Life
11255 prikaza

Thompson i novac: Od Sanadera dobio, a gdje je 'popušio'?

Marko Perković Thompson
Ivana Ivanović (PIXSELL)
Čini se da pjevač nije govorio istinu u suđenju za Fimi Mediju, jer je u utorak priznao da je od Sanadera ipak dobio nešto novca

Na Županijskom sudu u Zagrebu u utorak je nastavljeno suđenje u slučaju Fimi Media. Na suđenju se kao svjedok pojavio Marko Perković Thompson, koji je došao sam nakon što se zadnji put nije pojavio i nije se ispričao, pa je sutkinja donijela odluku da će ga privesti policija.

Thompson je ostao kod svog iskaza iz travnja 2013., kada je tvrdio da nije dobio nikakav novac od Sanadera, HDZ-a ni iz crnih fondova, no prvi put je otkrio detalj koji svih ovih godina nijednom nije spomenuo.

Thompson je rekao da tijekom izborne kampanje 2007. nije pjevao niti za jednu stranku. 

Tonći Huljić i Jelena Rozga Lake note Life Huljić je najviše zaradio od Bižuterije i Nirvane

"O angažmanu sam razgovarao sa Sanaderom. Pitao me bih li podržao koaliciju HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i HSP-a", rekao je Thompson.

"Rekao sam zašto ne? Tada nije bilo riječi o naknadi za eventualne nastupe. Sanader me pitao: "Mogu li ja za tebe što napraviti?", rekao je Thompson. 

Thompson mu je kazao da bi trebalo pomoći oko izgradnje crkve u Čavoglavama. Thompson je kazao kako mu je Sanader isti dan dao 50.000 kuna za crkvu. 

Thompson do sada nije spomenuo da mu je Sanader dao novac za crkvu u Čavoglavama, a podsjetimo što je sve Thompson govorio o Fimi Mediji i svojoj ulozi u cijeloj aferi.

Naime, sve je počelo kada je 2013. svjedočio Mladen Barišić, nekadašnji HDZ-ov rizničar i šef Carine, koji je u utorak nakon što je Thompson ponovio da nikada nije dobio novac od HDZ-a, rekao da Thompson laže i da je bio u njegovom uredu više puta, jer u Carinu nitko nije mogao doći, a da on to ne zna. 

Barišić je prilikom svjedočenja 2013. kazao kako su u HDZ-u odlučili Thompsonu 2007. godine platiti 200.000 eura kako pjevač ne bi pjevao za nikoga u izbornoj kampanji, naročito ne za krajnju desnicu, za koju se HDZ bojao da bi im mogli 'ukrasti' dio birača. To je bio dogovoreni iznos, rekao je Barišić u svjedočenju, te je dodao da je Thompson na kraju tražio 515 tisuća eura, što mu je Barišić, po Sanaderovom nalogu platio.

Barišić je izjavio da mu je novac dao u svom uredu u Carinskoj upravi i da je primopredaji novca prisustvovao i svećenik fra Slaven Milanović Litre, a da je isplata bila izvršena nakon završetka parlamentarnih izbora.

Objasnio je da je prije izbora 2007. godine bio na sastanku s Thompsonom, fra Milanovićem Litrom i Ivom Sanaderom, tadašnjim predsjednikom HDZ-a i premijerom, na kojem se razgovaralo o Thompsonovu angažmanu s HSP-om. Naveo je da je tom prilikom Sanader predložio Thompsonu da ne pjeva za HSP, a da će mu HDZ nadoknaditi štetu koju će imati za to što mjesec dana neće pjevati.

Rekao je da je prvo dogovoreno da će se Thompsonu isplatiti 200 tisuća eura da kupi plac na Horvatovcu gdje želi graditi kuću, te da mu je tu svotu on trebao osigurati na način da izvuče novac iz Fimi-Medije.

