Life
77 prikaza

U Tovarniku na desetke izbjeglica, tijekom dana stižu u Zagreb

Izbjeglice stižu u Hrvatsku
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
Policija registrira one koji su ušli u Hrvatsku, a dočekuje ih Crveni križ sa svim potrepštinama

U srijedu rano ujutro prve izbjeglice prešle su granicu preko Tovarnika, nakon kaosa koji je nastao kada je Mađarska zatvorila svoju granicu sa Srbijom i počela privoditi izbjeglice koje su pokušale ilegalno ući u tu državu. Tisuće izbjeglica koje su krenule prema zapadnoj Europi mogu od sada ići isključivo preko Hrvatske.

Izbjeglice stižu  u Hrvatsku | Author: Marko Mrkonjić (PIXSELL) Marko Mrkonjić (PIXSELL)

Hrvatski mediji javljaju kako su se izbjeglice uputile preko polja i kukurizišta, a oni koji su već ušli, a kojih navodno do devet ujutro bilo stotinjak policija je odvela na registraciju i uzimanje otisaka prstiju. Policija će ih tijekom dana usmjeravati prema Zagrebu, piše Večernji list, a neki će biti smješteni u Ježevo. Do sada sve prolazi mirno i bez ikakvih incidenata, a izbjeglice dočekuju članovi Crvenog križa koji za njih imaju pripremljene sve higijenske i dnevne potrepštine.

Spekulira se da bi do kraja dana u Hrvatsku trebalo pristići oko tri tisuće izbjeglica, a premijer Zoran Milanović najavio je da je Hrvatska spremna prihvatiti sve one koji dolaze, te ih preusmjeriti dalje u države u koje žele otići, ponajprije Njemačku i skandinavske zemlje.

Iz Crvenog križa su javili kako u Hrvatsku prelazi jako puno male djece i žena. To su inače skupine ljudi koje su kasno navečer u utorak krenule iz Preševa u Srbiji. U autobusima ih je ukupno bilo 3000 i svi su prevezeni do Šida. Dio njih je usmjeren u prihvatni centar Principovac, a dio njih uputili su se prema Hrvatskoj napuštenim cestama, preko polja, kukuruzišta i voćnjaka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.