Life
362 prikaza

Televiziju je najviše promijenilo jedno suđenje za ubojstvo

Čovjek stoji pred mnoštvom televizora
Thinkstock
Postoje događaji koji zauvijek promijene društvo, a jedan je ostavio posebno upečatljiv trag na budućnosti televizije

17. lipnja 1994. godine OJ Simpson se trebao predati policiji, koja ga je smatrala glavnim osumnjičenikom za ubojstva njegove supruge Nicole i njezinog ljubavnika Ronalda Goldmana, čija su tijela pronađena četiri dana ranije. 

OJ se nije pojavio na policiji u zakazano vrijeme nego je nekoliko sati kasnije Robert Kardashian, prijatelj OJ-a, pred kamerama pročitao pismo koje je djelovalo kao oproštajna, suicidalna poruka. 

U 18:20 jedan je motorist slučajno uočio OJ-a i počela je potjera u kojoj je sudjelovalo 20 policijskih automobila i 269 helikoptera. Oči cijelog svijeta, a posebno Amerike, bile su uperene u najuzbudljiviju policijsku potjeru uživo koja je, zajedno sa suđenjem koje je uslijedilo, preoblikovala tadašnju televiziju.

Otada imamo 24 sati vijesti, koje pokušavaju pronaći smisao iz najbanalnijih situacija, reality televiziju, te je porastao apetit publike za uvidom u živote bogatih i donekle slavnih, kao što smo stvorili i kulturnu opsesiju istinitim zločinima. 

Suđenje OJ-u ukazalo je na mnoge teme u američkom društvu: rasne probleme, odnos policije prema Afroamerikancima, obiteljsko nasilje i učinak novca na pravosuđe. Uz to, Simpson je postao veća zvijezda nego što je ikad mogao sanjati i nepovratno je promijenjen medij koji je sve to pratio cijelo vrijeme: TV.

Nije nimalo čudno što je Simpsonov slučaj imao toliki utjecaj na malim ekranima. Više od 150 milijuna u SAD-u, tj. 57 posto Amerikanaca je gledalo trenutak iznošenja presude i ostalo u šoku kad je proglašeno da OJ nije kriv.

Entertainment Weekly je napisao da su ljudi taj dan podredili iščekivanju presude, a sudac Lance Ito je donio odluku (koju je brzo požalio) da dopusti pristup kamerama u sudnicu.

Tužitelji i branitelj su postali poznata imena koja su se spominjala za vrijeme obiteljskih ručkova, te se raspravljalo što je tko rekao i koliko uvjerljivo. 

Od sudnice do reality zvijezde

Iako je na američkoj kabelskoj televiziji tri godine ranije s radom započela TV Sudnica, tek je ovo suđenje populariziralo gledanje pravde "na djelu". 

Bravo mreža je dobila pristup Simpsonovoj vili, na osnovu čega su kasnije pokrenuli franšizu "The Real Housewives". 

Zvijezda suđenja, Faye Resnik, koja je napisala memoare o svojem prijateljstvu s pokojnom Nicole Brown Simpson, postala je zvijezda koja je gostovala u više reality emisija, a predstavlja prototip onoga što očekujemo od relity zvijezde: bivši je model, povremeno se bavi uređenjem interijera celebrityja, te je bivša supruga čovjeka koji se bavi obnovom hotela. Uz to, naravno, više puta se pojavila u showu "Kardashians".

Zanimljivo je da je mnoge Netflixova hit serija "Making a Murderer" podsjetila na Simpsonov slučaj, točnije na velik jaz između ovih optužbi i suđenja.

U Netflixovoj dokumentarnoj seriji pratimo Stevena Averyja, pripadnika niže klase iz Wisconsina, čiji su odvjetnici također pokušavali dokazati njegovu nevinost samo s puno manje moći i resursa na raspolaganju. Zahvaljujući ovom potonjem, suđenja zvijezdama često završe kao u slučaju Simpson.

Osobe koje je snimao Netflix tijekom 10 godina (prije svojih slavnih dana), bile su opuštene pred kamerama i vidi se da nisu vični glumi.

Utoliko se više ističe razlika između te serije i one koja je uslijedila nekoliko mjeseci kasnije: "The People v OJ Simpson". Jer sa Simpsonom smo dobili zabavu, vijesti i sport, što je miks kojem zaista samo rijetki mogu odoljeti.

Iako je sutkinja Vrhovnog suda Mary Ann Murphy smatrala da na izricanju presude Simpsonu ne bi trebale biti kamere, dodavši da pravosudni sustav nije dio zabavne industrije, pokazalo se da je bila u krivu, piše BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.