Life
1176 prikaza

Odrubit će mu glavu zato što je sa 16 godina išao na prosvjede

Ali al-Nimr
Facebook
Ali al-Nimr je sa 16 godina sudjelovao u prosvjedima zbog čega ga danas čeka izvršenje smrtne kazne

Prije dva tjedna svi su lokalni mediji u Saudijskog Arabiji izvijestili da je Vrhovni sud potvrdio smrtnu presudu Aliju an-Nimru zbog sudjelovanja u prosvjedima prije četiri godine.

Ali je u to vrijeme imao 16 godina, a danas, s 20, iščekuje izvršenje presude, točnije odrubljivanje glave, nakon čega bi njegovo obezglavljeno tijelo trebalo biti izloženo u javnosti.

Među Alijevim navodnim zločinima, zbog kojih je dobio ovu strašnu presudu, bili su i 'nevjera vladaru', 'odlasci na brojna marširanja, prosvjede i protudržavna okupljanja, te uzvikivanje protiv države', kao i poticanje demonstracije putem mobitela. Također je optužen da je sakrivao muškarca kojeg je tražila policija, pomagao ljudima u izbjegavanju racija i da je gađao policiju Molotovljevim koktelima i kamenjem, iako tužitelji nisu pružili nikakve dokaze da je ozlijedio ijednog policajca.

Ali je zanijekao optužbe i izjavio da je bio prisiljen potpisati 'priznanje'.

On je naime uhićen u veljači 2013., zbog povezanosti s ustankom manjinskog dijela stanovništva - šijita, u istočnoj provinciji 2011. godine. Prosvjedima su zahtijevali završetak višegodišnje diskriminacije od strane vlade, te su prosvjedovali protiv pokušaja Saudijske Arabije da prekine mirne prosvjede u susjednoj provinciji.

Ali al-Nimr | Author: Facebook Facebook

Ali je u pritvoru zadržan gotovo devet mjeseci prije nego su ga izveli pred suca, gdje mu nije dozvoljeno da dobije odvjetnika. Inače, obitelj ga je smjela posjetiti tek nakon četiri mjeseca, a nisu obavješteni o početku suđenja kao što im nije pružena ni mogućnost da odaberu branitelja. 

Trebala su se održati još tri ročišta prije nego je sud napokon Aliju dopustio odvjetnika, kojem su doduše zabranjeni posjeti klijenta u zatvoru.

U svibnju 2014. godine, Ali je osuđen samo na osnovi priznanja koje je potpisao tijekom ispitivanja, iako je mladić tvrdio da nije znao što potpisuje i da su ga prislili na to, uz obećanje da će ga nakon što potpiše pustiti na slobodu. 

Alijev život trenutno je u rukama kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, čija će odluka ukazati na to je li spreman za reformu pravnog sustava ili će održati status quo brojnih povreda procesa i izvršavanja smrtnih kazni djece prijestupnika. 

Podsjećamo, Saudijska Arabija jedna je od tri zemlje na svijetu, uz Iran i Sudan, koje održavaju izvršenje smrtne presude nad osobama koje su navodno počinile zločine kao djeca. Iako je Saudijska Arabija ratificirala međunarodne ugovore koji zabranjuju smrtne presude za zločine počinjene kad je osoba bila maloljetna, prema njihovim zakonima, ako optuženik pokazuje fizičke znakove puberteta, može mu se suditi kao odraslom.

Tako su u siječnju 2013. godine osudili radnicu sa Šri Lanke koja je, sa 17 godina, ubila novorođenče, dok su u ožujku iste godine pogubili dvojicu mladića jer su navodno počinili oružanu pljačku prije 18. rođendana.

Saudijska Arabija ima rastući trend izvršavanja smrtnih kazni, te su samo ove godine pogubili već 135 osoba. Iako njihovi diplomati tvrde da 'ubojice nemaju prava', činjenica je da je tek malo manje od polovice smrtnih kazni dodijeljeno za zločine koji nemaju veze s ubojstvima. Kao što je Alijevo prosvjedovanje, piše CNN.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 11:26 30.Rujan 2015.

    Koliko malo znači život čovjeka u rukama kralja???