Naveo je također i da taj novac nije predan pjevaču prije izbora, nego da je on došao kod njega nakon izbora, rekavši da to više nije 200 tisuća eura, već 515 tisuća eura jer da je "točno toliko nešto koštalo". Barišić je istaknuo i da mu je Sanader dao dopuštenje da izvrši tu isplatu te da je novac predao Thompsonu.

Thompson je 2013. na sudu kazao da Barišića nikad nije vidio.

"Nitko mi nije ni dao ni nudio 515.000 eura. To je za mene bio šok i iznenađenje kad sam čuo izjave gospodina Barišića. Od tada sam imao puno problema i neugodnosti. Ne znam od kud mu motiv jer se mi ne znamo, uopće se ne poznajemo", izjavio je Thompson.

Thompson je priznao da je 2007. godine bio u Carinskoj upravi u Zagrebu, ali je ustvrdio da razlog tome nije bila, kako je u svojoj obrani ispričao bivši ravnatelj Carine i rizničar HDZ-a, više od pola milijuna eura teška nagrada za nepjevanje u predstojećoj predizbornoj kampanji HDZ-ovih političkih protivnika.

"U Carini sam bio jednom, mislim da je to bio šesti mjesec 2007. godine. Došao sam na zamolbu fra Slavena Milanovića da tamo odnesem neke CD-e, sličice i karte. Bilo je to uoči mog maksimirskog koncerta. Tada je izišao moj novi CD i imao sam turneju. Često su me pozivali da posjetim razne ustanove, vrtiće, škole. Ne sjećam se jesam li u Carini uopće bio kod gospodina Barišića. Znam da sam potpisivao CD-e i karte, slikao sam se s nekim ljudima", istaknuo je svjedok.

Odgovarajući na daljnja pitanja obrane, naveo je kako je te godine, ali još u ožujku, kupio zemljište u Remetama zajedno s dva svoja partnera. Istaknuo je kako tamo nije planirao graditi obiteljsku kuću, nego da je zemljište kupljeno za komercijalnu namjenu. 

Thompson je dvije godine kasnije, 2009., kupio luksuzni penthouse u Radničkoj, za kojeg su neki mediji pisali kako je penthouse dijelom kupljen novcem opljačkanog naroda, aludirajući na Barišićev iskaz u kojem je naveo da mu je HDZ dao pola milijuna eura iz crnih fondova.

Thompsonu je 2007. godine Porezna uprava, tijekom nadzora nad njegovim prihodima i rashodima, utvrdila porezni nesrazmjer i to na iznos od čak 1,3 milijuna kuna, što je Thompson morao platiti. 

"Na jedan čudan način utvrđen je nesrazmjer između prihoda i rashoda, a Porezna uprava nije priznala dokumente koje sam napravio s partnerima. Taj je nesrazmjer iznosio 1,3 milijuna kuna. Žalio sam se, no to je odbijeno, pa sam platio porez", izjavio je svojedobno Thompson.

Inače, ovo nisu jedini Thompsonovi problemi kada je riječ o poslovima i velikim ciframa.

Thompsonov koncert | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL
U travnju ove godine ostao je bez 832.348 kuna, nakon što je kanadski sud presudio da Thompson i njegova supruga Sandra duguju organizatorici Thompsonove turneje Mariji Blažanin 158.542,54 kanadskih dolara.

Marija Blažanin tužila je pjevača i njegovu suprugu 2008. za nepodmirene troškove turneje “Bilo jednom u Hrvatskoj”, koju mu je organizirala po sjevernoj Americi 2007. Kaže da su joj Perkovići 2009. odgovorili protutužbom. Tvrdili su da je ona njima dužna 214.125 dolara. Iz Thompsonova menadžmenta kažu da je Blažanin prodavala majice i razne druge suvenire, a novac zadržala sebi. 

Perkovići su je, dodaju, tužili za prijevaru. Blažanin se, kaže, s Markom upoznala 1992. godine. U sedam godina suradnje nisu imali problema s podjelom zarade. Za turneju 2007. godine dogovorili su da će Blažanin dobiti 20 posto neto zarade i naknadu svih troškova.

