iako i dalje imam mnogo obaveza koje sam imala i ranije, to je opet drugačije, jer se sada osjećam kao de je Bog moj suprug, a ne samo moj prijatelj", objašnjava.

Živjeti u društvu u kojem se seksualnost održava u visokom pogledu može biti izazov za djevice koje zauvijek žele izbjeći fizičke odnose.

"Mislim da je najteža stvar to nerazumijevanje, kako naš izbor doživljavaju druge kulture. Toga dobijem puno i rečenica poput onih O, vi ste kao solo osoba! Moram objašnjavati kako je Gospodin moja primarna veza, i da svoje tijelo predajem njemu", naglašava. 

Prošlog srpnja novi niz smjernica koje je objavio Vatikan izazvao je nemir među posvećenim djevicama. Za razliku od redovnica koje mogu uzeti zavjet celibata od dana kada uđu u neki red, od posvećenih djevica se očekuju da takve budu tijekom cijelog života. U kontroverznom dijelu dokumenta Vatikan tako sada kaže "kako bi trebalo tijelo održati u savršenoj apstinenciji ili prakticirati vrlinu čistoće na primjeran način, i da je to "izuzetno je važno, ali ne i preduvjet".

Djeca rođena izvan braka Tradicionalni brak Top News Jedna slika pokazuje koliko je Hrvatska konzervativna zemlja

 Objašnjeno laički to znači da više ne moraju biti cijeli život djevice. Te mjere agencija za posvećene djevice smatra "razočaravajućima".

"Bilo je šokantno čuti kako se fizičko djevičanstvo više ne smatra nužnim preduvjetom posvećenju života u djevičanstvu", stoji u njihovoj izjavi.

Hayes kaže kako ona žali sto dokument nije jasniji, no sretna je što je vrh katoličke crkve usmjerio svoju pažnju na njihov poziv. 

"A dokument i dalje tvrdi kako kandidatkinje ne smiju biti u braku, ili javno ili ozbiljno prekršiti čednost", objašnjava.

"Taj stav može biti malo diskriminatorski prema prošlosti te osobe, a možda i onim ženama koje su recimo bile silovane pa više nisu djevice, no ne zbog svog izbora", naglašava. 

U konačnici taj dokument je zapravo poticaj da i druge žene odaberu taj poziv. 

"Možda se bilježi porast jer postoji potreba za ljudima koji žive u takvoj radikalnoj predanosti Bogu - to može biti ono što crkvi treba upravo sada", poručuje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • IvanZignic 01:43 11.Prosinac 2018.

    Ako neke žene (i muškarci ) nešto vole ( npr. anti-erotsko djevičanstvo bez samostana), a nešto drugo mrze (npr. anti-erotsko djevičanstvo u zatvoremim samostanima) - ili obratno - zašto se svi ti iz petnih žila trude pokazati da su te ... prikaži još!te njihove, vrlo različite psihološke potrebe - došle baš od boga. Svoje ljubavi trpaju u nebeske sfere i time si pridaju naročitu važnost. Kao da oni drugi ljudi, jebljive žene i muškarci, nisu u stanju živjeti jednako zadovoljno, nesebično i požrtvovno.

  • bruno1 20:06 09.Prosinac 2018.

    A mladi popovi već rade listu i raspored za kontrolu dali su mlade časne stvarno nevine, to su najbolji probatori.

  • dioklecijan 23:56 08.Prosinac 2018.

    Psihijatrija, svi vjerski fanatici