Life
39470 prikaza

"Tjerao me da sjedim u vrućoj vodi, da izazovem abortus..."

Zlostavljanje djece
Thinkstock
Potresna priča zlostavljane žene, čiji slučaj ukazuje zbog čega je potrebno ratificirati Istanbulsku konvenciju

Upoznali smo se na moru, blizu mog rodnog mjesta, on je tamo došao sezonski raditi. Nije naša veza nešto posebno dugo trajala, ali bila je ljubav na prvi pogled. Imala sam 18 godina i otišla sam s njime u Sisak. Tamo me dočekala njegova obitelj koja me mrzila, majka i baka su me mrzile. Trebala sam znati u što se upuštam kada sam vidjela da mu je soba potpuno crna, a kuća puna oružja – kaže Danijela.

O svom bivšem, Milanu, kaže kako je bio iskompleksiran jer se zbog dioptrije nikada nije mogao pridružiti vojsci. Tada je još “samo“ urlao i udarao šakama u zid kada bi bio ljut.

- Mene je jedanput udario, pala sam i udarila glavom u rub kreveta, onda se jako, jako prepao. Tu i tamo bi me počupao ili gurnuo. Bila sam u petom mjesecu trudnoće s prvim sinom kada smo se oženili, a to je bilo isforsirano od strane njegovog oca. Meni je samo majka došla, a od kuće do crkve sam plakala. Mama mi je govorila da se ne moram udavati ali meni je bilo neugodno reći ne – kaže Danijela čiji je suprug nakon rođenja prvog djeteta počeo raditi kao zaštitar.

Andrej Plenković Naviklima čitati Top News Plenki HDZ-ovcima: Pa, pročitajte više tu Istanbulsku konvenciju!

Danijelu je suprug vrijeđao jer joj je majka muslimanka, a otac iz Dalmacije. Milanov otac joj je rekao da bi bilo „najbolje da se ona pobere kući, a sina ostavi njima“. Nakon toga sa svekrom više nije razgovarala iako mu je kuhala i prala.

- Radila sam samo sezonski kod svojih dolje ljeti, a svaku kunu sam im morala dati i još bi me vrijeđali da sam više zaradila ali ostavila svojima – rekla je Danijela koja je radi ureaplazme skoro izgubila drugu trudnoću. Ležala je u bolnici, a nitko joj nije htio dovesti starijeg sina, tijekom mjeseci vidjela ga je samo nekoliko puta.

- Mlađi sin je bio star nekoliko mjeseci kada se prvo "pravo" nasilje dogodilo. On se bijesan vratio s posla i našao me za računalom. Gledala sam fotografije drvenih kuća o kakvima sam uvijek sanjala. Krenuo je urlati na mene i govoriti da ga varam. Nabijao mi je glavu u računalo i tražio da otvorim Facebook i mail. Šakom je probio računalo, udario me za vrat i udarao mnome u ormar. Bacao me na pod i udarao nogama – kaže Danijela i napominje kako su se njegovi roditelji pravili da ne čuju.

Kad je Milan zaspao u donjem je rublju otrčala na dvorište te preko bežičnog kućnog telefona nazvala policiju. Mobitel nikada nije smjela imati. Policija joj je rekla neka se nipošto ne vraća natrag u kuću radi njegovog oružja. Uvijek joj je prijetio kako će joj službenim pištoljem prosvirati glavu.

- Policija je s njime obavila razgovor. Pisalo je kasnije da nije bio pod utjecajem alkohola, iako ja nisam vidjela da je alkotest uopće napravljen. On je priveden na prekršajni, a mene su ujutro doveli tamo. Plakao je i rekao kako mu ne ide na poslu pa se iskalio na meni. Nije dobio niti novčanu kaznu – rekla je Danijela i napomenula kako je mir kratko trajao.

Udarci su se onda počeli redati svaki dan. Kada je stariji sin imao 5 i po godina Milan je u dvorištu pištoljem ubio njihovog njemačkog ovčara. Najveći mu je problem bio kako će pravdati metak iz službenog pištolja. Kada je treći puta ostala trudna Milan ju je mlatio i vikao neka pobaci kako god zna i umije.

Sandra Benčić LICEMJERJE Top News 'Obiteljaši' se boje kraja patrijarhata, a ne Konvencije

- Sin me na to pitao hoće li i njih tata dati ubiti kada ih više neće moći hraniti. Tjerao me i da sjedim u vrućoj vodi kako bi došlo do spontanog. Kada sam prvi puta došla doktoru plakala sam, a on mi je rekao da dođem za dva tjedna jer se još ništa ne vidi. Kada sam došla opet rekao mi je kako srce ne kuca, i obavio čišćenje. Ja i danas vjerujem da je srce kucalo, ali da mi je liječnik htio pomoći. Od toga dana ja više nisam bila intimna sa suprugom, iako je on, kao i prije, pokušavao me prisiljavati na spolne odnose – prisjeća se Danijela koja bi nakon svakog odnosa plakala i molila ga da pronađe bilo koju drugu ženu.

Jedno je jutro Danijelu probudio te rekao da moraju razgovarati. Pred nju je stavio papire te rekao da mu ona i djeca smetaju, da je život samo jedan i da ga želi živjeti punim plućima. Na tim papirima se vidi da je on pristao na to da djeca ostaju s Danijelom, te da on pristaje na alimentaciju. Danijela je potpisala, a on je rekao kako u kući više nema mjesta za nju i djecu, na što je ona nazvala sigurnu kuću.

