Life
572 prikaza

Trump je zapravo isti Frank Constanza

Donald Trump i Frank Costanza
Reuters/Screenshot
Gubi sve konce, jedni ga drže za redikula, drugi za medicinski slučaj...

Neki su zavapili da predsjedniku hitno treba liječnik, drugi su pronašli sličnosti između izmišljenog praznika Festivus iz humoristične serije "Seinfeld" i predsjedničkog mandata. Tiskovnu konferenciju američkog predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak mediji diljem svijeta doživjeli su kao tako sulud događaj da su pribjegavali izrazito nekonvencionalnim načinima opisa. Ideja o Festivusu pala je na pamet Mashableu.

Festivus je praznik što ga je izmislio Frank Constanza, otac Georgea Constanze iz "Seinfelda". Božić mu je išao na živce zbog prijetvornosti ljudi, zbog vjerskih i komercijalnih aspekata. Frank je zato tijekom Georgeova djetinjstva i kasnije svoju disfunkcionalnu obitelj okupljao oko aluminijske okomito postavljene cijevi kako bi onda svi svima rekli sve najgore što misle o njima, što je značilo i iskrenu svađu i uzajamno izderavanje.

Presica Donalda Trumpa Hit na internetu Top News Trumpova presica: Nitko ne može vjerovati što je sve izgovorio

Slično tome, Mashable je primijetio da se Trump na presici ponašao kao čangrizavi umirovljenik koji dostavi hrane pokušava vratiti juhu. Bio je jako ljut. Rekao je da su mediji "izvan kontrole", da je izmaltretiran "kriminalnim curenjima podataka" iz njegovog ureda koja su dovela do ostavke njegovog savjetnika Michaela Flynna. Drečao je, piše Mashable, zbog "lažnih vijesti" koje su potisnule sve njegove veličanstvene uspjehe u Bijeloj kući.

"Bila je to presica uvreda, bio je to pravi Festivus", kazao je Mashableu Jake Tapper sa CNN-a. Nedostajao je, istina, aluminijski stup, kao i tučnjava, ali količina uvreda, Tapper ne dvoji da je to bio Festivus. A to onda znači da bi Donald Trump bio Frank Constanza. Argumenti o teoriji Festivusa vrlo su zanimljivi. Svijet je zabrinut zbog ekonomije i klimatskih promjena, a Trump se ne prestaje tužiti zato što ga Jerry i Elaine, likovi iz Seinfelda, nisu pozdravili na ulici.

Ili se tuži da ga Seinfeldovi roditelji žele što dalje od Del Boca Viste, umirovljeničkog naselja na Floridi, gdje oni žive. Slikovito, da, ali na takav način da oslikava Trumpove fiksacije na trivijalnosti, marginalnosti i umišljene prijestupe. Posljedično, to znači da smo mi svi ostali George, da se čudimo kako se dogodilo da nam je život ispao ovakav. Jedina razlika između Trumpa i Franka Constanze je ta što stariji Constanza nije eskivirao rat u Vijetnamu.

Toliko što se tiče otrova od Mashablea. No, lako moguće da je Trumpu od toga još i teže palo na želudac ako je jutro nakon Festivus-presice posjetio portal Der Spiegela. U tom slučaju zatekao bi ga šlager s komentarom Spiegelovog dopisnika iz Washingtona Veita Medicka, naslovljen s: "Liječnika, molim!" On, pak, primjećuje da Trump o svoja četiri tjedna u Bijeloj kući baš iskreno vjeruje da sve drži pod kontrolom, koliko god svi smatrali da je riječ o besprimjerno kaotičnom mandatu.

"Zvuči grubo, ali nakon presice koja tjera na razmišljanje, možemo se nadati da u Bijeloj kući postoji jedan dobar medicinski odjel koji prati je li s tim čovjekom sve u redu", udara Madick svom snagom. On kaže da nije problem u Trumpovom vikanju i divljanju. Ljudi ga znaju, znali su od njega pretrpjeti i gore, svakako izvještavajući o njegovim bajkama o lažima. "To ćemo preživjeti, predsjedniče", kaže on i poentira da je zabrinjavajuće to što predsjednik živi u paralelnoj stvarnosti.

Dok mu se vlada urušava, on govori da vlada radi kao "fino podešen stroj". Dok je broj nezaposlenih na povijesnom minimumu, on govori o ekonomskoj "klaonici" koju pokušava srušiti. Dok u svoj kabinet zove sve jednog po jednog menadžera s Wall Streeta, poziva na oslobađanje Washingtona od lobizma. Kritizira ankete, koje ga loše ocjenjuju, kao traljave. Kritzira curenja iz svoje vlade kao ozbiljna, ali podatke iz tih curenja naziva "lažnim vijestima".

Donald Trump u Bijeloj kući Čudne odluke Top News Bijela kuća zabrinuta: Trump nije mentalno zdrav

Razbacuje se izjavama da je privukao toliko glasova koliko nije nitko od Ronalda Reagana, mada je nakon prve sekunde googlanja jasno da to nije točno. Ismijava tvrdnje o ruskim vezama dok mu Flynn stoji s jednom nogom u zatvoru. Medick konačno kaže da se Trump, kada priča o uranu, nuklearnom oružju ili Hillary Clinton, ponaša kao da nije spavao tri dana.

Ne dvoji da je sve to Trumpovim fanovima vjerojatno super, jer ga smatraju autentičnim; njegov nastup, emocije, sve skupa, nešto što ovaj ne glumi. Trump je kao predsjednik, naprosto, teško je to izreći, činjenica i u budućnosti bi se mogao pokazati iznimno opasnim. No, kako sada stvari stoje, trenutno bi trebao poraditi na tome da ne ispadne do kraja predmet ismijavanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.