Life
26187 prikaza

Udbaško ubojstvo: Curicu izboli 50 puta

Dragiša Kašiković i Ivanka Milošević
Screenshot
Jedini grijeh devetogodišnje Ivanke bio je to što je bila na krivom mjestu u krivo vrijeme

U noći s 18. na 19. srpnja 1977. Dragiša Kašiković ubijen je u Chicagu u uredu jedne srpske emigrantske organizacije. Bio je to brutalni zločin, četrdesetčetverogodišnji Kašiković izboden je više od šezdeset puta. UDBA je često koristila pištolje za smaknuća, a ponekad su preferirali izravnije, a zapravo stereotipno balkanske, metode ubijanja.

Anti-jugoslavenski aktivist i srpski nacionalist Kašiković emigrirao je u SAD i bio je uključen u SOPO (Srpski oslobodilački pokret Otadžbina), srpsku terorističku skupinu koja je htjela srušiti Titov režim, piše ugledni analitičar John R. Schindler. Mnoge SOPO-ove operacije, gdje nitko nije pokazao puno profesionalizma, postale su gotovo komično loše provedeno; u jednoj od "spektakularnijih" operacija 1979. godine pripadnici SOPO-a oteli su zrakoplov American Airlinesa Boeing 727 iz New Yorka u zračnoj luci LaGuardia s namjerom da ga zabiju u sjedište Komunističke partije u Beogradu. Srećom, ovaj sablasni prethodnik napada na Svjetski trgovački centar 11. rujna nikad se nije ostvario, pogotovo zato što je 727 imao nekoliko tisuća milja premali domet da bi doletio u Jugoslaviju.

Vlado Taneski Vlado Taneski Life Davio žene žicom jer su ga podsjećale na majku

SOPO su također duboko prodrli agenti UDBA-a, kao i praktički sve jugoslavenske emigrantske skupine koje su se protivile Titovom režimu. Sredinom sedamdesetih Kašiković je bio istaknuti novinar u srpskoj zajednici u Sjedinjenim Državama, poznat po svojim izraženim antikomunističkim stavovima. Kašikovićev krug emigrantskih prijatelja na području Chicaga uključivao je nekoliko ljudi koji su bili blisko povezani sa jugoslavenskim konzulatom u Chicagu, gdje je boravilo nekoliko časnika UDBA-a navodno zaduženih za praćenje "neprijateljske emigracije".

Aktivisti poput Kašikovića znali su da ih nadgledaju i da bi mogli biti na meti ubojica, a paranoja je duboko prožela jugoslavensku dijasporu širom svijeta, budući da su ubijene desetine emigranata sedamdesetih godina prošlog stoljeća u mnogim zemljama, u gotovo uvijek neriješenim ubojstvima koja su obično nosila Udbin potpis. Tragično, kada je UDBA u ljeto 1977. godine uhvatila Dragišu Kašikovića, on nije bio sam. Ivanka Milošević, devetogodišnja kći Kašikovićeve dugogodišnje djevojke, bila je s njim i zajedno s njim je i ubijena. Mala Ivanka je izbodena više od pedeset puta, tijelo je bilo jedva prepoznatljivo od teških rana.

Šuma Misterij Life Jeziva šuma: Djeca tamo nestaju bez traga

Lokalna zapanjena srpska zajednica imala je sumnjivca od samog otkrivenja ubojstva, Bogoje Panajotović, konobar koji se iselio iz Srbije i plivao u mutnim vodama radikalnih skupina dijaspore. Smatralo se da je Panajotović bio suradnik UDBA-a - što je bilo poprilično normalno među emigrantima - a njegovo je alibi u noći ubojstava bio sumnjiv. Ipak, policajci u Chicagu, suočeni s vrlo složenom situacijom ispunjenom imigrantima koji su često govorili lošim engleskim o urotama, atentatima i lukavim tajnim policijskim operacijama, koji su izgledali previše bizarni da bi bili stvarni, nisu uspjeli razriješiti slučaj. Neki policajci iz Chicaga osjećali su da kao ih FBI zavlači i odugovlači s pružanjem informacija od samog početka.

Možda je to zato što je Panajotović, glavni osumnjičeni, također bio doušnik FBI-a. Panajotović je FBI-u davao informacija o SOPO-u, a neki povjerljivi izvori govore kako su bili uvjereni da je, u zamjenu, bio zaštićen. Ono što se dogodilo Bogoju Panajotoviću predmet je brojnih nagađanja. Dopušteno mu je da napusti Chicago i potpuno je nestao. Neki kažu da je umro nasilnom smrću, kako je i živio, dok su neki srpski izvori bliski UDBA-e tvrdili da mu je FBI dao novi identitet i novi život na planinskom zapadu Sjedinjenih Države.

Draža Mihailović Legenda Life Zlato četnika Draže: Čak i UDBA ga je tražila

Brojni srpski izvori tvrde da je UDBA imala odličnu suradnju s američkim političkim vrhom. Sve je počelo davne 1973. godine sklapanjem dogovora o tajnoj suradnji dviju političkih policija, SDB sa jugoslovenske i DIE sa rumunjske strane. To je izvedeno po osobnom dogovoru predsjednika Josipa Broza Tita i Nicolaea Ceausescua na jahti „Podgorka“.

Slične dogovore o likvidacijama emigranata Tito je imao i s njemačkim i američkim liderima.

"U toku priprema za službeni posjet Josipa Broza američkom predsjedniku Jimmyju Carteru 1977. godine, njih dvojica su potpisali tajni dogovor o likvidaciji srpskih političkih emigranata u SAD. To je ujedno bio i politički nalog SDB da likvidira Dragišu Kašikovića. Svjedoci koje smo mi pronašli tvrde da je kao glavni osumnjičen Bogoja Panajotović, aktivista SNO i suradnik SDB. Ubojici su u ovom zločinu pomagali američki plaćenici iz podzemlja", ustvrdili su za Novosti Bane Milošević i Milenija Perišić, autori filma o likvidaciji Dragiše Kašikovića.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:12 24.Siječanj 2018.

    uvijek o udbi pišete

  • patkovic 21:32 23.Siječanj 2018.

    strahota je ubistvo curice ali isti ne bi bili ubijani da nisu i sami planirali ubijati , kad su takvi 90tih došli do izražaja pokazala se sva njihova podmuklost , sve su opljačkali , crkvi vratili veleposjede a narod u ... prikaži još! koji se kunu ostavili na prosjačkom štapu