"Thompson nije dopustio da od bruto zarade platim porez i prijetio mi je da u suprotnom neće nastupiti na već rasprodanim koncertima. Tražio je da mu predam bruto zaradu nakon svakog koncerta. Nisam imala izbora i pristala sam", rekla je Blažanin za 24sata.

U to vrijeme pojavili su se negativni medijski napisi u kojima je stajalo da Thompson veliča nacionalizam i fašizam. Zato su se koncerti u Torontu i Clevelandu počeli otkazivati. Blažanin je kontaktirala i policija Kanade i SAD-a.

Tražili su detalje cijele turneje te se raspitivali o njezinu odnosu s pjevačem. Marija je dala prevesti Thompsonove pjesme na engleski kako bi Kanađani znali o čemu točno pjeva. Organizatori su u Torontu otkazali Thompsonove koncerte zbog čega su nastali dodatni troškovi.

"Marko je pristao umanjiti svoju zaradu kako bi nadoknadio te troškove kao sto je učinio u Clevelandu jer i njima su vlasnici dvorane otkazali dvoranu i imali su dodatne troškove. Onda je od toga odustao. Tijekom završnog obračuna odbili su pogledati moje financijsko izvješće", kaže Blažanin.

Thompson je, dodaje, vodio svoju evidenciju, ali ju je odbio pokazati Blažanin. Prema toj evidenciji, ona duguje Perkovićima oko 28.000 dolara. Blažanin tvrdi da su joj Perkovići svaki put rekli da im duguje različiti iznos.

"Negiram da im dugujem bilo kakav novac jer sam Marku predavala prihod nakon svih koncerata. Početne troškove turneje platila sam iz drugih sredstava, a ne od prihoda prikupljenih na koncertima", tvrdi Blažanin.

U ožujku 2008. Perkovići su bili u Kanadi, no nisu je potražili. Tek 11 mjeseci kasnije Thompson i Blažanin su razgovarali o konačnom obračunu turneje. Ranije joj je rekao da mu duguje 28.000 dolara, a tad je od Blažanin tražio 14.125 dolara za neisplaćene prihode s koncerta te 200.000 dolara štete koju im je nanijela. 

Thompson | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Blažanin tvrdi da joj je Sandra prijetila da će učiniti sve kako ni jedan hrvatski pjevač više s njom ne bi radio. Ističe da su Perkovići angažirali ljude koji su je u Thompsonovo ime zastrašivali.

Kaže da joj je pjevačev menadžer Zdravko Barišić rekao: ‘Razbit ću ti zube’. Pjevač je, rekla nam je, činio sve da joj uništi ugled i zato je imala ozbiljne financijske probleme.

Blažanin ga je tad tužila. Ističe da su Perkovići izbjegavali doći na ročišta i namjerno su obmanjivali sud s datumima kad će biti u Kanadi, a onda u zadnji trenutak javili da neće doći. 

Blažanin je dobila sudski spor, na koji Thompson više nema pravo žalbe. Ako joj pjevač ne isplati sudskom presudom određeni iznos, Blažanin mora podnijeti zahtjev za priznavanje strane sudske presude u Hrvatskoj zato što ni Sandra ni Marko Perković u Kanadi nemaju imovinu. Tek kad hrvatski sud prizna odluku kanadskog suda, Blažanin će moći zatražiti ovrhu nad Thompsonovom imovinom u Hrvatskoj. Uvjerena je da će pjevač morati platiti što je kanadski sud odredio.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • FRANJO_RVATINA 09:19 06.Rujan 2017.

    uz proviziju ,,i na kraju svi zadovoljni ,veliki domoljubi i casni hrvati ,postenjacine, oslobodili ovaj narod zla koji ide sa novcem ,preuzeli su taj dio na sebe da nas srbi nebi ponovo opljackali

  • crazy.dictator 16:43 05.Rujan 2017.

    ima thompsn pravo. nema u primanju te love nist necasno. pa sa njim je bio svecenik koj je iz tih para odmah istjerao necastivog i posvetio ih.