- Svojih 12 godina braka i svoje dvoje djece spakirala sam u dvije putne torbe. Milan me autom prebacio na kolodvor gdje mi je pružio ruku i rekao da mi želi sreću, a djeci da slušaju mamu. Pokupila me gospođa iz kuće, a neko smo vrijeme kružili po gradu kako nas ne bi pratio – kaže Danijela.

Nakon tjedan dana suprug ju je pozvao na kavu po izlikom sređivanja papirologije. Bacio se na koljena i molio za oprost te da mu se vrati. Priznao je aferu s njihovom vjenčanom kumom, i još desetak žena.

- Odavno ga nisam voljela, ali sam se pitala kako će moja djeca bez oca. Najveća greška u životu mi je bila što sam se vratila. Odmah sam shvatila da me i dalje vara. Tijekom skype razgovora s tetom iz Bosne na telefon me nazvao muškarac koji mi je rekao da je moj suprug u vezi s njegovom zaručnicom. Vratila sam se pred računalo i rekla teti što se zbiva kad se moj suprug stvorio iza mene i počeo me mlatiti kao nikad do tada. Teta je zvala moje roditelje, a oni policiju u Sunji, koja je odmah došla – kaže Danijela čije se dijete bacalo na majku kako bi joj spasio život.

- Vikao je kako će me rado odrobijati. U sobu su, dok me on doslovno bacao, ušli njegovi roditelji, pokupili djecu, i rekli „sine, tiše to obavi susjedi te čuju“ – kaže Danijela kojoj nitko nije došao pomoći, iako ju je suprug pokušavao dovući do balkona kako bi ju s njega bacio.

Bacio joj je telefon u prsa i rekao „evo zovi mamu, pozdravi se s njom, reci da te više nema“.

Dok je policija dolazila gore on me još natjerao da mu serviram ručak, koji si sam nije htio staviti na tanjur - kaže Danijela.

Policija Danijeli nije ponudila niti prijevoz niti medicinsku pomoć, već su je ostavili na milost i nemilost svekrve koja ju je poslije odvođenja sina vrijeđala. Danijela se spakirala i rekla braći da rano ujutro krene po nju. Drugi dan u sudnici sudac joj je u ruke
tutnuo papir i rekao „nemoj biti luda, potpiši se tu, uzmi djecu i idi“.

Kolaž Sandra Benčić, Joško Klisović i Ivana Radačić Famozna Top News "Istanbulskom ugrožavamo samo nasilnike u obitelji"

- Nisam papire niti čitala, samo sam ih potpisala. Pokupila su me braća, i sina sam dolje upisala u 4. razred. Milan danas tvrdi da je plaćao alimentaciju, no zapravo je samo uplaćivao 500 kuna dječjeg doplatka. Opet me molio da mu se vratim. Na prve ljetne praznike uzeo je djecu k sebi, i to uz moj blagoslov. Kada ih je odveo nazvao me i rekao „sada si ih vidjela i više nikada, više ti ih ne vraćam“ – rekla je Danijela i odmah se vratila u okolicu Siska.

Policija, centar za socijalnu skrb i pravobraniteljica dali su isti odgovor – „mi nismo nadležni“. Smjestila se u kuću prijatelja koji su joj ponudili kat da tamo stanuje dok ne sredi situaciju. Djecu su, saznala je kasnije, bez znanja i prisutnosti majke, pozivali na razgovore, a ona nije bila upoznata niti s time da je Milan dao pokrenuti privremenu mjeru da se njemu dodjeli skrbništvo, a to je odmah i dobio.

U obrazloženju je stajalo da bi za djecu bio dodatan šok da se djecu izdvaja iz roditeljskog doma. Danijelina žalba je odmah odbijena. Upoznala se s novim partnerom s kojim se spojila jer su oboje imali potrebu za razgovorom. Njemu je pak, pet godina prije toga, umrla (ili ubijena) djevojka u zatvorenom odjelu bolnice Vrapče. Tamo je nađena gola u kotlovnici samo s rukavicama na rukama.

Novi partner joj je pomogao i oko njezinog slučaja, davao joj je savjete, a uskoro su zajedno uselili.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • John2 10:55 27.Ožujak 2018.

  U nas je puno mafije al oci iz Centra za soc skrb dominiraju

 • Zoranos 22:57 26.Ožujak 2018.

  A nekakva konvencija će riješiti problem bolesnika? Jel vi mislite da bi npr. smrtna kazna spriječila nasilje nad ženama? Kako zaustaviti čovjeka koji je bolestan, koji ima pomračenje uma da napravi zločin? NIKAKO - jer ti ljudi su bolesni. Kako ... prikaži još! je moguće da je u jednoj naprednoj Danskoj nekoliko puta veća stopa nasilja nad ženama (potaci Eurostata iz 2015.), a imaju sve što nemamo mi? A za njima Britanija, Francuska, Njemačka ... Lupetate - istina vas ne zanima, jer ste rob svoje ideologije!

 • bosanac 22:56 24.Ožujak 2018.

  sama si kriva kobi normalan to trpio..