Life
16945 prikaza

Ubijeni su, ali nitko ne zna tko su

Ubojice
Thinkstock
Pronaći ubojicu ponekad je gotovo nevjerojatno teško, a u nekim situacijama još je teže otkriti identitet žrtve

Jack Trbosjek, Zodijački ubojica, svi su oni postigli svjetsku slavu svojim brutalnim ubojstvima. Međutim, malo je poznato i da neke žrtve mogu postati slavne tek nakon smrti. Policijske istrage često mjesecima otkrivaju nove dokaze i neke nove tragove koji upućuju na mogući identitet žrtava. Mediji od toga mogu stvoriti dosta dobru sliku o tome tko je žrtva i što je radila za života.

Ponekad, ipak, čak ni temeljita istraga ne može otkriti tko je bila neka žrtva. U nastavku pročitajte o tek nekim neidentificiranim žrtvama ubojstava.

Narančaste čarape

Skica žrtve poznate pod nadimkom Narančaste čarape | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, leš žene pronađen je u kanalu uz autocestu u blizini Georgetowna u američkoj saveznoj državi Texas. Njezine narančaste čarape privukle su pažnju vozača i tako su je otkrili u gustom žbunju. Osim tih čarapa, na sebi nije imala nikakve odjeće. Službeni uzrok smrti bilo je gušenje i to samo nekoliko sati prije nego je tijelo pronađeno.

Tri godine nakon ubojstva, 1982. godine, serijski ubojica Henry Lee Lucas rekao je da je on ubio tu neidentificiranu ženu nakon što je odbila snošaj s njim. Međutim, istraga nije pokazala ni trunku dokaza da je on mogao biti na bilo koji način uplete i policija je zaključila da je to bilo još jedno u nizu lažnih priznanja.

Gospođica Nitko

Novinski izrezak o maloj gospođici Nitko | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Tijelo Gospođice Nitko pronađeno je u saveznoj državi Arizoni u ljeto 1961. godine. Stanovnici obližnjeg naselja Congress pregledavali su brda tražeći neke specifične minerale, ali su otkrili raspadnuto tijelo neidentificirane žene. Svi dokazi su pokazivali da je riječ o pogrebu siromaha kojeg je platila lokalna samouprava. Detektivi su zbog toga sumnjali da je riječ o siromašnoj djevojčici. Tijelo je bilo teško prepoznatljivo zato što je koža bila pougljenila iz nepoznatih razloga.

Mediji diljem SAD-a tražili su pomoć u istrazi, uključio se čak i FBI, ali misterij njene smrti nikad nije riješen.

Misterij Whitehalla

Novinska skica misterija iz Whitehall | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Tijekom gradnje zgrade Scotland Yarda 1888. godine, otkriven je sef s razrezanim tijelom u podrumu kuće koju je trebalo uništiti. Čistom slučajnošću, otkriveno je da jedna ruka pronađena mjesec dana ranije u Temzi pripada upravo tom tijelu. Londonska policija gotovo odmah je počela sumnjati da je pronađeno tijelo tek posljednja u nizu žrtava Jacka Trbosjeka. Mrtvozornici su pak tvrdili da se žrtva uopće ne uklapa u profil ostalih žrtava. Ubojica je navodno kirurški precizno odstranio udove, a i nekoliko unutarnjih organa poput maternice su uklonjeni.

Dama s dine

Razne skice neidentificirane "Dame s dine" | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

U ljeto 1974. godine otkriveno je žensko truplo nakon što su na njega doslovno nabasale dvije sestre. Otisci stopala i tragovi guma bili su posvuda oko unakaženog tijela što ukazuje da je ubijena negdje drugdje pa je tijelo naknadno prebačeno. Obje ruke bile su odrezane, glava je bila slabašno spojena s ostatkom tijela. Istraga je utvrdila da joj je netko iščupao više zuba, a na preostalim zubima ostali su tragovi profesionalnih stomatoloških zahvata. Pretpostavljalo se da je riječ o još jednoj dobrostojećoj žrtvi ubojica. Nekoliko tragova se pojavilo tijekom istrage, a jedna od potencijalnih žrtava bila je žena iz društva okupljenog oko mafijaša Whiteya Bulgera. On je bio poznat po tome što je svojim zatočenicima često čupao zube. Međutim, niti ovaj slučaj nikad nije razriješen.

