Life
458 prikaza

Tragični kraj omiljenog vozača - prošle su 22 godine

Ayrton Senna
Wikipedia
Prošle su 22 godine od smrti legendarnog brazilskog vozača, no i danas ga pamtimo kao najvećeg vozača Formule 1

Ayrton Senna je do danas najveće ime u svijetu Formule 1. Nikad prežaljena legenda tragično je stradala na današnji dan prije 22 godine. 

Sedmi krug Velike nagrade San Marina 1. svibnja 1994. godine bio je koban za Sennu. Izgubio je kontrolu nad Williamsovim bolidom, izletio sa staze u zavoju Tamburello pri brzini od 310 kilometara na sat i zabio se u zid. Telemetrija je pokazala da je do udara u zid usporio na 218 km/h. Iako se činilo da bolid nije pretrpio veliku štetu koja je bila tipična za tadašnje sudare te se u prvih nekoliko sekundi nakon udara Senna pomaknuo što je potaknulo nadu da je sve u redu, ozljede mozga bile su prevelike. Senna je preminuo prije nego je stigao do bolnice. 

Profesor Sidney Watkins, poznati svjetski neurokirurg i vođa medicinskog tima Formule 1 na stazi, bio je jedan od prvih ljudi koji su pritrčali Senni u pomoć. 

"Izgledao je beživotno. Podigao sam mu kapke i zahvaljujući zjenicama uvidio da je pretrpio ogromnu ozljedu mozga. Izvukli smo ga iz kokpita i položili na tlo. Nakon što smo to učinili, izdahnuo je i, iako nisam religiozan, osjetio sam da mu je duša otišla iz tijela u tome trenutku", izjavio je kasnije o ovom tragičnom događaju koji je promijenio svijet Formule 1. 

Ayrton Senna | Author: Wikipedia Wikipedia

Samo dan ranije na istoj je stazi preminuo austrijski vozač Roland Ratzenberger. Izgubio je kontrolu nad svojim bolidom i udario u zid pri brzini od 300 km/h. Iako mu je na licu mjesta pružena prva pomoć, nekoliko sati poslije proglašen je mrtvim od posljedica loma lubanje. 

Senna je na dan smrti u svom bolidu imao austrijsku zastavu koju je nakon utrke namjeravao podići Ratzenbergeru u čast. Nažalost, to se nije dogodilo. Smrt legendarnog Brazilca je posljednja u povijesti Formule 1. Tragični kraj omiljenog vozača potaknula je mnoge promjene u F1, osobito one vezane za sigurnost vozača. Do danas niti jedan vozač nije stradao u bolidu. Cijenu za to platio je Ayrton Senna. 

Na sprovod u Sao Paulu došlo je više od tri milijuna ljudi, što svjedoči o ogromnoj popularnosti najboljeg vozača svih vremena, titula koju je dobio 2009. godine. 

Tijekom života odnio je titulu svjetskog prvaka triput, a na podij se penjao čak 80 puta. U Formuli 1 zapisao je 41 pobjedu, a ostao je zapamćen i kao kralj kvalifikacija. 

Kako bi odali počast ovoj legendi, Honda je rekreirala Sennin najbrži krug uz pomoć prikupljenih podataka, svjetla i zvučnika te su napravili fantastični video koji je još jednom vratio Sennu na stazu. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.