Life
27442 prikaza

Tajna Titova imovina: Nitko nije znao za vilu u Maroku

Tito i Jovanka Broz
Stevan Kragujević
Skrivani dokumenti pokazuju da je tajna služba bila u strahu od curenja informacija o Titovom basnoslovnom bogatstvu

U izvještaju savezne službe državne bezbednosti od 31. listopada 1984. navodi se da postoji mogućnost objave popis imovine preminulog Josipa Broza koja ima "ogromnu vrijednost", navodi srpski Blic pozivajući se na povjerljive dokumente jugoslavenske tajne službe. Činjenica da je Titova imovina bila tako vrijedna može imati nesagledive posljedice po ugled doživotnog predsjednika, stoji u tom dokumentu. "Brojni automobili, ordeni druga Tita, kuće u Dobanovcima i Maroku, kolekcija umjetničkih slika, zlatni nakit, kristalni predmeti, bibliotika i dr".

Na izvještaju piše da je u pitanju specijalna informacija koja je državna tajna strogo povjerljiva i samo za osobno informiranje, vjerojatno članova Predsjedništva SFRJ. 

Tito Moskovske godine Top News Povjesničar: "Tito je lagao o svom ratovanju"

"Za protekle dvije godine Jovanka Broz ostvarila je brojne kontakte s advokatima, najprije s pokojnim Filom Filotom, a zatim i njegovim sinom Tomom. Razgovorima Jovanke Broz s odvjetnicima prisustvovala je vježbenica Vesna Vojvodić. Pošto su razgovori vođeni u stanu Tome File, istim su prisustvovali i članovi obitelji Fila", piše izvještaj.

Jovanka je, osim rješavanja statusnih pitanja, iskoristila sastanke pa je detaljno upoznala odvjetnike sa situacijom u kojoj se nalazi. Navodila je lica i imena, kao i događaje koji su, po njenoj procjeni, doprinijeli njenoj teškoj situaciji. Optužila je pojedine rukovoditelje, kao i rukovodstvo u cjelini da su odgovorni za njenu situaciju, ali i situaciju u zemlji, pišu obavještajci.

Konstatira se da je DB zabilježila Jovankino dostavljanje odvjetnicima kopija pisama upućenih najvažnijim rukovoditeljima SFRJ.

"Preko odvjetnika Tome File Jovanka Broz je prije dvadesetak dana uputila 4. Općinskom sudu u Beogradu, gdje se vodi ostavinski postupak, popis stvari koje po njenoj procjeni pripadaju njoj ili pak trebaju ući u ostavinsku masu. Navedene stvari predstavljaju ogromnu vrijednost", piše u izvještaju.

Draža Mihailović Legenda Life Zlato četnika Draže: Čak i UDBA ga je tražila

"Ocjenjujemo da bi eventualna zloupotreba ovih popisa i drugih pisanih materijala Jovanke Broz od odvjetnika ili nekog drugog lica mogla imati nesagledive posljedice po ugled i djelo druga Tita i zemlje u cjelini", zaključuje se u izvještaju DB-a namijenjenog rukovoditeljima SFRJ.

Zaključuje se da će "imajući u vidu susrete Jovanke broz s odvjetnikom Tomom Filom, SDB i dalje poduzimati odgovarajuće mjere u cilju sprječavanja bilo koje vrste zloupotrebe od odvjetnika".

Spomenuti odvjetnik je, u razgovoru za Bic, kazaoa da je bio svjestan da je pod promatranjem čim se Jovanka Broz obratila njegovom ocu. "Jedan odvjetnik iz Njemačke, koji je znao da je zastupam, ponudio mi je 1.000 dolara po stranici za njene memoare i da ih donesem u Frankfurt gdje je bio velik sajam knjiga. To je tada bio ogroman novac. Rekao sam Jovanki ako bih pošao za Frankfurt ne bih stigao živ ni do vrata kuće. Zbog toga su me samo jednom zvali i to tadašnji šef DB-a Srbije. Rekao mi je samo: 'Nadam se da ste dovoljno pametni'. Odgovorio sam da jesam i to je bio cijeli razgovor. Bojali su se da ne objavim neke dokumente i toga sam bio svjestan i nije mi padalo na pamet da to uradim. To je bilo vrijeme kad te mrak pojeo. Samo te nema više", prisjetio se Fila.

Božidar Maljković Božo Maljković Life "Kad sam Oliveru zdrobio nove naočale, on me zagrlio"

Kaže da je Jovanku primao u obiteljskoj kući zato što se nadao da ga ne prisluškuju.

"Izgleda su ozvučili i kuću. Razgovarali smo samo Jovanka i ja. Moja majka je unosila kavu, a kada ona nije tu, to je radila pripravnica Vesna Vojvodić koja je poslije otišla u Kanadu. Ubrzo nakon što je Jovanka doša, pozvao me neki tip iz DB i ponudio mi da pišem izvještaje o sastancima s njom rekavši da će služba biti na mojoj strani. Tomu Filu ne može nitko kupiti. Nisam ni Jovanki naplatio zastupanje", govori Fila,

On napominje da su postojala tri popisa Titove imovine, a da je na četvrtom bila imovina za koju je tadašnja vlast mislila da je treba naslijediti obitelj.

"Pitali smo veleposlanika Maroka za tu vilu, a on nam je rekao da je čuo, ali da ništa nije uknjiženo i ne zna gdje je", tvrdi Fila.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • sexy_trubadur 09:08 30.Siječanj 2018.

  eto nitko nije znao ,ali expres zna ,,koji primitivizam

 • Banana 00:07 30.Siječanj 2018.

  Pitam se jer se Tito s neba zgraza kad vidi kako su lopovi i zlocinci unistili jednu lijepu zemlju koju jebon godinama odrzavao na vrlo stabilnim nogama.

 • jluci82 18:42 29.Siječanj 2018.

  U svim sistemima se muljalo,al mi je onda bilo svejedno-djed je od radničke mirovino skromno i pristojno živio,otac me od radničke plaće školovao,i kuću gradio,a kad sam se zaposlio,plaća je bila mala,dostatna i redovita.Nije se trebalo živjeti u neizvjesnosti i ... prikaži još! potpisivati ugovor o radu svaki prokleti mjesec.Ovi današnji političari još nisu stigli upropastiti šta je za ex-yu stvoreno,a ono šta je stvoreno za današnje države bi se potrošilo za par mjeseci.