Breskvica i Trešnjica

Tetovaža breskve koju je imala žrtva | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Nadimak Breskvica dobila je zbog tetovaže breskve na lijevoj strani grudi, a samo torzo je otkriven u nacionalnom parku Hempstead Lake u saveznoj državi New York 1997. godine. Noge, ruke i glava nisu nikad pronađeni. Istraživači su tražili pomoć od medija i javnosti i na kraju se pojavio muškarac koji je prepoznao tetovažu. Rekao je da je upravo on nacrtao tu tetovažu na devetnaestogodišnjoj crnkinji.

Čitavo desetljeće kasnije, 2007. godine, pojavio se torzo još jedne mlade djevojke u blizini New Yorka. Ovog puta imala je karakterističnu tetovažu trešnje na grudima. Noge su joj pronađene nekoliko kilometara dalje na obali Atlantika, ali ime je i dalje potpuni misterij.

Ubojstva u Bear Brooku

Skice žrtava iz Bear Brooka | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Četiri neidentificirane djevojke i djevojčice ubijene su negdje oko 1977. godine, ali pronađene su s nekoliko desetljeća razmaka. Prvi par žrtava pronađen je 1985. godine u gradiću Allenstown, savezna država New Hampshire. Tijela su im bila bačena u metalnu bačvu.

Drugi par nije pronađen sve do 2000. godine, tijela su također bila bačena u metalnu bačvu. Od tijela bili su ostali samo kosturi i forenzičari su se morali oslanjati na analizu zuba kako bi otkrili izgled žrtava. DNK analiza pokazala je da je najstarija žrtva bila majka dviju ubijenih djevojčica, a četvrta žrtva vjerojatno je dolazila negdje iz centralnih saveznih država.

Bella iz brijesta

Lubanja Belle iz brijesta | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Lubanja s pramenom kose pronađena je dobro skrivena u stablu zloslutnog stabla brijesta u središnjoj Engleskoj. Četvorica dječaka sasvim slučajno su otkrila tu lubanju dok su ilegalno hvatali ptice, a istragom je otkriven i ostatak tijela. Policija je ustvrdila da je žrtva ubijena oko 18 mjeseci prije nego je pronađen u travnju 1943. godine. Drugi svjetski rat usporio je istragu i nikad nisu otkriveni neki konkretni tragovi o žrtvi ili ubojici. Samo povremeno pojave se grafiti "Tko je stavio Bellu u brijest?", ali više nitko ne istražuje to misteriozno ubojstvo.

Annie iz Eklutne

Skica Annie iz Eklutne | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Pronađena je kod plemenskog naselja Eklutna na Aljasci 1980. godine. Umrla je od uboda u leđa, a serijski ubojica Robert Hansen je kasnije priznao da je ona tek jedna o 17 njegovih žrtava. Rekao je da je ona bila plesačica u obližnjem baru, ali niti Hansenovo priznanje niti rekonstrukcija lica nisu razriješili misterij njenog identiteta.

Mali plemić Fauntleroy

Mali plemić Fauntleroy - skica | Author: Public Domain Public Domain

Waukesha je danas tek predgrađe Milwaukeeja, ali davne 1921. godine bili su na naslovnicama svih medija. Tijelo dječaka starog 5 ili 6 godina pronađeno je u obližnjem jezercu. Ubijen je udarcima tupog predmeta u glavu, a bio je dosta otmjeno obučen. Lokalno pogrebno društvo uredilo je tijelo i nekoliko dana je bilo izloženo kako bi netko možda uspio identificirati nesretnog dječaka, ali sve je bilo uzalud.

Jedan bračni par prošao je tim gradićem nekoliko tjedana ranije i raspitivali su se o nestalom djetetu, ali nitko ih nije poslije uspio naći.

Dječak iz kutije

Misteriozan slučaj dječaka iz kutije | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Njegovo tijelo pronađeno je uredno umotano u deku i nakon toga ubačeno u kutiju na periferiji Philadelphije 1957. godine. Prema svemu sudeći, dječaka je netko na brzinu ošišao, a ostaci kose su pronađeni na njegovom tijelu. Ožiljci od operacije pronađeni su na abdomenu, a ožiljci nepoznatog porijekla bili su mu na licu. Pojavile su se razne legende i teorije o njegovom porijeklu. Bizarna teorija kaže da su ga odgajali da bude curica, a dokaz je neuredno odrezana kosa i šminka na obrvama. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.