Life
4830 prikaza

Tajni arhivi: Nacisti se žalili na uvjete u zatvoru

Suđenje nacistima nakon Drugog svjetskog rata
1/3
Wikipedia
Nacionalni arhiv u Berlinu objavio je prepisku Adenauera sa Komisijom savezničkih snaga nakon Drugog svjetskog rata

Nacističke ratne zločince, koje su nakon Drugog svjetskog rata Saveznici zatvorili u zloglasni zatvor Spandau, tretirali su "iznimno okrutno" i nisu im dali spavati jer su u ćelijama stalno bila upaljena sigurnosna svjetla. Saznalo se to iz pisama koja je prvi poslijeratni njemački kancelar Konrad Adenauer pisao savezničkim snagama koje su bile nadležne i za zatvorski sustav. 

Adenauerova pisma objavio je Nacionalni arhiv. Saznalo se tako da zatvorenici u berlinskom zatvoru nisu smjeli međusobno komunicirati ni čitati. U pismu od 21. lipnja 1950. to navodi i Adenauer svim predstavnicima četiriju savezničkih zemalja čiji su se čuvari smjenjivale svaki mjesec dana. Bili su to vojnici iz Velike Britanije, SAD-a, Francuske i Sovjetskog Saveza.

- Hrana koja je uvijek uvijek loša, naročito je loša i porcije su premale kad zatvor čuvaju Rusi, napisao je. 

Adenauerova intervencija u ime zatvorenika, među kojima su bili i ministar naoružanja Albert Speer i Hitlerov tajnik Rudolf Hess, dio je dokumentacije savezničke uprave u Berlinu i koja je deklasificirana.  

Albert Speer, ministar naoružanja u nacističkoj Njemačkoj | Author: Wikipedia Wikipedia
Zapadnonjemački kancelar se također žalio da svećenicima nije dopušteno posjetiti zatvorenike. 

- Svećenik je nedavno uputio blagoslov jednom od zatvorenika, no taj blagoslov nije došao nikad do njega, a za to je saznao tek kad mu je u posjet došla kćer, stoji u Adenauerovom pismu.

- Zbog humanitarnih razloga osjećam obavezu tražiti od vlade - savezničkih okupacijskih vlasti - da poprave zatvorske uvjete u Spandau i da poduzmu mjere kako bi se osiguralo da se kaznena praksa prilagodi načelima civiliziranih zemalja, tražio je kancelar u svom dopisu. 

Konrad Adenauer - prvi poslijeratni njemački kancelar | Author: Wikipedia Wikipedia

Britanske, francuske i američke vlasti koje su se sljedećeg dana sastale kako bi procijenile pritužbe, djelomično su za loše uvjete krivile Sovjete. Nakon toga, ove tri zapadne sile pristale su smanjiti broj paljenja sigurnosne rasvjete tijekom noći. 

U srpnju 1950. tajništvo savezničke Visoke komisije za Njemačku odgovorilo je Adenaueru. 

- Za razliku od informacija koje imate, zatvorenicima nije zabranjeno da čitaju i međusobno razgovaraju. Njihova hrana je, tijekom mjeseci kad zatvorom upravljaju zapadne sile, pa čak i za vrijeme sovjetskih dežurstava, odgovarajuća prilikama, a unose i propisanu količinu kalorija, odgovorili su.

Međutim, kancelar je obaviješten da će se 'svjetiljke ubuduće paliti samo u muškim ćelijama, te da će učestalost noćnih sigurnosnih kontrola biti svedena na minimum'.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.