Life
29983 prikaza

Tajna Alcatraza: Ova trojica su pobjegli i još su živi?

Bjegunci iz Alcatraza 1962.
Softpedia
Alcatraz se oduvijek smatrao kao zatvor iz kojeg nitko nije uspio pobjeći, a oni koji su preskočili zidine nisu preživjeli more

Alcatraz će zauvijek biti urezan u povijest kao ultimativna tvrđava - kameni otok usred zaljeva San Francisca, s kojeg nitko nije uspješno pobjegao. Osim što to možda nije istina.

Dvojica muškaraca čiji su ujaci pobjegli iz Alcatraza 1962. godine uvjereni su da su članovi njihove obitelji živi i zdravi.

Već više od 50 godina smatra se da su John i Clarence Anglin, naoružani pljačkaši, nestali na moru s Frankom Morrisom, drugim zatvorenikom, tijekom bijega kojeg je ovjekovječio Clint Eastwood u filmu iz 1979. godine - ' Bijeg iz Alcatraza'.

Zna se da je ukupno 36 ljudi pokušalo pobjeći iz zatvora, iako navodno nitko nije uspio. Ali Ken i David Widner uvjereni su da su njihovi ujaci uspjeli i da su preživjeli, te da možda još i danas žive negdje u Brazilu.

"Službenici iz Alcatraza nisu željeli priznati da su bjegunci možda preživjeli bijeg. A to me motiviralo da im dokažem da su u krivu", kaže 48-godišnji David.

Najpoznatiji bijeg

Priča počinje 1960. godine kad je John Anglin, jedan od 14-ero djece iz siromašne obitelji, poslan u Alcatraz. Za razliku od nekih zloglasnih zatvorenika, John je bio tek pljačkaš banaka (još zanimljivijie je to što je pljačkao pomoću plastičnog pištolja), ali je nekoliko puta pokušao pobjeći iz zatvora, pa je poslan u Alcatraz, gdje mu se godinu dana kasnije pridružio brat Clarence.

Alcatraz | Author: Wikipedia Wikipedia

Braća su se sprijateljila s Frankom Morrisom, pljačkašem i dilerom droge, te su zajedno smislili plan da će iskopati izlazak iz ćelija i prijeći na obalu pomoću splava kojeg su izradili od kabanica.

Kako bi prevarili stražare, naučili su slikati i izradili su glave s pravom kosom (koju su pokupili nakon šišanja), te su krevete namjestili tako da izgleda kao da netko leži u njima.

Pobjegli su u lipnju 1962. godine, te nikad više nisu viđeni. Na obali je pronađena hrpa kostiju za koju se vjerovalo da su njihovi ostaci, iako Widnersi nikad nisu povjerovali u to.

Majka Johna i Clarenca sljedeće je tri godine primala čestitke za Božić s potpisima nestalih sinova, a analizom je potvrđeno da bi one mogle biti autentične. Jedini problem je što se nije moglo dokazati kad su napisane.

Whitey Bulger, mafijaš iz Bostona koji je služio kaznu u Alcatrazu kad i braća, a čija je biografija poslužila kao inspiracija za novi film Johnnyja Deppa, 'Crna misa', tvrdi da je bjegunce savjetovao kako da izbjegnu ponovno uhićenje.

"Uvjerio ih je da kad jednom nestanu ne smiju više s nikim nikad komunicirati. To mi je napisao u pismu i rekao da je to greška koju je on počinio", kaže Ken Widner.

Najnevjerojatnije su fotografije muškaraca na kojima djeluju puno stariji nego što su trebali biti u vrijeme bijega.

Jedno prošlogodišnje istraživanje dokazalo je također da ako su muškarci bili na moru u pravom trenutku, tj. između 23 sata i ponoći, i ako su veslali jako prema sjeveru, mogli se se uspješno domoći obale.

Umirovljeni inspektor koji je 20 godina istraživao njihov bijeg, Art Roderick, tvrdi da tek sad ima osjećaj da se sve kockice slažu i da sve ima smisla. A vesela trojka možda sve gleda iz nekih toplijih krajeva i svima se smiju, piše Telegraph.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:22 13.Siječanj 2019.

    moguće da su pobjegli pitanje je jesu li živi danas,

  • nelson 11:58 16.Prosinac 2017.

    pobjegli su 100 posto,jer struje nisu bile toliko jake da ih se ne bi našlo, tijela nisu pronađena, inakon toga zatvor je prestao s radom